Mám problém - pomůžete mi?

Sdílej
 
"Ahoj, mého kamaráda už čtyři roky spolužáci šikanují. Chtěl bych vás poprosit o radu a o pomoc. Děcka říkají, že je škaredý, protože nosí rovnátka a brýle. Když jde třeba na záchod, tak na něj plivají. Z jeho maminky mám strach, nemůžu jí to říct, bojím se, že mi řekne, abych se do toho nepletl." On, 12 let

"Ahoj, mého kamaráda už čtyři roky spolužáci šikanují. Chtěl bych vás poprosit o radu a o pomoc. Děcka říkají, že je škaredý, protože nosí rovnátka a brýle. Když jde třeba na záchod, tak na něj plivají. Z jeho maminky mám strach, nemůžu jí to říct, bojím se, že mi řekne, abych se do toho nepletl."
On, 12 let
Pevně doufám, že jste se s tak závažnými problémy nemuseli sami potýkat. Ale možná jste se s nimi setkali ve svém okolí - podobně jako kluk se šikanou v úvodu našeho článku. Ten se odhodlal požádal o pomoc a radu, a také se jí dočkal: "Ahoj, je dobře, že chceš svému kamarádovi pomoci. Je však nutné, aby i on sám s tím chtěl něco dělat. Běž za ním a popovídej si s ním o tom. Když bude chtít, můžete společně zajít za někým z dospělých ve škole, za někým, komu oba věříte a o kom si myslíte, že by mohl pomoci. Tvému kamarádovi může také pomoci někdo z jeho

Foto
příbuzných, někdo z dospělých osob v jeho okolí, kterým důvěřuje. Důležité je, aby se se vším někomu svěřil a nenechával si to jen pro sebe. Můžeš mu dát i naše telefonní číslo či adresu." Tak takhle nějak probíhají "rozhovory" mezi dětmi a krizovým centrem Spondea v Brně. O pomoc můžete požádat kdykoliv (centrum je otevřeno nonstop), a to buď prostřednictvím e-mailu, telefonicky, nebo můžete kdykoliv přijít osobně.

CO VŠECHNO DĚLÁ SPONDEA

Spondea je určena dětem a mládeži od 3 do 18 let a kromě toho, že poskytuje rady, nabízí ohroženým dětem i možnost ubytování. V centru je osm krizových lůžek; dítě se tam může vyspat do chvíle, než jsou jeho problémy vyřešeny. O azyl může požádat dítě, které se z mimořádných důvodů ocitne bez střechy nad hlavou a nemá kam jít. Kromě jednorázové pomoci v krizi a krizového ubytování poskytuje Spondea idlouhodobé terapie a poradenství. K tomu provozuje i pobytové oddělení, které zajišťuje dětem a jejich rodinám dlouhodobou a pravidelnou pomoc. Ta spočívá v intenzivní terapii dítěte a jeho rodiny, dítě přitom chodí dál do své školy. Celá rodina si tak může v klidu ujasnit problémy a rozhodnout se, jak je dál řešit.

KRKAVČÍ MATKY

Musím přiznat, že jsem nemohla uvěřit krutosti, kterou některé děti, které centrem prošly, musely prožít. Ředitelka o. p. s. Spondea Mgr. Dagmar Úlehlová mi vyprávěla drsný příběh jednoho z jejich klientů: "Desetiletý chlapec přišel do našeho krizového centra a stěžoval si, že jej matka často bije. Domů se už vrátit nechtěl. Po rozvodu rodičů s ní žil sám a musel snášet její časté vyhrožování - například, že umře, pokud se k něčemu nepřizná, nebo že mu usekne prsty, pokud bude mít ve škole trojky. Navíc mu hrozila, že jestli někomu o vyhrožování řekne, tak mu něco píchne, nasednou do auta a auto pustí ze srázu. Chlapce jsme přijali na krizové lůžko. Kdykoliv zazvonil zvonek, kluk utíkal do ložnice a chtěl se někam schovat, měl strach, že si pro něj matka přišla. Spojili jsme se s jeho babičkou, ta za ním k nám do krizového centra přišla a potvrdila pravdivost jeho výpovědi. Chlapec nyní žije s babičkou a pravidelně dochází na intenzivní terapii."

KDO A PROČ CENTRUM VYHLEDÁVÁ

Ne každý člověk v nouzi umí svoji obtížnou situaci řešit, a tak se často stává, že centrum vyhledávají nejen děti samotné, ale o radu žádají i jejich rodiče, přátelé nebo učitelé. Každoročně se dostanou do péče krizového centra na čtyři stovky dětí a mladých lidí. Na centrum se obracejí hlavně ti, které něco trápí tak, že na to musí stále myslet a nevědí si s tím rady. Častými obtížemi jsou strach, deprese nebo pocity bezmocnosti. Starší děti řeší i problémy samy se sebou (sexuální orientace), s láskou, s nemocí nebo odlišností. Krizové situace se odehrávají jak v rodině, tak ve škole či mezi vrstevníky. Mezi výjimečné, ale o to závažnější případy patří týrání, šikana nebo zneužívání. O děti a mladé lidi se v krizovém centru starají odborníci - psychologové, psychoterapeuti, speciální pedagog, sociální pracovnice, vychovatelé a psychiatr. Ti všichni zajišťují psychologickou pomoc, provádějí vyšetření a psychoterapii. Děti mohou využívat i speciální způsoby terapie, jakou jsou arteterapie nebo canisterapie.

CANISTERAPIE

Foto
Canisterapie spočívá v uvolňování napětí, strachu a úzkosti za přítomnosti psa. Tento živý tvor je vždy připraven pomazlit se a hrát si. Pes se za péči odměňuje trpělivostí, radostným olíznutím ruky nebo tím, že se nechá hladit po svém chundelatém kožíšku. Se psem si můžete i vykládat a poskytne vám to, co lidé mnohdy nedokáží - neprozradí tajemství.

ARTETERAPIE

Jedná se o tvořivou činnost, kterou vede psycholožka se speciálním arteterapeutickým výcvikem. Naučíte se při ní něco nového, tvořivé práci, jako je kreslení, modelování, koláže, práce s textilem. Všechny tyto činnosti mohou pomoci k lepšímu sebepoznání, prostřednictvím skupinových kreseb se může zlepšit vaše komunikace s dalšími lidmi. Velmi důležité je, že se díky arteterapii můžete zbavit ostychu a získat sebedůvěru. Pokud se člověk naučí lépe porozumět sobě i druhým, získá tím nadhled a budou se mu lépe překonávat problémy.

CO JE SPONDEA

Obecně prospěšná společnost Spondea je nezisková organizace, která musí veškeré svoje příjmy použít na prospěšnou věc. Na to, aby mohla Spondea dětem a mladým lidem pomáhat, potřebuje poměrně hodně peněz. Ty není lehké sehnat, a tak je fajn, že s financováním krizového centra pomohla i sbírka "Pomozte dětem!" - kuře s červenobílým záchranným kruhem věnovalo centru v loňském roce 100 000 Kč. Jestli se chcete o krizovém centru dozvědět více, podívejte se na webovou stránku www.sky.cz/spondea či napište na e-mail: spondea@sky.cz. Pokud nejste z Brna a někdo ve vašem okolí řeší problém, na který nestačí, zkuste se i ve vašem městě poohlédnout po krizovém centru nebo lince důvěry - určitě vám pomohou.