Svět 2005

Sdílej
 
Britský vědecký časopis New Scientist představil deset největších vynálezů historie. Nenajdete mezi nimi kolo, žárovku ani internet, časopis se zaměřil výhradně na vynálezy přírody. Které to podle něj jsou?

Britský vědecký časopis New Scientist představil deset největších vynálezů historie. Nenajdete mezi nimi kolo, žárovku ani internet, časopis se zaměřil výhradně na vynálezy přírody. Které to podle něj jsou?

1. Mnohobuněčnost - spolupráce mezi buňkami nabízí možnosti, o nichž se prvokům může jen zdát.

2. Oko - jedna z nejmocnějších zbraní v nikdy nekončícím boji o přežití.

3. Mozek - bez něj by neexistovala paměť ani učení.

4. Jazyk - umožnil vznik symbolického myšlení i morálky, člověk se jím odlišil od zvířat.

5. Fotosyntéza - změnila svět k nepoznání, bez ní by v atmosféře chyběl kyslík.

6. Sex - pohlavní rozmnožování spojené s náhodným mícháním genů pomáhá organismům reagovat na měnící se prostředí.

7. Smrt - konkrétně naprogramovaná buněčná smrt, která mimo jiné chrání tělo před rakovinou.

8. Parazitismus - jedna z nejvýznamnějších hnacích sil evoluce. Kdo se nenaučí vzdorovat parazitům, nepřežije.

9. Superorganismy - dokonale organizované státy mravenců, včel nebo termitů se chovají jako jeden velký organismus.

10. Symbióza - i buňky lidského těla vznikly jen díky dávné spolupráci primitivních prabuněk.

-von

Internetová hloupost

Každý, kdo používá e-mail, se dříve nebo později začne potýkat se spamem - nevyžádanou poštou, kterou do jeho elektronické schránky posílají nejrůznější šejdíři, snažící se vydělat na lidské naivitě. Spam vlastně neposílají přímo oni, mají na to speciální software. Jinak by nezvládli posílat statisíce otravných mailů denně. Nabízejí milionové zisky z bankovních převodů v Nigérii a supervýhodné slevy na cokoli, prodávají viagru, slibují seznámení se sexy slečnou...
Nedávný výzkum amerických společností Mirapoint a Radicati Group přinesl překvapivé výsledky, které vysvětlují, proč spamu stále přibývá. Bodejť by nepřibývalo, když třetina uživatelů e-mailu už někdy klikla na odkaz obsažený ve spamové zprávě a neuvěřitelná desetina uživatelů si dokonce někdy objednala výrobek tímto způsobem nabízený! Tak mě napadá, že na počítač připojený k internetu by se snad měl vydávat řidičák.

-von

Létající kniha

Víte, že mezi motýly poletujícími na výstavě tropických motýlů ve skleníku Fata Morgana pražské botanické zahrady je i kniha? Babočkovitý motýl druhu Cethosia biblis, který je hojně rozšířen v pásmu ohraničeném severní Indií, Čínou, Malajsií a Filipínami, má prý na spodní straně křídel zapsány verše z posvátných knih.
Alespoň to tvrdí stoupenci buddhismu. Pokud buddhisté nejste, najdete na rubu křídel „jen“ oranžově červené zbarvení s bílými, černě lemovanými linkami, které tvoří krajkový vzor.

Marcela Uhlíková

Schovávaná Pošmourné ráno, nechce se vstávat. Mátožně s budíkem sáhnete po budíku, nahmatáte to správné tlačítko a máte na pár minut pokoj. Jenže za chvíli začne zase kvílet, vřískat, drnčet nebo pištět (nehodící se škrtněte - podle typu budíku, který používáte). Rituál je možno opakovat libovolně dlouho, avšak výsledek za to nestojí: člověk toho už moc nenaspí, zaspí však zcela spolehlivě. Neobvyklé řešení nabízí budík Clocky, který vymysleli v Technologickém institutu v Massachusetts. Clocky má dvě kolečka a je celý obalen kožíškem, spolehlivě tlumícím nárazy. Jakmile ráno budík umlčíte a nemáte se ke vstávání, opustí noční stolek a vydá se na náhodnou pouť po pokoji. Naráží do nábytku a mění směr, až se nakonec někde zastaví - třeba pod postelí - a začne zvonit. Vám pak nezbude nic jiného než vstát, najít ho a vypnout. Nevím jak vy, ale já bych ho vyhodil z okna hned první ráno.

-von

Vžili jste se někdy do filmu nebo počítačové hry tak, že jste zapomněli na skutečnost a stali jste se součástí příběhu? Při současné úrovni techniky se tak silné zážitky dostavují jen zřídka, brzy však může být vše jinak. Děj filmu nebo hry se bude odehrávat všude kolem nás a kromě zraku a sluchu si na své přijdou i čich, chuť a hmat. Firma Sony si totiž nechala patentovat metodu na přenos smyslových vjemů přímo do mozku pomocí ultrazvukových vln. Ty dovedou dráždit přesně určené oblasti mozku a oklamat nervové buňky. Uvidíme, uslyšíme a ucítíme svět existující pouze v paměti počítače.
Přístroj založený na patentované metodě zatím nebyl vyroben, ale kdo ví, zda se už za pár let nebudeme toulat Matrixem. Pokud ano, docela by mě zajímalo, kdo bude jeho programátorem. A jak se to sakra vypíná!