Po stopách počítačové evoluce - Diskety

Po stopách počítačové evoluce - Diskety
Sdílej
 
Ve své době se jednalo o převratné novinky. Všechny předznamenaly cestu do budoucnosti, některé se však ocitly na vedlejší koleji vědecko-technického vývoje.

Kdy to začalo: Na velikosti záleží! Tak by mohlo znít heslo vývoje přenosných disků, na které se ukládají data. Ono by bylo opravdu dost obtížné s sebou všude tahat počítač (zvlášť když na něj člověk ještě před pár lety potřeboval kamion). Disketa (diskette) je označení, které se ujalo díky podobnosti se slovem kazeta (casette), což je také záznamové médium; základním pojmenováním je však floppy disc. Ten první (z roku 1971) měl v průměru osm palců a uložil 80 KB dat. Přes několik dalších modelů se dopracoval k oboustrannému použití a díky němu pojal v roce 1975 celý 1 MB. O rok později přišla na svět další velikost, tentokrát pětiačtvrtpalcová, jejíž základní provedení kleslo ke 110 KB, ale už v roce 1984 to disketa stejného rozměru dotáhla na 1,2 MB. A pak už tu byly i dnes známé diskety o třech a půl palcích, na jejichž nejrozšířenější verzi se od roku 1987 vejde 1,4 MB (byť byla v roce 1991 vyrobena verze s 2,9 MB).
Kdy to skončilo: Na diskety se toho sice vešlo víc a víc, ale objem potřebných dat rostl nezadržitelněji. A ať děláte, co děláte, celovečerní film do diskety prostě nenatlačíte. To na disk CD-ROM se toho vejde mnohem, mnohem víc. Přestože CD-ROM začal konkurovat disketám v polovině osmdesátých let, stále máme doma disket všichni hromady. Ani CD-ROM už dnes nemá na růžích ustláno, neboť ho vytlačují skladnější média s nepoměrně vyšší kapacitou (jako jsou kupříkladu disky flash, které se vám vejdou na klíčenku).

Příště o textové počítačové hře