Hvězdná obloha 6 - Říjen

Sdílej
 

V pondělí 3. října proběhne částečné zatmění Slunce. Za hezkého počasí budete moci pozorovat pozvolný přechod Měsíce přes zářivý sluneční disk. Měsíční kotouč začne Slunce zakrývat krátce po desáté hodině letního středoevropského času. Kolem čtvrt na dvanáct bude sluneční disk zakryt z největší části a celý úkaz skončí kolem půl jedné. Zatímco u nás Měsíc „vykousne“ část Slunce tak, že z něj zbude ostrý srpek, v některých částech Španělska, Středomoří, Libye, Súdánu a dalších afrických států se pozorovatelé mohou těšit z ještě zajímavější podívané. Čeká je totiž takzvané prstencové zatmění Slunce. Při něm Měsíc zakryje téměř celý sluneční disk až na jeho okraje. Ze Slunce tak zůstane pouze úzký „prstýnek“.

Pozor na oči

Celý úkaz bude dobře patrný i bez dalekohledu. Určitě se však poohlédněte po vhodných filtrech, kterými dostatečně oslabíte sluneční svit! Ideální jsou speciální brýle s jemnou kovovou fólií přímo určené pro podobná pozorování. Dobře poslouží i temná svářečská skla číslo 13 či 14, která zakoupíte v obchodě s pracovními pomůckami. Využít lze také několik vrstev konců vyvolaných černobílých (nikoliv však barevných) filmů. Všechny filtry lze jednoduše vyzkoušet pohledem na Slunce nebo na rozžhavené vlákno zapnuté žárovky. Bezpečné jsou pouze tehdy, pokud vás zmíněné zdroje světla nebudou vůbec oslňovat. Jinak riskujete vážné poškození zraku! Jestliže se rozhodnete úkaz přece jen pozorovat pomocí dalekohledu, nezapomeňte, že i on musí mít před objektivem umístěn speciální sluneční filtr!
Nejvýraznějším objektem noční oblohy bude naoranžovělá planeta Mars. Pozorovat ji můžete po celou noc v souhvězdí Býka. Nejblíže Zemi se Mars ocitne 30. října, i tak nás však bude dělit vzdálenost téměř sedmdesáti milionů kilometrů.



Jak mapku používatMapka ukazuje vzhled oblohy tak, jak bychom ji viděli 10. října ve 22 hodin středoevropského letního času (na počátku měsíce platí mapka pro 23.00, na konci pro 21.00). Při pozorování držte mapku šikmo nad hlavou tak, aby k zemi směřovala ta světová strana uvedená na okraji, ke které stojíte čelem. Při pohledu směrem na sever ji tedy musíte otočit vzhůru nohama. Pokud jste si mapku správně zorientovali, měli byste na ní vidět souhvězdí tak, jak je uvidíte i při pohledu na skutečnou oblohu. V mapce není nakreslen Měsíc, jelikož ten mění polohu každou noc. Měsíc a planety vždy najdete poblíž čárkované čáry, která se odborně nazývá ekliptika.