Mobilní mutace

Sdílej
 
... Dnes si tak můžete telefon vybírat podle inteligence, výbavy, krásy či odolnosti, můžete mít telefon na jeden den nebo na volání jednoho čísla. Mobilní telefony se už dávno odpoutaly od nudné šedi, obřích rozměrů a neúnosné hmotnosti. Postupně se vyvinuly v nerůznější čeledi a poddruhy...

... Dnes si tak můžete telefon vybírat podle inteligence, výbavy, krásy či odolnosti, můžete mít telefon na jeden den nebo na volání jednoho čísla.
Mobilní telefony se už dávno odpoutaly od nudné šedi, obřích rozměrů a neúnosné hmotnosti. Postupně se vyvinuly v nerůznější čeledi a poddruhy...

Mobily chytré

Inteligence, tedy především paměť a programovatelnost, byly první evoluční větví, kterou se mobilní telefony vydaly. Vzhledem k množství integrovaných obvodů, DSP čipů a speciálních procesorů, které jsou nedílnou součástí mobilních telefonů, bylo ostatně jen logické spojit mobil a kapesní počítač do jediného přístroje.

SonyEricsson P900/910

V mnoha směrech nejlépe zpracované spojení plnohodnotného telefonu a PDA využívá operační systém Symbian. Výborná je zejména možnost ovládat přístroj jak jednou rukou v režimu "chytrého telefonu", tak i pomocí pera a klávesnice (P910) v režimu

Nokia Series 60

Řada chytrých telefonů Nokia začala modelem 7650 a za poslední dva roky se výrazně rozrostla (technicky sem patří i konzole N-Gage). Operačním systémem je opět Symbian.

Siemens BlackBerry

Originální smartphone Siemensu s operačním systémem BlackBerry (ten je díky svým možnostem populární zejména mezi manažery) zaujme především QWERTY klávesnicí, která se vytáčí o devadesát stupňů proti tělu telefonu.

Siemens SX1

I Siemens má chytrý telefon s operačním systémem Symbian - SX1 patří z hlediska software do stejné rodiny jako Series 60 přístroje Nokia.

Nokia Communicator 9500

Nový Communicator přichází do prodeje s bezmála ročním zpožděním a uspokojí především ty, kdo upřednostňují práci s miniaturní klávesnicí. Přístroj používá rovněž operační systém Symbian.

XDA, ČI CHYTRÝ TELEFON?

Chytré mobily lze rozdělit do dvou skupin. Tou první jsou XDA, tedy přístroje typu PDA (Palm, PocketPC), do nichž byla přidána funkce mobilního telefonu. XDA se tak ovládají podobně jako PDA pomocí pera a dotykového displeje či kompletní QWERTY klávesnice (případně kombinací obojího). Takové přístroje obvykle nabízejí velký výkon, obrovskou paměť a velkou barevnou obrazovku. S XDA můžete vedle telefonování či psaní SMS bez problému brouzdat internetem, přijímat či odesílat e-maily, ale též pracovat s dokumenty Wordu a Excelu, číst elektronické knížky, hrát hry (k dispozici jsou dokonce i emulátory GameBoye či starých počítačů, jako je např. C64 či ZX Spektrum) nebo je po připojení antény používat coby satelitní navigaci.

SMARTPHONE

Druhou skupinu tvoří chytré telefony (smartphone), tedy přístroje, které svým vzhledem i ovládáním připomínají běžné mobily, jsou ale vybaveny skutečným operačním systémem (běžné mobily mají tzv. firmware), který umožňuje instalaci nejrůznějších nových aplikací, tedy nejen her. Chytré telefony sice mohou teoreticky zvládnout totéž co XDA, díky odlišnému ovládání jsou ale vhodné spíš pro jednodušší programy a aplikace.

Mobily krásné

Jinou vývojovou větev, jejíž příchod byl jen otázkou času, tvoří telefony, u nichž nebyly uzpůsobeny funkce, ale především vzhled. První "designové" telefony se objevily pod značkami Nokia, Motorola a Ericsson ve druhé polovině devadesátých let zejména díky postupující miniaturizaci. Po roce 2000 se ale "sexy" telefony staly patrně nejvýznamnější částí mobilního trhu. Nemluvě o tom, že u telefonů vyšších cenových tříd je dnes reprezentativní vzhled součástí standardní výbavy.

