Vybíráme grafickou kartu (2/2)

Sdílej
 

Dnes se budeme zabývat technickými parametry grafických karet. První, čeho si určitě všimneme, je velikost paměti RAM a její typ. Paměť je důležitá, protože k ní má grafický čip snadný a rychlý přístup. Jestliže jí má karta nedostatek, použije operační paměť počítače, což se ovšem projeví poklesem grafického výkonu. Co se týče velikosti paměti, měla by být úměrná výkonu karty (minimálně však 128 MB). Výkonnější karta by měla mít 256 MB, nejvýkonnější karty mají dokonce až 512 MB.
V současné době se setkáme hlavně s typem paměti DDR (Double Data Rate – dvojnásobný tok dat), DDR2 a GDDR3 - seřazeno od nejstarší technologie po nejnovější. Existují také paměti SDR (Single Data Rate), jsou však již zastaralé.
Výkon karet
Dalším podstatným parametrem je šířka paměťové sběrnice, která může být 64bitová (u slabších karet), 128bitová (u středně výkonných) a 256bitová (u nejvýkonnějších).
Jiným faktorem, který podstatně určuje výkon grafické karty, je frekvence, na které běží čip a paměti. V jedné modelové řadě se jednotlivé karty mohou například lišit pouze frekvencemi obou těchto součástí.
V neposlední řadě je důležité také chlazení, které může být pasivní (bez větráčku), používané u slabších karet, či aktivní (s větráčkem), s nímž se setkáme u středně a velmi výkonných karet. Pozor dejte na hluk aktivního chlazení, který může být u levnějších modelů karet značný.
Rozšíření
Výrobci karet se snaží zaujmout různými rozšířeními, jako jsou TV výstupy (lze pak hrát hry či sledovat filmy na televizi), videovstupy (umožňující např. nahrávat z videorekordéru), nebo dokonce možnost připojit dva monitory a získat tak dvě pracovní plochy.