Rozšiřující sloty základní desky (1/2)

Sdílej
 

Základní deska zjednodušeně řečeno plní funkci zprostředkovatele komunikace mezi jednotlivými počítačovými komponenty, jako je procesor, paměti, grafická karta, zvuková karta, pevný disk či DVD mechanika, dále s některými externími zařízeními - konkrétně s těmi, která jsou připojena přes konektory usazené na základní desce, např. klávesnicí, myší či tiskárnou. Některé komponenty (například zvuková či síťová karta) mohou být integrované do základní desky. To znamená, že jsou v ní obsažené a že na ní najdeme jejich odpovídající konektory. Ostatní komponenty musíme však k základní desce připojit.

CO JE SLOT

Tentokrát se zaměříme na to, jak se připojují rozšiřující karty (např. grafická, zvuči síťová). Zapojují se do tzv. rozšiřujících slotů základní desky. Pod pojmem slot si představte podlouhlou zásuvku s konektory, do které zasuneme kontaktní plochu s konektory rozšiřující karty. Těchto slotů je několik druhů. Liší se způsobem a rychlostí přenosu dat (mezi základní deskou a kartou), tvarem a použitím.

STARÉ TYPY


Nejstarším druhem je slot ISA (Industry Standard Architecture). Typické pro něj je robustní provedení a na dnešní poměry pomalá rychlost přenosu dat, proto se s ním setkáme pouze ve starších počítačích. Tento slot byl ve své době univerzální a byly jím připojovány všechny možné karty. Později se prodloužil do délky a zvýšila se i rychlost přenosu dat. Vznikl tak slot EISA (Extended Industry Standard Architecture), který se však už dále nezdokonaloval a brzy zmizel v propadlišti dějin.
Rychlejším a dodnes používaným nástupcem ISA slotu je slot PCI (Peripheral Component Interconnect). Ten také dlouhou dobu nacházel univerzální uplatnění, avšak s nástupem her náročnějších na grafický výkon se postupně stal nedostačujícím pro stále rychlejší grafické karty. Pro potřeby těchto karet byl proto vyhrazen speciální slot AGP (Accelerated Graphics Port).
Dokončení příště