Abeceda zajímavostí

Abeceda zajímavostí
Sdílej
 

Čichám čichám minu

V africkém Mosambiku zůstává i třináct let po skončení šestnáctileté občanské války spousta nevybuchlých nášlapných min. S jejich odstraňováním nyní pomáhají cvičené krysy. Nebojte, není to tak, že by běhaly po minovém poli, a kdykoli by některá z nich vyletěla do vzduchu, znamenalo by to, že je v zemi o jednu minu méně. Krysy nejsou v roli obětních beránků, ale vyškolených specialistů. Čichem poznají skrytou výbušninu a upozorní na ni své lidské pány, kteří ji pak bezpečně zlikvidují.
Výcvik krys trvá šest měsíců až jeden rok, dostávají i jména podobně jako psi.
Jedna se například jmenuje Nelson (podle bývalého jihoafrického prezidenta Nelsona Mandely), další Guantánamo (podle americké věznice na Kubě, v níž jsou zadržováni muslimové podezřelí z terorismu).

-von



Ušatý rychlovlak


Foto
Japonská East Japan Railway Company, provozující na svých tratích expresní vlaky Šinkansen, začala testovat nový rychlovlak Fastech 360S. S provozní rychlostí 360 km/h by se v roce 2011 měl stát nejrychlejším pravidelně jezdícím vlakem na světě a výrobce doufá, že při testovacích jízdách dosáhne zkušební souprava rychlosti až 405 km/h. Testy začaly opatrně, vlak zatím jel „pouze“ rychlostí 275 km/h. Současné nejrychlejší francouzské rychlovlaky TGV jsou schopny dosáhnout rychlosti 350 km/h. Z Prahy do Brna (po železnici to je 257 km) by Fastech svou normální cestovní rychlostí dorazil za 43 minut - tedy pokud bychom nepočítali s časem nutným k rozjezdu a brzdění. Zastavit takový vlak není vůbec jednoduché. Zvláště pro nouzové situace je Fastech vybaven pomocnými brzdami v podobě výklopných uší, které prudce zvýší aerodynamický odpor vzduchu.

-von


Kouzla s hmotou


Pokud roztočíte vzorek obyčejného plynu, rotuje jako každé „slušné“ těleso. Ochladíte-li jej však na teplotu blízkou absolutní nule, materiál získá supratekuté vlastnosti. Atomy se pohybují s nulovým třením a po roztočení plyn vytváří mikroskopické víry připomínající malá tornáda. Obrázek ukazuje víry v plynu tvořeném sodíkovými atomy (1), dvouatomovými molekulami lithia Li2 (2) a volně vázanými lithiovými atomy (3)

Opravdu divoké kousky dovedou s hmotou fyzikové z Technologického institutu v Massachusetts. Uvěznili atomy lithia v důmyslné pasti, ze které umožnili uniknout pouze nejteplejším z nich. Tím docílili extrémně nízké teploty padesáti miliardtin stupně Celsia nad absolutní nulou (-273,15 °C) a zároveň atomy udrželi v plynném skupenství, neboť dosáhli velmi nízké hustoty atomů.
Úspěšný experiment je jedním z kroků na cestě k supravodivým materiálům, které by za pokojové teploty vedly elektrický proud bez jakýchkoli ztrát.

-von


Trénink na Mars


Už čtyři roky funguje uprostřed pouště v americkém Utahu základna společnosti Mars Society, v níž se odborníci nejrůznějších specializací připravují na budoucí výpravu k rudé planetě. Základna sestávající z laboratoří i obytných místností je nezávislá na svém okolí, aby co nejvěrněji simulovala obtíže, s nimiž se lidé na Marsu budou muset vyrovnat. Recyklací vzduchu a vody počínaje a ponorkovou nemocí vyvolanou dlouhodobým pobytem ve stísněném prostoru konče. „Astronauti“ vyrážejí na terénních čtyřkolkách na průzkumné výpravy do okolí. Samozřejmě ve skafandrech - jsou přece na Marsu! V červnu se do základny nastěhovali i dva vědci z Arizonské státní univerzity, kteří si zkoušejí, jak by se jim bádalo na povrchu cizí planety.

-von