Nesmrtelní mrtví ptáci - Unikátní atlas

Sdílej
 

Na téměř devět milionů dolarů se vyšplhala v roce 2000 na aukci v New Yorku cena jediné knihy. Tou knihou nebylo nic menšího než kompletní vydání Ptáků Ameriky malíře a přírodovědce Johna Jamese Audubona.

Ceně se nelze divit - odhaduje se, že na celém světě existuje pouhých 175 až 200 kompletních vydání této vzácnosti ze začátku 19. století. Celé dílo má čtyři svazky, v nichž malíř zachytil 435 různých ptáků ve skutečné velikosti. Aby se do publikace vešly i takové druhy, jako je například orel nebo krocan, jsou rozměry této "veleknihy" vskutku úctyhodné - každý svazek je velký přibližně 101 cm x 76 cm.

TĚŽKÝ ŽIVOT PŘÍRODOVĚDCE


V dobách, kdy ještě neexistovala fotografie (první daguerrotyp byl uveřejněn až v roce 1839), bylo možno zpodobnit cokoli jediným způsobem: co nejpřesněji to namalovat. Divoké zvíře či pták ovšem nepostojí, přírodovědcům a malířům proto nezbývalo než je zabít. Stejně si počínal i Audubon. Netoužil však po kresbě "mrtvého" ptáka. Než nějakého zabil, studoval jeho chování a přirozené postoje a pohyby, aby je pak co nejpřesněji přenesl do svého obrazu. Zabitého ptáka potom pomocí drátů nainstaloval na prkénko do požadované pozice. Kresba mu zabrala několik hodin, ale mnohdy i dnů - v takových případech, jak přiznává ve svých zápiscích, nesli jeho sousedé či spolubydlící sílící zápach linoucí se z jeho "modelu" nelibě.

Unikátní atlas


Na téměř devět milionů dolarů se vyšplhala v roce 2000 na aukci v New Yorku cena jediné knihy. Tou knihou nebylo nic menšího než kompletní vydání Ptáků Ameriky malíře a přírodovědce Johna Jamese Audubona. JOHN JAMES AUDUBON

Narodil se roku 1785, zemřel v roce 1851. Neměl žádné školy, byl to samouk přírodovědec i malíř. V dobách nouze se živil malováním portrétů a výukou kreslení. Se svou ženou Lucy měl dva syny, Victora a Johna. Přestože svou ženu velmi miloval, trávil dlouhé měsíce i roky v odloučení od rodiny - buď na loveckých výpravách, nebo v Anglii, kde se snažil prosadit vydání svého díla. Během těchto období posílal své ženě dlouhé dopisy a psal si i podrobné poznámky a deníky. Právě tyto dopisy a deníky jsou základem knihy Duffa Hart-Davise Nejslavnější atlas ptáků, kterou letos na podzim vydalo nakladatelství BB/art. Kniha je nejen životopisem slavného malíře a přírodovědce, ale přináší i množství reprodukcí jeho úžasného díla.

PŘESNÉ VYOBRAZENÍ


Tisk obrazů byl na přelomu 18. a 19. století náročný. Každá kresba se musela vyrýt do měděné desky a pak se kolorovala. Rytiny vytvářeli Audubonovi spolupracovníci a pomocníci, často podle jeho pokynů kreslili k obrazům ptáků i pozadí (stromy, skály, hmyz). Přírodovědec od nich vyžadoval naprostou přesnost: "Sýkora černohlavá není na zádech dostatečně tmavá a na mé kresbě musí mít bílou skvrnku na černé šošolce vedle ramen... Na trn před zobákem samce ťuhýka na větévce musíte umístit cvrčka nebo kobylku..." psal svému rytci a tiskaři Robertu Havellovi, který pro něj v Anglii připravoval jednotlivé listy k vydání.