Kitesurfing - Draci na vlnách

Kitesurfing - Draci na vlnách
Sdílej
 
V poslední době jsou v módě adrenalinové sporty. Čím extrémnější, tím lepší. Pojďte se seznámit s nejadrenalinovějším sportem na mořských vlnách.

Možná vám pojmy surfing, windsurfing, wakeboarding a kiteflying nic moc neříkají, ale vodní sporty, které se pod těmito jmény skrývají, znáte moc dobře. Kitesurfing stojí přesně mezi nimi. Stejně jako u surfování sjíždíte vlny na prkně, obdobně jako u windsurfingu je vaším přítelem vítr, z wakeboardingu kitesurfing převzal vysokou rychlost a z kiteflyingu zase dech beroucí skoky. Přestože má kitesurfing s těmito sporty hodně společného, je přece jen v něčem jiný - je akčnější, zábavnější a samozřejmě daleko nebezpečnější.

PRKNO S DRAKEM


Nejblíže má asi k wakeboardingu a kiteflyingu. Stojíte na prkně, které by se dalo popsat jako vodní snowboard, a po hladině vás táhne obří drak (kite). Na první pohled by se mohlo zdát, že je to jen slabý odvar obou zmíněných disciplín, ale opak je pravdou. Skoky, jaké zvládnete s drakem nad hlavou, jsou nesrovnatelně delší než u wakeboardingu (profesionálové běžně dosahují délky fotbalového hřiště) a výškou nijak nezaostávají za kiteflyingem. Co se týče rychlosti, šedesát kilometrů v hodině také není málo.

HOP HOP HOP


Vysoké a daleké skoky jsou jistě vzrušující, ale přiznejme si, že bez zajímavých akrobatických kreací by to přece jen nebylo ono. Od základních triků, jakými jsou otočky o tři sta šedesát a sedm set dvacet stupňů (kolem dokola a kolem dokola dvakrát) nebo jízda pouze za ruce (obyčejně je drak k tělu připoutaný), se kitesurfer poctivým tréninkem může dostat k opravdu oslňujícím kouskům. Jedním z těch zajímavějších je tzv. motýlek - skok, při němž roztáhnete ruce a visíte hlavou dolů.
ZA POHÁRY


Kitesurfing je jeden z nejmladších vodních sportů na světě. Do povědomí lidí se zatím dostává jen těžce. Vzhledem k jeho malé rozšířenosti může být též překvapující fakt, že existuje světový kitesurfingový pohár. Další velkou světovou akcí je seriál Red Bull King of the Air, jehož část loni probíhala rovněž v České republice.
Světový pohár jezdí i jeden náš závodník, Marek Zach, zvaný Murphy. V minulém roce vyhrál například český závod zmiňovaného Red Bull King of the Air a kvalifikoval se tak do finále na Havaj, což je mimochodem ráj všech kitesurfařů. Ryze domácí závod máme jen jeden - Mushow Open; letos proběhne na Nových Mlýnech u Mikulova. Tam má být v létě též otevřena první kitová pláž.

SKOKY DALEKÉ


Na závodech se soutěží ve dvou disciplínách - freestyle a hangtime. Ve freestylu rozhodčí hodnotí sestavy skládající se z různých triků. Hangtime je čistě technická záležitost; rozhoduje čas, po který se závodník udrží ve vzduchu. Světový rekord je 13,5 sekundy.

STAŇ SE KITESURFAŘEM


Kitesurfing je sport velice nebezpečný. Vytáhnout s kitem na pláž může být i poslední věc, kterou v životě uděláte, a to se ani nemusíte odrazit od břehu! Zranění nutně neodvrátí ani ochranné pomůcky jako třeba helma. I z toho důvodu začala skupina Mushow provozovat na Nových Mlýnech kiteovou školu.
Základní vybavení však není levné, o školném ani nemluvě. Vybavení se počítá na desítky tisíc a školné od pěti set do tisíce korun za hodinu. Jako bonus dostanete po absolvování dvoudenního kurzu diplom.
Jestli máte dost kuráže a peněz, tak hurá na vodu. Všem ostatním doporučuji jít se na nějaký závod aspoň podívat.

***

Surfing (s e fing)


Tento sport se objevuje snad v každém filmu, který se odehrává na pobřeží moře. Zároveň se jedná o nejrozšířenější sport na vlnách. Ke dolávání vln je jediným pomocníkem prkno (tzv. surf) a vlastní síla. Nejprve je třeba doplavat do moře za vlnami a pak přes ně doklouzat k pobřeží.


Windsurfing (vinds e fing)


Na windsurfing nejsou potřeba ani vlny, stačí vítr, a nemusí být nijak silný. K surfu je připevněna malá plachta a vy se musíte jen naučit, jak hytat vítr. Běžně se provozuje i v Čechách, je však třeba hodně prostoru.


Wakeboarding (vejkbording)


Jedná se o obdobu vodního lyžování, avšak "lyžaři" taženi lodí jezdí na prkně, které připomíná obyčejný snowboard.
Kiteflying (kajtflajing)


A opět vodní lyžování. Tentokrát má však lyžař vedle lodi ještě druhý pohon - draka napevno připevněného k zádům. Tato disciplína se vyznačuje vysokými skoky (lety).

ODKAZY

www.mushow.cz
www.pkra.info

KITESURFING NA SNĚHU


Víte, že si tohoto extrémního sportu můžete užít do sytosti i ve střední Evropě? Stačí v zimě vyrazit do hor! Skvělé podmínky nabízejí třeba Vysoké Tatry. Snowboard má dnes už každý, co takhle zkusit snowkiting?