Amazoňan modročelý - "opravdový" papoušek

Sdílej
 
Amazoňané jsou poměrně velcí, až 37 cm dlouzí papoušci (čeleď papouškovití - Psittacidae). Nejznámějším zástupcem chovaným v domácnostech je amazoňan modročelý (Amazona aestiva). Zatímco řada druhů tohoto rodu patří k ostrovním endemitům (jednotlivé ostrovy Antil), tento žije na poměrně rozsáhlém území Jižní Ameriky, zejména v Brazílii a Argentině.

DOMÁCÍ ZOO

Amazoňané jsou poměrně velcí, až 37 cm dlouzí papoušci (čeleď papouškovití - Psittacidae). Nejznámějším zástupcem chovaným v domácnostech je amazoňan modročelý (Amazona aestiva). Zatímco řada druhů tohoto rodu patří k ostrovním endemitům (jednotlivé ostrovy Antil), tento žije na poměrně rozsáhlém území Jižní Ameriky, zejména v Brazílii a Argentině.

KAMARÁD NA CELÝ ŽIVOT

Obecně je známo, že papoušci patří k velmi inteligentním a společenským ptákům. Dají se dobře vycvičit a snadno se naučí napodobovat lidskou řeč. Pokud chováme více jedinců pohromadě, časem si sami vytvoří chovné páry. V případě, že chováme jen jednoho papouška, vznikne dříve či později mezi ním a ošetřovatelem úzká vazba. Ještě častěji si však papoušek v rodině chovatele vytipuje svého oblíbence, kterému značně důvěřuje a dovolí mu téměř všechno. Tento druh ptáka žije velmi dlouho, výjimkou není 50 let, ale záleží na úrovni péče a kvalitě výživy.

STEJNÝ SAMEC I SAMICE

Převládajícím zbarvením amazoňana modročelého je zelená. Na hlavě okolo očních partií je doplněna žlutou barvou, nad zobákem je peří modré až tyrkysové - právě podle něj dostal amazoňan své druhové jméno. Na křídlech jsou patrná červená a tmavší modrá pole. Rozlišit pohlaví podle vnějšího vzhledu je u amazoňana téměř nemožné. Jen odborník to dokáže odhadnout podle menší hlavy a zobáku samice. Pokud vás tedy zajímá, zda chováte samce či samici, je v tomto případě nejlepší vyhledat pomoc veterinárního lékaře.

VČEM JE CHOVAT

Nejvhodnější pro chov velkých papoušků je prostorná vnitřní nebo dobře zateplená venkovní voliéra. Pletivo by mělo být voleno s ohledem na sílu zobáku. Papouška lze chovat i v kleci, v takovém případě je ale nutné umožnit mu i pohyb mimo klec a nechat ho denně prolétnout (zařízení bytu ovšem volně se pohybující amazoňan rozhodně neprospívá). Amazoňan je tvůrčí pták, proto bychom neměli zapomenout na nezbytnou výbavu voliéry, jako jsou různé větvičky, kmeny stromů na šplhání i okusování, dobře poslouží třeba i obyčejný silnější kus provazu. V prodejnách zvířecích potřeb jsou dostupné i speciální hračky pro velké druhy exotů. V teplém prostředí se amazoňani s oblibou nechají kropit vodou, k čemuž můžete využít rozprašovač na pokojové květiny.

JAK A ČÍM KRMIT

Základní složkou krmení amazoňana je kvalitní směs pro velké papoušky. Tato směs nejčastěji obsahuje zrna obilovin či olejnin, oříšky a případně i různé speciální vitaminové granule. Amazoňani s oblibou přijímají i burské nebo vlašské ořechy, jejichž louskání jim díky velkému silnému zobáku nečiní žádné potíže. Denní příděl stravy obohacujeme o čerstvé ovoce a zeleninu. Z ovoce předkládáme jablka, pokrájený pomeranč, kiwi nebo také papáju, pozor však na avokádo, které je pro tento druh papouška jedovaté. Nezapomínáme ani na přídavek směsi minerálů a vitaminů pro papoušky, grit a dostatek pitné vody. Oblíbenou pochoutkou je také med, cedrové oříšky, vařená kukuřice a semena slunečnice, papoušci by je však neměli dostávat příliš často a v příliš velkém množství, neboť po nich tloustnou, což škodí jejich zdraví.

ODCHOV MLÁĎAT

Pro odchov mláďat je nejdůležitější vytvoření vhodného chovného páru, a to se ne vždy podaří napoprvé. Dále je nutné připravit hnízdní budku. Pro tento účel můžeme použít dutý kmen stromu nebo zkonstruovat budku dřevěnou. Vysteleme ji rašelinou a vrbovými větvičkami a zavěsíme ve výšce asi 50 cm nad podlahou. Samice normálně nesnáší všechna vajíčka v jeden den. Běžná velikost snůšky je 2 - 3 vejce, která samice klade postupně během několika dnů. Sedí na nich sama, zatímco samec se v té době stará o potravu a krmí ji. Mláďata se líhnou po 4 týdnech a ve stáří 6 - 8 týdnů poprvé opouštějí hnízdo. Poté je rodiče ještě nějaký čas přikrmují, než se stanou zcela soběstačnými, což bývá až ve 3 - 4 měsících. Mladí amazoňani pohlavně dospívají poměrně dlouho, čtyři až pět let. V průběhu celého období hnízdění bychom neměli papouščí pár a jejich potomky rušit.

POZOR!

Chov amazoňana modročelého, který patří k dražším papouškům, už vyžaduje určité zkušenosti a zodpovědnost. Amazoňan se rozhodně nehodí do činžovního domu s velkým počtem nájemníků, neboť je značně hlučný.