Internetový průvodce VIII

Sdílej
 
PORTÁLY - SPECIALIZOVANÉ VYHLEDÁVACÍ CENTRÁLY

Hlavní stránka portálu AtlasPortál je vyhledávací centrála, kterou lze chápat jako vstupní bránu do internetu. Aby se některá vyhledávací centrála mohla stát portálem, nestačí, když poskytuje jen základní vyhledávací služby pro uživatele. Musí rozšířit svou nabídku o další služby, přičemž většina z nich by měla být zcela zdarma. Účelem je udržet návštěvníka na stránkách serveru co nejdéle, aby si zvykl pracovat právě jen s touto centrálou a uzpůsobil si ji podle svých představ. Tím provozovatel portálu návštěvníka nutí, aby se k němu vždycky vracel a chápal jeho portál jako vstupní bránu do internetu. I když jsou služby pro návštěvníka zdarma, není to zcela bez zisku. Čím více návštěvníků portál má a čím déle na jeho stránkách návštěvníci pobývají, tím více zhlédnou reklam, kterými provozovatel portálu vydělává.

Domácí portál

Pro příklad nemusíme daleko. Typickým českým portálem je např. Atlas na adrese www.atlas.cz. Když se podíváte na vstupní stránku Atlasu, vidíte v pravé části vyhledávací políčko a pod ním seznam kategorií. To je základní vyhledávací část. Nad vyhledávacím políčkem je nezbytný reklamní proužek (banner). Můžete si všimnout, že na jedné stránce se jich střídá několik a při dalším načtení se obvykle objeví jiný. Nad bannerem i pod ním si můžete přečíst tip Atlasu. I tyto tipy se po každém načtení stránky objevují nové. Na horní liště najdete tři hesla sloužící jako odkazy: MujATLAS, MujWEB, MujMAIL. Odkaz MujATLAS vede na stránku, kde si můžete vytvořit svou vlastní podobu (personalizaci) Atlasu. Zde si můžete vstupní stránku upravit tak, aby se vám zobrazovaly vámi nejpoužívanější kategorie, přístup k e-mailu, denní zprávy a další možnosti. Abyste však mohli takovou vlastní úpravu provést, musíte projít registrací uživatele. MujWEB je služba, ve které si každý může vytvořit svoji vlastní prezentaci - internetovou stránku. Tato prezentace může být libovolně velká a nic nestojí. Naleznete zde i návod, jak na to, aby vaše stránky dobře fungovaly. Součástí služby jsou i aktuální informace pro majitele osobních stránek. Třetím odkazem je MujMail. Už z názvu je jasné, že se jedná o přístup k e-mailovým schránkám. Tato e-mailová služba je webovská a je bezplatná. Stačí se zaregistrovat a začít s elektronickou komunikací. Možnost zřídit si zdarma schránku elektronické pošty a vlastní webovskou prezentaci je jedním ze základních znaků portálu. Chcete-li využívat Atlas jako vstupní bránu internetu, můžete jej zvolit za výchozí stránku jednoduchým kliknutím na odkaz: Atlas jako startovací stránka. Vlevo na hlavní stránce je dlouhý seznam odkazů, které vám mohou urychlit práci na internetu, například hledání v mapách, inzerování na internetu nebo nákupy přes internet. Pokud by vám to nestačilo, jsou dole na stránce tři řádky odkazů, které uspokojí snad každého. Zkusíte-li třeba odkaz Čas, Atlas porovná čas vašeho počítače se svým nastaveným časem a vypíše vám rozdíl. Nabídne vám také možnost upravit čas vašeho počítače podle jeho standardu. Podobně jako Atlas začíná být portálem také Seznam (www.seznam.cz), který jsme vám představili mezi vyhledávači. Rozsah jeho služeb je však zatím menší a nenabízí možnost personalizace stránek.

Světové portály

Hlavní stránka portálu ExciteMezi portály patří například Yahoo (www.yahoo.com), Excite (www.excite.com) nebo Lycos (www.lycos.com). Zajímavostí těchto portálů je třeba rubrika horoskopů nebo možnost rezervace letenek. Samozřejmostí jsou naopak zprávy, předpověď počasí, vstupy do on-line obchodů a mnoho dalšího. Mezi portály však můžeme zařadit i méně typické servery, jako například Disney (www.disney.com), který je určen zejména dětem, ale i dospělí si zde přijdou na své. Jsou zde informace o zábavních parcích, filmech, televizi, rádiu, knihách a mnohém dalším. Vše je barevné, jak jen kreslený Disneyův svět může být. Portály nemusí být jen obecnými vyhledávači, může se jednat také o servery, které měly původně jiný účel a portály se staly až během doby, podle přání uživatelů. Příkladem může být Amazon, www.amazon.com, původně pouze velké internetové knihkupectví, které je dnes víceúčelovým virtuálním obchodem, kde vedle knih nalezneme multimediální tituly, hudbu, DVD, počítačové hry, dárky, hračky a další zboží. Obchodům na internetu se ale budeme věnovat příště.

SLOVNÍČEK POJMŮ

portál - víceúčelová vyhledávací centrála, která nabízí vedle různých forem hledání také další služby, např. e-mail, tvorbu vlastních stránek, zprávy, počasí, hry, mapy, diskusní skupiny, tipy, poradnu atd. (portál = vstupní brána internetu) banner - reklamní proužek umisťovaný na stránky, bývá zároveň i odkazem na stránky inzerenta personalizace - nastavení hlavní stránky vyhledávače (portálu) podle uživatelových potřeb

SOUTĚŽ PRO TŘÍDNÍ KOLEKTIVY

Najděte na světovém internetu server, kde se můžete podívat na satelitní snímek libovolného místa na Zemi. Nápověda: Země může být také pod názvem Terra. Odpovídejte prostřednictvím internetu na adresu http://edu.iol.cz, kde naleznete i další informace o projektu, správné odpovědi a vítěze předchozích kol. Cena: multimediální CD pro výuku angličtiny Talk to me 1

Autor

Antonín Drahovzal Repro autor