Matyskovic letouny

Sdílej
 
Plastikové modely letadel bratrů Matyskových jsou natolik dokonalé, že i dospělí soupeři chlapce na soutěžích často osočují, že je nestavěli sami. Na takové reakce jsou ale Honza s Tomášem zvyklí a jsou připraveni každému na vlastní oči předvést, co dovedou.

Plastikové modely letadel bratrů Matyskových jsou natolik dokonalé, že i dospělí soupeři chlapce na soutěžích často osočují, že je nestavěli sami. Na takové reakce jsou ale Honza s Tomášem zvyklí a jsou připraveni každému na vlastní oči předvést, co dovedou.

NADÁNÍ A PODMÍNKY

Úvodem je nutno poznamenat, že Honza s Tomášem mají pro rozvíjení svého koníčka ideální podmínky, které je nad soupeři svým způsobem zvýhodňují. Jejich otec Miroslav, který sám se svými modely již odmalička soutěží, otevřel před deseti lety v Hradci Králové obchod s modelářskými potřebami, takže modely se klukům staly přirozenou součástí života. Na druhou stranu talent a trpělivost, které jsou nutnými předpoklady dobrého modeláře, si nikdo v obchodě nekoupí a právě těmito vlastnostmi jsou bratři Matyskovi obdařeni vrchovatou měrou.

SPECIALIZACE

Kluci začínali s lepením plastikových kitů v útlém věku a oba bodovali na soutěži už v první třídě. Starší Honza začínal s pozemní bojovou technikou a později přešel k letounům. Tomáš byl už od začátku zaujatý letadly, která jsou podle jeho názoru náročnější, a tudíž je to větší výzva. Dnes se oba bratři specializují na letouny druhé světové války a prakticky na každé soutěži s nimi bodují. Jejich poháry se dají počítat na desítky.

HONZA MATYSKA

16 let, chodí do druhého ročníku SOŠ na celostátní soutěži poprvé v roce 1996 největší úspěch - nejlepší junior na ME v anglickém Tellfordu 2003 záliby - počítače a programování

TOMÁŠ MATYSKA

12 let, chodí do sedmé třídy ZŠ na celostátní soutěži poprvé v roce 2000 největší úspěch - dvojnásobný mistr republiky v plastikových modelech 2004 letos mu vyšel návodový článek v časopise Modelář záliby - rybaření, jojo (v obou disciplínách také soutěží) Tomáš vám poradí s vašimi modelářskými problémy na internetové adrese model-info.wz.cz

Obracejí se na tebe kamarádi modeláři pro radu?
Tomáš: U nás ve škole plastikových modelářů moc není. Určitě tam není žádný klub. Občas se ale kluci, kteří se o to zajímají, sejdou u nás v obchodě. Tomu, kdo se mě zeptá ve škole, rád vždycky pomůžu.

Co bys poradil čtenářům, kteří chtějí s plastikovými modely začít?
Honza: My s bráchou jsme začínali na měřítku 1:72, u něhož jsou stavebnice levnější a dostupné prakticky každému. Pokud ale chcete dosáhnout soutěžní úrovně, musíte mít hlavně dobré vybavení a to není vůbec levná záležitost. Tak třeba dobrá stříkací pistole stojí od dvou tisíc korun nahoru a to je lepší jich mít víc typů pro různé účely. Myslím, že hodně modelářských talentů končí na nedokonalé výbavě.

A čím to je, že dva stejně dobří modeláři postaví ze stejné stavebnice úplně odlišné modely?
Honza: Když už zvolíte kvalitní stavebnici, která je základním předpokladem, můžete si vybrat, jakou variantu z ní postavíte.
Jsou to pak konkrétní stroje, k nimž nejdřív musíte sehnat co nejvíce dokumentace (knihy, fotky, výkresy). Pomůže i historická fotografie rozpadlého letounu, kde jsou vidět např. žebra trupu. Je to taková detektivní práce - zkoumání na internetu, obcházení muzeí, shánění fotek po celém světě.

Tomáš: Důležité oro soutěžní model je ale také dozdobit plastikový základ modelu kovovými doplňky a detaily, které se prodávají zvlášť. A pak je strašně důležité vlastní stříkání modelu. Jinak k tomu, co říkal brácha: takto můžete docílit toho, že postavíte konkrétní nezaměnitelný letoun, z něhož se zachoval třeba jen trup, který leží téměř rozpadlý někde na tichomořských ostrovech.