Polární expres

Sdílej
 
Byl jednou jeden malý Američánek, který začal pochybovat, že vánoční dárky skutečně nosí Santa Claus. Jeho cestu za osvěžením dětských představ můžete sledovat v animovaném filmu Polární expres.

Byl jednou jeden malý Američánek, který začal pochybovat, že vánoční dárky skutečně nosí Santa Claus. Jeho cestu za osvěžením dětských představ můžete sledovat v animovaném filmu Polární expres.
Nejde ani tak o to, kam vlak jede, jako spíš o to, jestli do něj nastoupíš, nebo ne,“ poučí klučíka srdnatý strojvedoucí v úvodu filmu. A klučík nastoupí, protože v konečné stanici by se mohl dozvědět, jak to s tím Santa Clausem ve skutečnosti je. K cíli ale vede cesta mnohem zběsilejší, než by si kdokoliv, kdo nastupuje do rychlíku v pyžamu, dokázal představit. Zvídavý klučina zakusí se svými novými opyžamovanými kamarády jízdu vlakem po horské dráze i nekonečné smykování po

Foto
zamrzlém jezeře, pochopitelně včetně pobíhání po střechách vagónů a poskakování před komínem lokomotivy svištící plnou parou vpřed. No řekněte - nejsou Vánoce bezva?

KNIŽNÍ OKÉNKO

Příběh Polárního expresu vychází ze stejnojmenné dětské knížky Chrise Van Allsburga (která má pouhopouhých devětadvacet stránek). V Americe je obrovsky populární nejen jeho pohádka o ježdění za Santa Clausem rychlíkem, ale také jeho další literární předloha, podle které vznikl zase starší film Jumanji.

FILMOVÉ OKÉNKO

Když práva na knihu Polární expres koupil herec Tom Hanks a přemluvil svého kamaráda režiséra Roberta Zemeckise k tomu, aby film režíroval, vysvětlil jim spisovatel Chris Van Allsburg, že si Polární expres nepředstavuje jako kreslený film. Mnohem raději by svůj příběh viděl na plátně se živými herci, což se ale ukázalo jako finančně neutažitelné. A tak se tři pánové nakonec dohodli na kompromisu - animovaném filmu se skoro živými herci.

TRIKOVÉ OKÉNKO

Herec Tom Hanks je ve filmu sice jenom animovaný, což ale neznamená, že by se při natáčení pořádně nevyřádil. Už jen skutečnost, že ve filmu „nehraje“ jednu, ale hned pět postav (včetně malého chlapce), mu nějaké místo v hereckém diáři zaplnila. Aby mohly být do animované podoby převedeny jeho pohyby, podrobil se práci v revolučním systému perfect capture, v jehož rámci byla sto padesáti senzory připevněnými na obličej propočítána jeho mimika (nemluvě o dalších senzorech mapujících pohyby jeho těla). Tyto senzory jsou pouhými kousky plastiku potřenými materiálem odrážejícím infračervené světlo (a díky tomu je zachycen pohyb každého z nich). Tom Hanks se nechal
Foto
slyšet, že mít obličej plný senzorů je pořád příjemnější než mít na sobě tunu make-upu. Pokud jste viděli film Úžasňákovi, určitě už poznáte rozdíl mezi filmem ryze animovaným a filmem, který je v podstatě „postaven kolem“ herců.

***

Co víme na pana režiséra

Přinášíme vám dvě informace o režisérovi filmu Robertu Zemeckisovi, které by se vám někdy mohly hodit:
1. Zemeckis experimentoval s mixem skutečných a animovaných herců už ve filmu Falešná hra s králíkem Rogerem.
2. Tom Hanks pod Zemeckisovým vedením natočil už filmy Forrest Gump a Trosečník.

PŘÍSNĚ TAJNÉ!

Technologie, která by na plátno přinesla skutečného živého herce, zatímco on by seděl doma s nohama na stole, už je na světě. Aby mohl na takovém základě ale vzniknout celý film, bude potřeba důvod, proč něco takového udělat, stejně jako peníze, které to zaplatí. A samozřejmě se tvůrci budou muset vypořádat s hereckými odbory, které by jim okamžitě vyčetly, že připravují živé herce o práci.

Polární ceny
Co všechno můžete vyhrát v naší polární soutěži?

10 termosek pro zahřátí
10 kšiltovek, aby na vás nefoukalo
5 triček, aby nebyla zima
3 deníky pro dlouhé polární večery
3 hrnky s talířky na teplé kakao
26 omalovánek, aby prsty neprokřehly
30 mikulášských ponožek na dobrůtky