Pořiďte si psychowalkman, budete se lépe učit!

Sdílej
 
Byl jsem trochu na pochybách, jestli to bude fungovat. V krabici byly brýle s diodami na vnitřní straně tmavých skel, sluchátka, vlastní přístroj, který se podobal walkmanu, a příručka s návodem k použití.

Namačkal jsem program, nasadil si brýle a sluchátka, zavřel oči a zapnul přístroj. Blik blik - ťuk ťuk ťuk - blik - klep - bzuk - ťuk. Nečekal jsem žádnou diskotéku, přesto mě první spuštění psychowalkmanu překvapilo. Před očima mi rychle blikala světýlka (čtveřice bílých diod na každé oko), která filtrována přes zavřená víčka vytvářela různobarevné šmouhy, slévající se v podivné obrazce. Tento psychotický zážitek umocňovaly zvuky ze sluchátek, vzdáleně připomínající signály ruského Sputniku. Po několika málo minutách jsem byl přesvědčen, že se z toho musím zbláznit. Sejmul jsem aparát z hlavy a ještě notnou dobu jsem se zotavoval. Naše první setkání vyhrál jednoznačně psychowalkman.

Jak to funguje?

PsychowalkmanZ uvedeného by mohlo vyplývat, že se jedná o přístroj na zblbnutí. Ale samozřejmě je to jinak. Prostudoval jsem příručku a zdálo se, že jsem předtím dělat téměř vše špatně. Člověk oddávající se audiovizuální stimulaci pomocí psychowalkmanu by měl zcela uvolněn sedět či ležet v pohodlné poloze a nezaměstnávat mozek rušivými myšlenkami. Předem si musí zvolit správný program. Přístroj jich má totiž 20 až 100 (podle typu přístroje), přičemž mnohé z nich mají zcela odlišné účinky. Některé programy pomáhají při únavě, nesoustředěnosti, jiné naopak povzbuzují mysl, obohatí vaši tvořivost, naučí vás efektivně pracovat s pamětí, nebo v případě připojení magnetofonu prý výborně pomáhají při učení cizích slovíček. Propojení přístroje s magnetofonem či CD přehrávačem se dá využít nejen při učení, ale i pro poslouchání hudby "na pozadí" ťukavých zvuků, což vlastní stimulaci umocňuje.

Programovatelná nálada

Asi si řeknete, jakou spojitost má blikání a rytmické klepání s vaší náladou. Psychowalkman uměle navozuje příjemné pocity, které člověk v životě, ať už vědomě, či nevědomě, vyhledává. Vědecké výzkumy činnosti mozku potvrzují, že hledíme-li například na odraz slunce na vodní hladině či posloucháme-li rytmický zvuk bubínků nebo zvonkohry kývající se ve větru, působí to na nás uklidňujícím dojmem. Mozek, podobně jako křemíkový procesor počítače, přenáší data pomocí elektrických impulsů. Podle velikosti kmitočtu impulsů lze rozlišit čtyři hladiny mozkové aktivity označované písmeny řecké abecedy. Při hladině beta (14 - 40 Hz) jsme podráždění, napjatí a stresovaní. Je dokázáno, že v této hladině se nacházíme většinu pracovního týdne. V hladině alfa (8 - 13 Hz) se nacházíme, když jsme ve bdělém stavu bez vnitřního napětí. V této hladině máme pocity odpočinku a slasti. Je to ideální stav k relaxaci. Hladina theta (4 - 7 Hz) je částečným útlumem vědomí, kdy nereagujeme na smyslové podněty. Myšlenky volně plynou a nezřídka se nám vybavují zdánlivě už dávno zapomenuté vzpomínky. Někteří lidé mají v tomto stavu vědomí geniální nápady. Hladina delta (1 - 3 Hz) je stavem hlubokého bezesného spánku, při němž dochází k regeneraci organismu.

Uklidňovák

Psychowalkman hladiny vědomí reguluje a pomocí různých programů uvádí mysl na hladinu alfa či theta, nebo na jejich rozhraní. Účinky se dostavují po pěti až třiceti minutách, záleží na psychice a soustředění uživatele. Přístroj se používá dvakrát až třikrát týdně, to je však individuální, protože působí na každého jinak. Na jeho účincích si nelze vypěstovat závislost. Psychowalkman je pochopitelně zcela legální pomůckou (atestován Státním zdravotním ústavem) a je používán i lékaři při léčbě psychických poruch u pacientů.