Fontánka ve sklenici

Sdílej
 
ZÁBAVNÁ FYZIKA SPOJENÉ NÁDOBY Může voda téct do kopce? Za pomoci čerpadla jistě. Ale lze toho docílit i bez motoru? Samozřejmě. Přesvědčte se v našem pokusu.

POKUS

Modelínou utěsněte skulinky kolem brčekHřebíkem udělejte do víčka dva otvory a zasuňte do nich brčka. Jedno z brček nastavte třetím. Kratší zasuňte tak, aby více přečnívalo z vnitřní strany víčka. Modelínou důkladně utěsněte všechny skulinky kolem brček. Obě sklenice naplňte do poloviny vodou (do vody můžete pro větší efekt přidat kapku potravinářského barviva). Jednu sklenici hermeticky uzavřete víčkem s brčky a převraťte ji tak, aby kratší brčko bylo ponořeno v druhé sklenici a delší mířilo do odpadního kbelíku nebo do vany. Kratším brčkem bude voda ze spodní sklenice čerpána do sklenice horní - vytvoří zde efektní fontánku - a delším brčkem bude odtékat z horní sklenice pryč.

VYSVĚTLENÍ

Dvě sklenice jsou propojené brčkem, a přesto je to tekutina ze spodní sklenice, která se přelévá do té horníObecně platí, že když dvě nádoby obsahující stejnou tekutinu jsou spojené, hladina tekutin je u obou stejně vysoká. Je-li tomu jinak, hladiny se vyrovnávají - tzn., že obsah nádoby, ve které je vyšší hladina, se přelévá do druhé nádoby. Tento princip se však uplatňuje pouze tehdy, jsou-li obě nádoby stejně propojeny jak vrchem (vzduch), tak spodem (tekutina). V bodě spojení (pod vodou) je tlak v obou nádobkách stejný. Ten je součtem atmosférického tlaku a tlaku vyvíjeného sloupcem vody, který ho přesahuje. Jestliže je v některé z nádob tlak vzduchu jiný, je třeba to vyrovnat výškou hladiny. A to je princip naší fontánky. Vrchní nádoba se vyprazdňuje dlouhým brčkem a tlak ve sklenici klesá. Tím se nasává voda ze spodní sklenice.