Stavíme kolejiště H0 11

Sdílej
 
Keře

VlakStejně jako modelové stromy, lze i keře vyrábět dvojím způsobem. Při prvním částečně využijeme přírodních materiálů. Drobné chrastí nebo rozvětvené stvoly silnější trávy vytvarujeme do podoby kostry budoucího keře, kostru ponoříme do roztoku disperzního lepidla s vodou, a dokud je ještě mokrá, obalíme ji nabarvenou molitanovou drtí. Celek přestříkáme lakem na vlasy a malý keř je hotov. Ve druhém případě si můžeme práci usnadnit použitím polotovaru. Je jím syntetická "křovinovina", běžně prodávaná v modelářských obchodech (například výrobky firmy Jordan či Busch). "Křovinovina", která svou strukturou připomíná mořskou řasu, dokonale imituje listy keře, ale i jeho menší či větší větvičky. Navíc se v prodávaném kompletu nachází polotovar v různém barevném provedení. Lze ho tedy použít při tvorbě jarní, letní, podzimní či dokonce zimní krajiny. Práce s tímto materiálem je velmi jednoduchá, neboť ho lze lepit běžným disperzním lepidlem. Stačí k sobě přilepit jednotlivé "větvičky" a hotový keř vlepit do modelové krajiny.

Umístění stromů a keřů v kolejišti

KereJak umístit stromy a keře do modelové krajiny, to je zdánlivě jednoduchá otázka. Ve skutečnosti ale lze napáchat řadu chyb. Modelář by totiž měl uvažovat jako skutečný zahradní architekt, jinak bude květena působit na kolejišti směšně. Určitě neumístíme například pěstěnou jabloň na skálu či vzrostlý jehličnan doprostřed nástupiště. Nejlepší je příliš si nevymýšlet a podívat se pozorně kolem sebe. Jako ve skutečné krajině i v kolejišti se budou stromy nacházet podél silnic či cest, mohou zkrášlit okolí nádraží a rodinných domků. To samozřejmě platí i pro keře, které navíc mohou oživit polní cesty.

ZÚČASTNĚTE SE SOUTĚŽE!

Obaly v koši nekončí - RAFAN se o ně postará

OdpadAsociace malých debrujárů ČR ve spolupráci s ABC, DDM Junior Brno a ZŠ Klobouky u Brna vyhlašuje ekologickou soutěž o nejzajímavější projekt z odpadového materiálu. Soutěž se jmenuje RAFAN a mohou se jí zúčastnit třídní kolektivy i jednotlivci ve věku od 7 do 15 let. Jako materiál můžete použít krabice, nevratné skleněné lahve, plastové lahve, kartónové obaly na nápoje, kelímky od jogurtů či rostlinných tuků, obaly od kindervajíček, krabičky od filmů atd. Soutěží se v těchto kategoriích: A - hračky založené na fyzikálních zákonitostech a technických principech B - hračky C - hry D - hlavolamy E - dekorační předměty F - originální využití obalů Hotový výrobek pošlete do 15. 4. 2000 na adresu: DDM Junior, Dorných 2, 656 20 Brno. U větších výrobků je možno zaslat pouze jejich fotografii. U projektu musí být přiložena přihláška obsahující název projektu, zpáteční adresa a telefon, jména autorů, použitý materiál, postup výroby s nákresy, popis funkce, použití, popř. pravidla hry či řešení hlavolamu. Nejlepší práce budou oceněny diplomy a věcnými cenami. Bližší informace se dozvíte v příštím ABC. Po skončení soutěže představíme zajímavé projekty i v ABC.

-lež-