Moji hřivnáči - (Ne)obyčejní holubi

Moji hřivnáči - (Ne)obyčejní holubi
Sdílej
 

Holub hřivnáč je považován za velmi plachého ptáka, kterého není snadné v lese spatřit. Náš příběh dokládá i výskyt tohoto druhu v blízkosti lidí - v městských parcích či zahradách.

Již po tři roky si párek hřivnáčů vybírá pro své poslední hnízdění (hnízdí pravidelně 2-4x ročně) lípu, kterou jsem musel po zásahu bleskem zkrátit na výšku přibližně osm metrů. Hned první rok krásně obrostla a plocha vodorovně uříznutého kmene s mladými, hustě olistěnými větvemi kolem vytvořila - podle mínění holubího páru - ideální místo pro výchovu potomstva. Zajímavé je, že nikdy toto místo nepoužijí pro první hnízdění - to se sice vždy odehrává někde na dohled, na smrku, bříze atd., ale nikdy ne zde.
Vloni v létě, v čase horečných holubích prací na úpravě starého hnízda, jsem využil okamžiku, kdy byli oba ptáci pryč, a opřel jsem do koruny stromu žebřík. Mezi něj a hnízdo jsem natáhl celtu s otvorem na objektiv fotoaparátu. Obavy, že hnízdo zůstane po mém drzém vpádu do zakázaného prostoru opuštěno, záhy rozptýlil pan holub, který na stavbu bezstarostně přinášel další materiál.
Poprvé jsem hnízdo fotografoval po dokončení snůšky, když se paní holubová odletěla protáhnout. Po vylíhnutí juniorů šlo všechno jako na drátkách. Starostliví rodiče pořád sháněli něco k snědku, a já proto mohl den za dnem nerušeně fotografovat holoubata. Za pár dní se z nich stali holubí puberťáci, kteří mi svým chováním dávali jasně najevo, co si o mně myslí, a jednoho dne jsem na konec žebříku za svými ptačími kamarády lezl zbytečně.

ZNÁTE HOLUBÍ MLÉKO?

Tvrdá semena ukládají holubi do zvláštního orgánu - volete, v němž před polknutím nabobtnají a změknou, takže je pták lépe stráví. V době hnízdění a krmení mláďat vnitřní stěna volete zduří, plní se tukem a postupně se odlupuje. Vzniká tzv. holubí mléko - tvarohovitá kaše bohatá na bílkoviny, kterou jsou mláďata v prvních dnech života krmena.


HOLUB HŘIVNÁČ(Columba palumbus)

Je největší druh evropských holubů a jako všichni jeho příbuzní žije v trvalém (monogamním) svazku. Hnízdí 2-4x ročně, samice klade do jednoduchého hnízda dvě bílá vejce. O mladé
pečují zpočátku oba rodiče, asi po 14 dnech přebírá péči samec. Holubi se živí převážně rostlinnou stravou, v době krmení mladých jsou v potravě zastoupeni i měkkýši, žížaly a hmyz. Původně plachý druh jehličnatých až smíšených lesů se stále častěji stěhuje do blízkosti člověka.