Fat Boy - pořádně tlustý chlapec

Sdílej
 
Harley-Davidson Pustou plání se nese tlumený hukot motoru, z dálky se blíží osamělý jezdec s tváří ošlehanou větrem. Majestátně projíždí krajinou, jen on a jeho stroj.

Bez motocyklu by nebylo motorkáře a symbolem motocyklu je pro mnoho lidí chromovaná nádhera z Milwaukee - Harley-Davidson. Podívejme se blíže na jeden slavný model této firmy, jehož vystřihovánku najdete v tomto ABC. Jmenuje se Fat Boy (tlustý chlapec) a i když se vyrábí už od roku 1990, je to stále jeden z nejmladších harelyů. Nejcharakteris-tičtějším znakem "fetboje" jsou plné disky kol, které ještě více podtrhují mohutnost stroje. Motocykl byl pro letošní rok osazen novým motorem Twin Cam 88, náš papírový model má starší, u některých harleyů stále používaný motor Evolution a trochu jinak posazené výfuky (to jen kvůli drobným rozdílům).

HogZZilla

I když to tak nevypadá, tohle je také Fat Boy - je kompletně přestavěný, jmenuje se HogZZilla...... a patří kytaristovi rockové skupiny ZZ TopKaždý Harley-Davidson, tedy i Fat Boy, je svými majiteli alespoň mírně upravován, některé změny nejsou příliš patrné, ale někdy stroj po přestavbě vypadá úplně jinak než v obchodě, pak se jedná o takzvaný Custom. S Harley-Davidsonem je úzce spjata i rocková skupina ZZ Top - hraje na významných harleyáckých srazech a členové kapely samozřejmě také motocykly téhle značky vlastní. A co mají společného ZZ Top, Custom a Fat Boy? Právě tento krásný stroj postavený z Fat Boye, nesoucí příznačné jméno HogZZilla. Jeho majitelem je kytarista ZZ Top Billy Gibbons.

Terminátor a Fat Boy

Fat Boy a filmový hrdina - Arnold Schwarzenegger ve filmu Terminátor 2: Den zúčtování (foto Cinema)Nejdivočejším uživatelem Fat Boye (alespoň na filmovém plátně) byl Arnold Schwarzenegger alias terminátor T 800. Ve filmu Terminátor 2: Den zúčtování pronásleduje na tomto motocyklu svého nepřítele - nebezpečného terminátora T 1000, jedoucího v těžkém tahači. Arnold díky "fetboji" a samozřejmě díky svým schopnostem opět zachraňuje budoucího velitele vzbouřenců.

Harley-Davidson není za babku

Nejlevnějším novým harleyem je Sportster 883 - v základní výbavě stojí 299 000 Kč. Nejdražším novým motocyklem téhle značky je Ultra Classic Electra Glide, ta stojí v základní výbavě 909 886 Kč. Tyto ceny se ale ještě zvyšují při nákupu různých doplňků a úpravami - každý majitel chce mít svůj stroj originální a jedinečný. Další sumu musíte přičíst za oblečení. K dunícím dvoukolým ořům patří samozřejmě i určitý styl oblékání, a správný "ohoz" na harleye není vůbec levná záležitost.

CO FAT BOY NEMÁ

Zadní vidliceU Fat Boye je zadní kolo zavěšené v odpružené vidlici (nazývané softail) - ta je ale provedena tak, aby vypadala jako pevná (které se říká hardtail); každý drsný motorkář by totiž měl mít na svém motocyklu pevnou zadní vidlici. Na obrázku vpravo je vidět skutečná pevná vidlice. Firma Harley-Davidson kromě olejem tlumených předních vidlic (tuto vidlici má i Fat Boy) montuje na některé modely modernizovanou verzi legendární pružinové vidlice Springer, kterou pánové Harley a Davidson vynalezli už na začátku dvacátého století (dole). Přední vidlice

TECHNICKÁ DATA

Jméno: FLSTF Fat Boy (ta neuvěřitelná kombinace písmen označuje konstrukční parametry motocyklu) Délka: 239,1 cm Výška sedla: 64,4 cm Hmotnost prázdného stroje: 340 kg Motor: Twin Cam 88 o obsahu 1449 ccm Maximální rychlost: 170 km/h, s drobnými úpravami i 200 km/h Cena základního modelu: 736 849 Kč