Svět 2005 - abeceda zajímavostí

Sdílej
 
Poprvé se proslavil hned při svém narození v dubnu roku 2001: sameček slona afrického byl prvním sloním mládětem v Evropě, které se narodilo po umělém oplodnění. Slůně dostalo jméno Abu a vzorně prospívalo - na konci června 2001, kdy mu byly dva měsíce (z této doby je i uveřejněná fotografie), vážilo úctyhodných 190 kg.

Dvakrát slavný slon

Poprvé se proslavil hned při svém narození v dubnu roku 2001: sameček slona afrického byl prvním sloním mládětem v Evropě, které se narodilo po umělém oplodnění. Slůně dostalo jméno Abu a vzorně prospívalo - na konci června 2001, kdy mu byly dva měsíce (z této doby je i uveřejněná fotografie), vážilo úctyhodných 190 kg.
Od té doby uplynuly téměř čtyři roky, z roztomilého slůněte se stal sloní mladík vážící 1,6 tuny a přišel čas ho odstavit. A tehdy se „proslavil“ podruhé - 20. února 2005 napadl a zabil při sprchování svého ošetřovatele Gerharda Kohla, který se o něj staral od prvních krůčků. Snad to byla nešťastná náhoda, ošetřovatelé zoo však uvedli, že Abu špatně snášel odloučení od matky a choval se jako chuligán.
-zde-

Kapesní sluneční soustava
Hnědý trpaslík není pohádková postava, ale vesmírné těleso. Tvoří jej shluk plynů příliš malý na to, aby se v jeho nitru zažehla termojaderná reakce a těleso zazářilo jako naše Slunce. Hnědí trpaslíci se podobají velkým plynným planetám, ale ve srovnání s Jupiterem, Neptunem či Saturnem jsou „trošku přerostlí“. I nejmenší známý hnědý trpaslík OTS 44, který se nachází v souhvězdí Chameleona asi 500 světelných let od Země, je 15krát větší než největší planeta sluneční soustavy Jupiter. Právě u tohoto trpaslíka mezi hnědými trpaslíky objevili astronomové oblak plynů a prachu, z kterého se tvoří planety. Některé z nich se zřejmě podobají Zemi. Nelze vyloučit, že mají atmosféru a vodu.
Mohly by snad hostit i život.
Jaroslav Petr

Kluziště na Marsu
Chcete si zabruslit na Marsu? Pak si do kosmické lodi nezapomeňte přibalit koště. Sonda Mars Express odhalila v rovníkové oblasti Marsu zvané Elysium „kluziště“ o rozměrech 800 x 900 kilometrů. Led by tu měl být tlustý až 45 metrů. A na co koště? Inu, led je překryt vrstvou sopečného popela silnou několik centimetrů. Bez její ochrany by se už dávno odpařil. Oblast Elysium se rázem dostala do popředí zájmu vědců, protože tam, kde je led, byla kdysi voda a možná i život. První pátrání po martském životě by proto mělo proběhnout právě na „ kluzišti“. Někteří vědci namítají, že se pod prachovým kobercem mohou místo ledu skrývat proudy ztuhlé lávy. Míst, kde by se mohl nacházet led, však sonda odhalila celou řadu, a tak není třeba ztrácet naději ani v případě, že by pátrání v oblasti Elysium vyšlo naprázdno.
Jaroslav Petr

Kostějovy zásnuby
„Celé mé srdce patří tobě,“ prohlásí občas zamilovaný člověk zmítaný hormonální bouří. Místo neuváženého daru, který by měl tragické následky pro jeho krevní oběh, nyní může na oltář lásky položit jinou část sebe sama: kus kosti. Alespoň v rámci projektu, který jako součást informační kampaně propagující tkáňové náhrady podporuje britská vláda. Lékaři hledají zamilovaný pár, který by si nechal odebrat několik kostních buněk, z nichž by bylo možné v laboratoři vypěstovat kousek kostní tkáně. Šperkaři by z ní později vyrobili prsteny, které by mohly páru posloužit jako snubní. Šanci na získání neobvyklých šperků má dvojice, v níž se oba potřebují podrobit nějakému chirurgickému zákroku, s nímž by se odběr buněk „svezl“. Stačí trhání zubu moudrosti, v tomto případě by se buňky odebraly z obnažené dutiny v čelisti.
-von-