Čumákem proti zdi

Sdílej
 
"Víš, jak jedním tahem rozdělit stíhačku Phantom F-4 na tisíce malých kousků?" ".???" "Vezmeš jednu stíhačku Phantom F-4, naložíš ji 35 raketami s konvenční náloží a pošleš rychlostí 765 km/h proti betonové zdi."

12_2Po dráze se nejprve pozvolna, pak stále rychleji rozjíždí stíhačka plně naložená municí. Vyjíždí splnit svůj poslední úkol, za kterým nemusí na rozdíl od těch předchozích tak daleko, pouhé tři tisíce metrů. Rychlost se neustále zvyšuje, stejně jako napětí v očích přihlížejících. Ostrá křídla prořezávají horký vzduch a za letounem houstne oblak prachu. Bílý obdélník na konci dráhy roste do obludných rozměrů a bleskovou rychlostí zastiňuje zorné pole kokpitu. Náraz v rychlosti 765 km/h. Letoun se rozlétl na tisíce malých kousíčků a pouští se rozlehla ohlušující detonace. Skupinka pozorovatelů zůstává stále ještě napjatá. Povedlo se? Dým se pomalu rozestupuje a je to jasné. Povedlo se!

Top secret

12_3Podobných testů zažila Sonorská poušť nedaleko města Albuquerque v Novém Mexiku už nespočet. Od konce druhé světové války byla v tomto přísně střeženém prostoru o rozloze několika desítek čtverečních kilometrů vyzkoušena vojenská technika různého určení. Našli byste zde betonové konstrukce podobné těm z našich obrázků, kontrolní věže, železobetonové kryty nebo i umělá jezera, do kterých se shazují testované letouny. Vybuchovaly zde bomby konvenční i jaderné, byly tu testovány zbraně vzdušné, pozemní, ale i vesmírná technika. Dobu největší slávy má však tato část pouště už za sebou. Nejživěji zde bylo v období studené války, kdy byla celá oblast v držení Pentagonu a testy byly ve státním zájmu dotovány z daní amerických občanů. Tehdy byly všechny zkoušky zbraní přísně tajné a ani místní obyvatelé nevěděli, co v jejich okolí vojáci provádějí. V roce 1993, po skončení studené války, se situace poněkud změnila. Přísnost utajení se zmírnila, takže se z této oblasti dostaly na veřejnost i některé fotografie, což předtím nebylo možné. Na druhou stranu se však testů provádí daleko méně, protože i rozpočet americké státní pokladny dává armádě méně peněz než v minulosti.

Testovací společnost

12_4Společnost Sandia National Laboratories, která tyto testy provádí, patřila kdysi pod patronát Pentagonu. V roce 1993 to vypadalo, stejně jako s testy zbraní vůbec, že je s ní amen. Zájem různých vojenských i nevojenských organizací však odborníky Sandie přesvědčil o opaku. Nemusí pršet, stačí když kape. Společnost koupil letecký gigant Lockheed Martin a z výbuchů náloží, demolice betonových staveb a ničení stíhaček se stal výnosný obchod. Kolik testů proběhlo v Sonorské poušti od padesátých do devadesátých let, zůstává tajemstvím, dnes se jich však provádí asi dvanáct do roka.

Podivné zakázky

12_5Kdyby za vámi přišel seriózní pán s kufříkem dolarů a chtěl by, abyste nechali vybuchnout vysloužilé letadlo, asi byste si o něm pomysleli, že se zbláznil. Když takový pán ale přijde ke společnosti Sandia, vezmou ho naprosto vážně a okamžitě začnou na zakázce pracovat. Kdo by si ale takovou práci objednal? V případě této zakázky se jedná o inženýry z japonské energetické společnosti provozující jaderné elektrárny. Touto zkouškou si potřebovali ověřit dostatečnou odolnost betonových zdí, které chrání strategické body elektráren. Test potvrdil, že ani sebevražedný útok letadla plně naloženého municí nemůže betonové kryty prorazit. Stíhačku Phantom F-4 použitou při testu zdědila Sandia ještě z dob, kdy patřila pod státní správu. Jedná se o vysloužilý stroj, který šest let bojoval ve vietnamské válce. Na svou poslední cestu nastoupil naložen 35 raketami a po tříkilometrové dráze byl vyslán proti šest metrů silné betonové zdi. Ostatní zakázky Sandie jsou velice podobné. Může si je objednat každý, kdo na to má peníze, přičemž téměř vždy se jedná o výbuchy. Nejčastějším zákazníkem však stále zůstává bývalá sesterská firma Sandie - výrobce jaderných zbraní Los Alamos Laboratory. Ta navrhuje a vyrábí rakety s jadernými hlavicemi a společnost Sandia testuje jejich ničivé účinky a bezpečnost obsluhy. Máte-li snad namířeno do Spojených států na prázdniny, raději se části Sonorské pouště u Albuquerque zdaleka vyhněte.

VESMÍRNÉ TESTY

Vedle testování výbušnin a vojenské techniky se společnost Sandia zabývá i zkouškami vesmírné techniky a simulacemi přírodních explozí. Testovali například jaderný reaktor motoru vesmírné sondy Cassini Saturn. V jiné zakázce, pocházející od astronomů, se snaží nasimulovat situaci, k níž by došlo po dopadu komety Shoemarker-Levy 9 na povrch Jupiteru.