Nebezpečné slunce 2

Sdílej
 
Naše kůže funguje jako ochranný štít těla.Chrání nás před nejrůznějšími nepříznivými vlivy okolního prostředí, výkyvy teplot počínaje a záludnými mikroorganismy konče. Sama je však snadno zranitelná ultrafialovým zářením skrytým ve slunečních paprscích.

Paprsky života a smrti

Naše kůže funguje jako ochranný štít těla.Chrání nás před nejrůznějšími nepříznivými vlivy okolního prostředí, výkyvy teplot počínaje a záludnými mikroorganismy konče. Sama je však snadno zranitelná ultrafialovým zářením skrytým ve slunečních paprscích.

Pigment melanin, který způsobuje hnědé zbarvení kůže, částečně absorbuje a rozkládá ultrafialové (UV) záření a tím brání jeho škodlivým účinkům na okolní struktury pokožky a škáry. Nicméně tato přirozená ochrana má velmi omezenou působnost. Uvádí se, že přibližně odpovídá ochrannému faktoru 2. U různých lidí se mírně liší, závisí na tzv. kožním fototypu.

Fototyp není typ fotografie

Fototyp označuje intenzitu přirozeného vybarvení (pigmentace) kůže. Existuje celkem šest kožních fototypů, přičemž 5. a 6. fototyp označuje indiány a černou rasu. Kromě zbarvení kůže patří k fototypu i barva vlasů a očí. Čím má člověk světlejší kůži, vlasy a oči, tím má nižší číslo

Foto
kožního fototypu. Fototyp 1 mají lidé s bílou kůži, rezavými vlasy a modrýma očima. Při pobytu na slunci se vždy spálí, mají velké množství pih a jejich kůže po oslunění nikdy nezhnědne. Po odeznění spálení se barva vrátí k původní světlé. Tito jedinci jsou působením slunečního záření ohroženi nejvíce. Se stoupajícím číslem fototypu odolnost kůže vůči slunečnímu záření stoupá.

Zdivočelé buňky

Ultrafialové záření poškozuje buňky a může vyvolat jejich nekontrolovatelné množení a vznik nádoru. Kožní nádory patří mezi nejčastěji se vyskytující nádory vůbec. Lze je rozdělit do dvou základních skupin:

1. Mezi tzv. nemelanomové kožní nádory patří basaliom (absolutně nejčastější zhoubný nádor) a spinaliom. Basaliom je nádor vznikající bujením buněk bazální vrstvy pokožky. Patří mezi zhoubné nádory, ale není schopen metastázovat (vytvářet dceřiné nádory v jiných částech těla) a nikdy pacienta neohrozí na životě. Má však výrazně agresivní místní růst, a pokud se včas neodstraní, dokáže prorůstat do chrupavek a kostí a vytvářet rozsáhlá deformující ložiska. Spinaliom vzniká nádorovým bujením buněk pokožky z vrstvy nazývané stratum spinosum. Pokud se včas neodstraní, je schopen metastázovat do mízních uzlin i orgánů.

2. Nejméně častý, ale o to nebezpečnější je melanom vznikající nádorovým bujením pigmentotvorných kožních buněk - melanocytů. V převážné většině případů vzniká na kůži jako tmavá plošná skvrna, která je od pih a znamének snadno rozpoznatelná (viz rámeček).

Kožní nádory se dříve vyskytovaly až od středního či dokonce vyššího věku. V současné době však i kvůli oblíbenosti opalování kožních nádorů přibývá a jejich výskyt se posunuje do stále mladších věkových kategorií. Zejména nejnebezpečnější kožní nádor melanom se nyní objevuje i u mladých lidí.