Vzkříšení mamuta

Sdílej
 
V říjnu minulého roku proběhla světovým tiskem neuvěřitelná zpráva. Mamut, objevený v sibiřském ledu na jaře roku 1997, byl vyzdvižen a převezen do obrovské přírodní ledničky. Tam je dnes podrobován pečlivému výzkumu. Najde se neporušená DNA kyselina? Podaří se oživit mamuty?

Pokud bychom hledali nějakou významnou událost, která je charakteristická pro poslední rok 20. století, pak by to mohla být právě snaha vzkřísit mamuta. Nyní k tomu mají optimisticky naladění výzkumníci jedinečnou příležitost. Stačí prý vyjmout z těla mamuta ledem konzervovanou DNA a tu naklonovat do vajíčka sloní matk Vraťme se ještě k říjnu 1999. Tehdy byl po dlouhých přípravách odkryt mamut, který ležel zamrzlý v ledu 20 380 let a zemřel ve stáří 47 let. Jak? To se zatím přesně neví. Možná se propadl do ledu, možná zemřel na neznámou virózu. Mamut v leduExpedici s mezinárodní účastí vedl francouzský mamutolog Bernard Buigues. Právě ten potkal domorodce dolganské národnosti Genadije Jarkova, který prodával čerstvě nalezené mamutí kly. Dozvěděl se od něj, že kočovní pastýři sobů nalezli mamutí kly, trčící ze zamrzlé země. Buigues kly koupil a v roce 1998 se poprve vydal k mamutovi. Odstranil části těla, které se na povrchu začaly kazit a dostal se k jeho srsti a kůži. "Pracuji s mamuty více než 25 let a nikdy nezapomenu na ten pocit, kdy se mé prsty mamuta skutečně dotkly. Bylo to ohromující." Tělo leželo v hloubce 4,57 m a předběžný průzkum radarem ukázal, že v zemi jsou nejen kosti, ale i větší část mamutího těla. Bylo jasné, že k vyproštění - má-li být tělo použitelné k dalšímu zkoumání - nelze využít tradiční metody roztavení proudem vody. To by mamuta neodvratně zničilo, zmizelo by vše, co skrývá jeho srst - zbytky rostlin, hlíny atd. Jedinou šancí bylo začít s pomalým rozmrazováním někde jinde. Kde ale vzít tak velkou ledničku? I ta se našla. V Khatan-ze byla vyhloubena za Stalinovy éry ledová jeskyně, donedávna využívaná jako skladiště rybího a sobího masa. To bylo ideální místo pro výzkum tak velkého objektu. Kolem mamuta byl vykopán žlab, pod led s tělem byly vloženy ocelové nosníky, které měly unést plánovaných 27 tun. Blok byl spojený lanem o síle 76 mm a připevněný k helikoptéře. Vše bylo velice riskantní. Mamut mezi lidmi"Vrtule helikoptéry zvedly hrozný vítr, ruce jsem měl omrzlé," říká Bernard Buigues. "Helikoptéra se vznesla a táhla blok s mamutem asi devadesát metrů. Báli jsme se, aby nehavarovala. Pak se konečně mamut odlepil od země a letěl do Khatangy. Byla to nádherná podívaná." Právě v březnu letošního roku se začalo s rozmrazováním mamutího těla. Pomalu, milimetr za milimetrem, obyčejnými fény na vlasy. Celý svět čeká na první výsledky. Snad se dozvíme, v jakých podmínkách mamut žil, čím se živil, jak vypadala jeho krev, mnohé prozradí srst, žaludek, zuby, kly i svaly.

HISTORIE

- před 3 - 4 miliony let se mamuti objevili v Africe v oblasti dnešní Sahary - před 12 000 lety se mění klima, otepluje se, mamuti se těžko přizpůsobují - před 10 000 lety - mamuti vymizeli z Evropy a větší části Asie, ubývají na Sibiři i v Americe. Vliv mají kočovní lovci a snad nějaká viróza - před 4000 lety - vymírají poslední miniaturní mamuti na Wrangelově ostrově

MAMUT V TELEVIZI

V neděli 12. března od 18 do 20 hodin budou moci všichni zájemci, kteří mají připojení ke kabelové televizi, sledovat na televizním kanálu Discovery Channel (sponzor projektu) program s názvem Raising the Mammoth - Vzkříšení mamuta. V něm uvidí, stejně jako diváci na celém světě, vše podstatné od objevení klů po vyjmutí mamuta.