Teporingo

Sdílej
 
Těsně u lehce zabarveného a nepříliš čistého skla výběhu seděl v husté trávě králíček. Marně jsem se snažila vylákat ho do volnějšího prostoru. A tak jsem si ho vyfotila tak, jak byl - i s tou trávou a stíny a odlesky na skle. Bylo to jedno z nejvzácnějších zvířat, jaké jsem kdy ve svém životě spatřila.

Těsně u lehce zabarveného a nepříliš čistého skla výběhu seděl v husté trávě králíček. Marně jsem se snažila vylákat ho do volnějšího prostoru.
A tak jsem si ho vyfotila tak, jak byl - i s tou trávou a stíny a odlesky na skle. Bylo to jedno z nejvzácnějších zvířat, jaké jsem kdy ve svém životě spatřila.
Zoologická zahrada Chapultepec v Mexiko City proslula chovem (a několika úspěšnými odchovy) vzácné pandy velké. Před jejich výběhem se proto neustále tísní davy návštěvníků dychtivých spatřit ten exotický zázrak. A jen málokterý z nich tuší, že se o několik desítek metrů dál mohou setkat se živočichem, který je možná ještě mnohem vzácnější a ohroženější. Kolem rozlehlého výběhu zarostlého hustou trávou projde téměř každý bez

Foto
povšimnutí. Někdo se možná zadívá na informační tabulku u výběhu a řekne si - aha, králík, možná se ho pokusí zahlédnout ve spleti trav, ale pak jde hledat nějaké zajímavější a nápadnější zvíře.

ENDEMIT ZE SOPKY

Jenže ten králík není vůbec obyčejný - je to nejvzácnější a nejohroženější králík světa, králík lávový (Romerolagus diazi). Mexický endemit, jehož domovem jsou úbočí pouhých čtyř sopek ležících nedaleko hlavního města: méně známé sopky Tlalok a Pelado a proslulého Popocatepetlu a Ixtacohuatlu. Tady obývá borové lesy ve výškách od 2800 do 4250 m n. m. Hlavní podmínkou k jeho životu však nejsou borovice, nýbrž podrost hustých travin na skalnatém úbočí. Králík lávový je totiž závislý na společenstvu trav, které se v místní řeči nazývá „zakaton“. Tvoří je tvrdé trsnaté kostřavy (Festuca amplissima a F. rosei), kavyl (Stipa ichu) a druh Muhlenbergia macroura.
Tyto vysoké traviny poskytují králíkům nejen skvělé úkryty, ale jsou také hlavní složkou jejich potravy. Závislost králíků lávových na tomto zvláštním travním společenstvu je, kromě přímého lovu pro maso, jednou z příčin jeho ohrožení: místní pastevci a farmáři zakaton, přes veškerou ochranu celého území, pravidelně vypalují a nahrazují ho měkkými druhy trav, vhodnými pro pastvu skotu a ovcí. Domov králíků se tak neustále zmenšuje a jejich ostrůvkovitě roztroušená populace je čím dál zranitelnější.

HVÍZDÁLEK

Foto
Králík lávový se svým vzhledem i způsobem života od ostatních králíků dost liší. Je to jeden z nejmenších králíků na světě (druhý nejmenší) a nápadné jsou jeho neobvykle krátké a zaokrouhlené uši, jimiž připomíná spíše pišťuchy. Je to přizpůsobení vysokohorským podmínkám, i v subtropickém pásmu panují v zimě kruté mrazy, a velké uši by vyzařovaly příliš mnoho tepla. Malé uši naopak snižují tepelné ztráty na minimum.
Stejně jako pišťuchy je i králík lávový aktivní přes den a co je pozoruhodné - dorozumívá se jako ony hlasovými signály. Zoologové zaznamenali dva typy hlasů: jedním je krátké skřípavé „vyštěknutí“, v případě nebezpečí pak vyráží ostrý hvizd a rychle zmizí v noře. Je to tedy jediný známý zástupce čeledi zajícovitých, který je schopen vydávat zvuky.