Siemens Xelibri

Řada Xelibri je dokonalým příkladem toho, jak se nemají dělat stylové mobily. Přestože modely Xelibri, uváděné v letech 2002 až 2003, patří mezi nejstylovější a nejoriginálnější telefony, z hlediska uživatelského komfortu, většina z osmi modelů, které byly postupně uvedeny, je doslova katastrofická. Pouze modely 1, 5 a 7 byly vybaveny klasickou klávesnicí, zatímco typy 2, 4 a 6 měly klávesy rozmístěné po obvodu přístroje a Xelibri 3 a 8 neměly klávesnici vůbec - ovládaly se pomocí jedné multifunkční klávesy a hlasových příkazů.

Nokia 7280 Tento přístroj patří jednoznačně do kategorie mobilních telefonů, u nichž je kladen důraz především na design. Na tomto telefonu nenajdete klasickou klávesnici a většina funkcí je ovládána hlasem. Netradiční rozměry i jediné tlačítko na přední části přístroje mohou působit dojmem jednoduchosti, mobil je však doslova nabitý funkcemi.

PenPhone

Vybrat mezi stylovými telefony ten nejpodivnější není rozhodně jednoduché.
PenPhone je ale originální nejen svým tvarem a vzhledem (ten skutečně odpovídá masivnějšímu peru), ale zejména způsobem, jakým s ním pracujete. Čísla a písmena zadáváte prostým psaním, které telefon rozpoznává. Dlužno poznamenat, že se zatím jedná pouze o koncept a prototyp.

Nokia 7200

Přestože má Nokia dlouhou tradici stylových telefonů (např. řada 8810 - 8850 - 8890), nejlepší ukázkou módního telefonu je bezpochyby přístroj 7200 uvedený počátkem letošního roku. Netradičně hranaté véčko má výměnné látkové kryty, které lze snadno sladit s oděvem či dalšími doplňky (taštičkou na telefon apod.) - Nokii 7200 lze také nosit jako sponu zavěšenou na kapse kalhot. Parametry a funkce jsou u tohoto mobilu zcela nepodstatné. 7200 má už ale několik pokračovatelů v podobě modelů 7260, 7270, a zejména neuvěřitelného 7280.

NEZTRAŤTE SE!

Satelitní GPS navigace patří mezi nejzajímavější možnosti XDA (a některých chytrých telefonů pro 3G sítě). Pro její zprovoznění potřebujete GPS anténu, která se připojuje k XDA buď pomocí kabelu, nebo bezdrátově přes Bluetooth
rozhraní a navigační program - tedy mapu, která umožňuje zobrazování polohy a výpočet cestovní trasy. Podobných programů existuje velké množství, pro cesty po Česku je vhodný například program Pocket KIM CZ Pro, existují ale i speciální cykloatlasy s podporou GPS.
***

BLANKA, 11 LET

Myslím, že čas ememesek ještě úplně nenastal. U nás ve třídě je nepoužívá snad nikdo. Mám padesátdvadesítku a ta má jenom černobílý displej, takže MMS ani posílat nemůžu. Občas si ale stáhnu nějaký obrázek třeba z internetu, i když jenom černobílý.

Jakub, 12 let

Z dnešních mobilů je asi nejlepší N-Gage od Nokie. Ten bych si koupil, kdybych na něj měl, protože na něm se dají hrát nejen hry, ale i hudba, takže je tam všechno v jenom. Myslím si, že do deseti let budeme na mobilu přehrávat i filmy.

KRISTÝNA, 12 LET

Mám siemens A50, ale chtěla bych lepší s barevným displejem. Je mi jedno jaký, ale aby měl hodně funkcí a barevnou obrazovku. Mám ráda hry na telefonu, protože se na rozdíl od počítačových dají hrát všude, třeba když jedu autobusem.

MAGDA, 12 LET

Podle mého budou v budoucnosti mobily i s obrazem volaného, ale jinak si neumím představit, co by ještě mohly umět. Už dneska je to perfektní. Třeba foťák v mobilu, nebo internet. Myslím, že už to víc funkcí ani mít nemůže.

MICHAL, 13 LET

Do školy telefon nenosím, protože ho tady nepotřebuju. A že bych ho používal jako tahák při písemce? To určitě není nemožný, protože to tak některý lidi dělaj. Já bych to ale nedělal. Nestojí to zato.

MARTIN, 12 LET

S kamarády sledujeme trendy v mobilech, takže mám představu, co bych si třeba koupil a co jakej telefon umí. Mobily dneska ale ještě nejsou dokonalý. Já bych třeba uvítal, kdybych měl v mobilu nějakej informační systém, kam by stačilo napsat dotaz a on by odpověděl. Třeba o češtině nebo chemii.