Hvězdná obloha 7

Sdílej
 

JAK MAPU POUŽÍVAT

Mapka ukazuje vzhled oblohy tak, jak bychom ji viděli 10. listopadu ve 21 hodin středoevropského času (na počátku měsíce platí mapka pro 22.00, na konci pro 20.00). Při pozorování držte mapku šikmo nad hlavou tak, aby k zemi směřovala ta světová strana uvedená na okraji, ke které stojíte čelem. Při pohledu směrem na sever ji tedy musíte otočit vzhůru nohama. Pokud jste si mapku správně zorientovali, měli byste na ní vidět souhvězdí tak, jak je uvidíte i při pohledu na skutečnou oblohu. V mapce není nakreslen Měsíc, jelikož ten mění polohu každou noc. Měsíc a planety vždy najdete poblíž čárkované čáry, která se odborně nazývá ekliptika.

LISTOPAD


V průběhu podzimu se nad východním obzorem objeví několik souhvězdí, se kterými jste se mohli setkat už koncem léta na ranní obloze. Naopak souhvězdí známá z letních měsíců budou čím dál tím dříve mizet za západním obzorem. Z nových souhvězdí bude nejvýše nad obzorem Býk, kterého zdobí naoranžovělá hvězda Aldebaran - oko Býka. Aldebaran je 36krát větší než naše Slunce a nachází se ve vzdálenosti 65 světelných let.
Poblíž Býka si povšimněte nápadné skupinky hvězd. Na průměrné městské obloze pouhýma očima rozeznáte asi pět až sedm zářivých bodů. Tato skupinka dostala název Plejády a v češtině ji možná znáte jako Kuřátka. Právě ona se již v průběhu srpna začínají objevovat nad východním obzorem a zvěstují postupný příchod zimních souhvězdí.
Ve skutečnosti jde o takzvanou otevřenou hvězdokupu. Již v menším dalekohledu byste objevili několik dalších desítek hvězd a astronomové odhadují, že celkem jich je asi 250. Vzdálenost celého systému je asi 450 světelných let. Na fotografiích Plejády vždy obklopuje namodralý mlhavý závoj, který však není pouhým okem pozorovatelný. Závoj tvoří oblak mezihvězdné hmoty, kterou Plejády zrovna prolétají. Protože Plejády patří mezi velmi žhavé a mladé hvězdy, září modrým světlem, které zabarvuje i zmíněná oblaka mezihvězdné hmoty. Stáří Plejád se odhaduje na šedesát milionů roků, což znamená, že se objevily až na sklonku dinosauří éry... Z večera bude nad jihozápadním obzorem pozorovatelná Venuše, ke které 5. listopadu doputuje i Měsíc a vytvoří s ní zajímavé uskupení. Měsíc bude od Venuše vzdálen asi čtyřnásobek svého průměru. Dvojice však zapadne poměrně brzy (kolem půl sedmé) za obzor. Po celou noc se můžete těšit z planety Mars, ke které se ještě před půlnocí přidá Saturn vycházející na východě.