Hra+literatura

Sdílej
 
Švédskou dětskou literaturu v Česku proslavila zejména Astrid Lindgrenová (Děti z Bullerbynu), její krajan A ° ke Holmberg však není autor o nic horší. S jeho humornou sérií o soukromém detektivu Sventonovi vyrostlo několik generací švédské mládeže.

KNIHA


Detektiv Sventon se ujímá případu
Albatros

Švédskou dětskou literaturu v Česku proslavila zejména Astrid Lindgrenová (Děti z Bullerbynu), její krajan A ° ke Holmberg však není autor o nic horší. S jeho humornou sérií o soukromém detektivu Sventonovi vyrostlo několik generací švédské mládeže. Pokud jste se s Turem Sventonem ještě nesetkali, vězte, že jeho poznávacími znameními jsou plnovous a fakt, že si legračně šlape na jazyk. A samozřejmě jeho vyšetřovací metody, v nichž důležitou roli hrají laskonky.

*3,5/5
Marta Běhounková


EkologieAlbatros

Termín ekologie dnes často používá mnoho lidí, aniž vědí, co se za ním doopravdy skrývá. Pokud vás tento pojem zajímá a nechcete patřit mezi ty, kteří si pod ekologií představí jen házení umělohmotných lahví do žlutých kontejnerů, pořiďte si tuto knihu. Důkladně vás seznámí se základy ekologie, ale nevynechává ani složitější otázky. Přestože je kniha určena především pro školní mládež, určitě zaujme svou kvalitou i každého dospělého. Jistě se k ní budete vracet a hledat odpovědi na otázky týkající se této problematiky.

*3,5/5
Josef Cipra


HRAČKA

Hot Wheels: Roll-up Raceway
MATTEL

Autíčka se značkou Hot Wheels patří v poličce plné angličáků vždycky na přední místa. Možná je to tím, že máte-li jedno z nich, něco vás nutí nakupovat další a další, a tak jich nakonec máte opravdu hodně. Důvod se může skrývat také v tom, že jde o Hot Wheels - která jiná značka si mezi angličáky vybudovala takové jméno?

JAK SE DĚLÁ ZNAČKA

Rychlodráha Roll-up Raceway ukazuje, jak se takové jméno buduje. Nestačí totiž jen chrlit na svět jeden sběratelský angličák za druhým.
Značka Hot Wheels je také synonymum pro autodráhy, na kterých se s angličáky můžete prohánět. Funguje to podobně jako u Beybladů - nejenže sbíráte postavičky nebo autíčka, ale navíc se s nimi vrháte do nervy drásajících soubojů a her.

SOUBOJ PODVOZKŮ

Co rychlodráha umí? Nejdříve ze skladného přenosného boxu dráhu vytáhnete do délky dvou metrů. Pak vložíte do každé dráhy jedno autíčko a zapřete ho o pérko. Tři, dva, jedna, start! Autíčka vyletí vpřed každé po své dráze jako ve filmu Rychle a zběsile - kdo první proletí cílem (a automatický praporek rozezná i setinový rozdíl), vyhrává. Teď už záleží jen na tom, kolik angličáků máte, protože pouze se dvěma vás to rychle omrzí. Máte-li ale slušnou sbírku a chcete ji postavit proti kamarádovi, bude to napínavější. Naštvat vás může jen to, že některé angličáky od Hot Wheels (a to nejen ty s nestandardním podvozkem) se do úzké dráhy nevejdou.

*3/5
-daš