Abeceda zajímavostí

Sdílej
 
Společnost Schneider Eletric předvedla na podzim v Praze svou představu domácnosti a kanceláře budoucnosti. V žádném případě se ale nejednalo o pouhé fantasmagorie. Představa byla založena na technologiích dnes již známých či alespoň ve stavu vývoje.

Jak to bude v budoucnosti?

Společnost Schneider Eletric předvedla na podzim v Praze svou představu domácnosti a kanceláře budoucnosti. V žádném případě se ale nejednalo o pouhé fantasmagorie. Představa byla založena na technologiích dnes již známých či alespoň ve stavu vývoje.

INTELIGENTNÍ DOMÁCNOST

Foto
* Celý byt či domek bude řízen centrálním počítačem, který se bude podřizovat přání pána domu, ať už přímými příkazy přes domácí terminál či zvenčí přes internet, nebo nepřímo vlastním užíváním bytu.
* Počítačem bude ovládána teplota, světlo a spotřeba energie, ale i méně důležité funkce, jako hlídání zásob potravin v ledničce (1) a jejich objednávání v e-shopu, vaření či automatický úklid.
* Projektor s velkoplošnou obrazovkou (2) přivede do domácnosti nejen obraz televizního a satelitního signálu, ale dodá i filmy z virtuální videopůjčovny a samozřejmostí je internet.
* Obraz z domácího počítače bude možné zobrazit buď na velké zobrazovací ploše, či jej pohybem ruky přenést na malou plochu stěny před pracovním stolem (3).
* V koupelně během ranní hygieny zhlédnete zprávy nebo kreslenou grotesku - vše se samozřejmě bude promítat v zrcadle.


Haló, uteklo nám Halo

Foto
Konkrétně Halo 2, pokračování pilotní hry na konzoli X-Box. Do data oficiálního vydání zbýval ještě celý měsíc, když se Halo 2 začalo vesele poflakovat po internetu. Halo 2 přitom samozřejmě není první hra, kterou si nedočkaví hráči stahují s pěnou u úst na své harddisky před jejím vydáním (hry jsou zřídkakdy kompletní, ale hej, vždyť je to zadara) - vývojářům prchlo z trezoru i nové GTA: San Andreas a hodně se toho napovídalo také o zdrojovém kódu neméně očekávané hry Half Life 2, kterého byl před nějakým časem plný internet. Ve všech případech jde o velké peníze, a kde jde o peníze, tam to skončí policejním vyšetřováním - co se týče úniku kódu hry Half Life 2, byl už obviněn pachatel z Německa. Ohledně Halo 2 je teď hodně horko pirátům ve Francii, protože na internetu se objevila právě francouzská verze. Vidíte, jak je internet globální?
-daš-

Dědek Pepek

Foto
Poznáte ho? Čelist mu trčí dopředu jako radlice od pluhu, jedno oko má stále přimhouřené a to druhé mu skoro vyskakuje z hlavy, ruce má jako lopaty, a když je nejhůř, nasype do sebe plnou pikslu špenátu. Správně, je to Pepek Námořník, který letos oslavil pětasedmdesáté narozeniny. Zarytý vegetarián, na kterého špenát funguje lépe než basa energy drinků, se na svět vyloupl ve vedlejší roli komiksu Thimble Theater roku 1929 a čtenáři si ho oblíbili natolik, že jej autor E. C. Segar prosadil do hlavní role. Skutečnou hvězdu ale z Pepka udělaly až kreslené filmy, kterých Max Fleischer natočil od roku 1933 sto devět. A výsledek? Ve třicátých letech stoupla ve Spojených státech spotřeba špenátu o třiatřicet procent. Tomu se říká superstar!
-daš-


Čingischánovi čápi

Foto
Projekt Nová odysea, mapující tažné trasy čápů černých v Asii, sleduje ABC nepřetržitě od jeho počátku v roce 2002. S čápy jsme už navštívili ruskou Sibiř, Pákistán, Afghánistán, Indii a naposledy Mongolsko (ABC č. 20). V Mongolsku letos dostali batůžek s vysílačem čáp Čingis a čápice Tuja. Čingis se vydal na cestu 26. září, větší část října sbíral síly na zastávce v Číně u Žluté řeky a začátkem listopadu dosáhl zimoviště v Barmě. Tuja jej následovala po téměř shodné trase, ale pokračovala dál a v době uzávěrky byla o 250 km jižněji. Aktuální informace o všech sledovaných čápech najdete na www.rozhlas.cz/odysea.
-von-

Puzzle s třetím rozměrem

Foto
Jedním z vánočních hitů budou jistě trojrozměrné puzzle Wrebbit, které se na český trh dostaly teprve na podzim tohoto roku. 3D puzzle jsou z pěnového materiálu, na němž je z jedné strany nalepený papír s potiskem a dají se z nich složit trojrozměrné předměty. My jsme vyzkoušeli Zahradu s fontánkou o 392 dílcích, vy však můžete vybírat podle libosti ze staveb, předmětů, strojů či lodí ve velikostech od pár desítek až po několik tisíc dílků. Mrkněte na www.3dpuzzle.cz.
-lež-

Uletí všem

Bezpilotní experimentální letoun X-43A americké kosmické agentury NASA vytvořil 16. listopadu nový rychlostní rekord - nad Tichým oceánem u kalifornského pobřeží dosáhl rychlosti 10 600 km/h (9,6 machů, tedy téměř desetinásobku rychlosti zvuku). Poháněl jej náporový proudový motor, který na rozdíl od raketových motorů nepotřebuje těžké nádrže s kysČingischánovilíkem a na rozdíl od klasických proudových motorů neobsahuje turbínu ani jiné pohyblivé části. Kyslík nutný pro vznícení vodíkového paliva si bere z okolního vzduchu, jenž je stlačován vlastním pohybem letounu atmosférou.
-von-