Svět 2005

Sdílej
 
Kolik znáš planet? Odpověď na tuto otázku dnes již není tak jednoduchá. Devět planet naší sluneční soustavy zná každý, ale během posledních deseti let objevili astronomové dalších asi 150 planet u jiných hvězd. Říkáme jim exoplanety.

Cizí svět u cizí hvězdy

Kolik znáš planet? Odpověď na tuto otázku dnes již není tak jednoduchá. Devět planet naší sluneční soustavy zná každý, ale během posledních deseti let objevili astronomové dalších asi 150 planet u jiných hvězd. Říkáme jim exoplanety. O všech se astronomové dozvěděli na základě nepřímých důkazů. S jedinou výjimkou: tou je planeta obíhající kolem mladé hvězdy GQ Lup ze souhvězdí Vlka. Díky tomu, že tato planeta je velmi horká (1700 °C) a obíhá kolem své hvězdy ve vzdálenosti stokrát větší než Země kolem Slunce, podařilo se ji spatřit pomocí současných dalekohledů. Planeta je minimálně dvakrát hmotnější než Jupiter, největší planeta naší sluneční soustavy.
František Martinek


Můžeme jíst klony

Tým amerických a japonských vědců prověřil mléko a maso skotu vytvořeného klonováním. Zjistil, že se nijak neliší od mléka a masa obyčejných zvířat. Znamená to, že mléko klonů můžeme bez obav pít a nemusíme mít strach ani z masa klonovaných domácích zvířat.
Přesto se mnozí lidé masa a mléka klonů bojí. Při průzkumu veřejného mínění odpovědělo více než 60 % dotázaných obyvatel Spojených států, že by se „klonovaným“ potravinám raději vyhnuli.
Ke svým obavám neměli lepší důvod než „špatný pocit“. Ale třeba si na myšlenku „klonovaných“ potravin postupně zvyknou. Času mají dost a dost. Zatím je klonů příliš málo na to, aby se jejich maso a mléko začalo prodávat v obchodech. U nás nemáme zatím ani jeden klon krávy, ovce či prasete.
Jaroslav Petr