Hvězdná obloha - Leden

Sdílej
 

Zvečera bude novoročnímu nebi vévodit nejjasnější hvězda oblohy Sirius. Naleznete jej v souhvězdí Velkého psa nad jihovýchodním obzorem. Sirius je od Země vzdálen pouhých devět světelných let, proto je tak výrazný. Jinak není ničím výjimečný. Mnohem zajímavější je Siriův průvodce, kterého astronomové objevili v roce 1862. Ztrácí se v záři Siria, a je proto obtížně pozorovatelný i většími dalekohledy. Navíc patří mezi takzvané bílé trpaslíky. Jeho rozměry jsou srovnatelné se Zemí, ale jeho hmotnost se blíží hmotnosti Slunce. To znamená, že jedna kávová lžička plná hmoty z této droboučké hvězdičky by vážila skoro deset tun!

SLUNEČNÍ SOUSTAVA


V první polovině noci budou oblohu zdobit dvě výrazné planety: načervenalý Mars a žlutobílý Saturn. Pokud budete mít možnost podívat se na ně i větším dalekohledem, neváhejte. Na vlastní oči spatříte polární čepičky Marsu nebo věhlasné Saturnovy prstence. Za pozornost určitě stojí největší Saturnův měsíc Titan. V dalekohledu vypadá jako malá hvězdička, ve skutečnosti má průměr 5550 km a je výrazně větší než náš Měsíc nebo planeta Merkur. Je to ledový svět s teplotou kolem -180 °C.
V jeho atmosféře se vyskytují oblaka metanu a metanový déšť možná plní i řeky a jezera.
Titanova atmosféra je plná zajímavých chemických látek, které se vyskytovaly i na mladé Zemi a snad stály i u zrodu pozemského života. V lednu loňského roku přistála na Titanově povrchu sonda Cassini-Huygens (viz ABC 6/2005) a pořídila obrovské množství fotografií a dalších pozorování.

***

JAK MAPU POUŽÍVAT


Mapka ukazuje vzhled oblohy tak, jak bychom ji viděli 15. ledna ve 21 hodin středoevropského času (koncem loňského roku platila mapka pro 22.00, na konci ledna platí pro 20.00). Při pozorování držte mapku šikmo nad hlavou tak, aby k zemi směřovala ta světová strana uvedená na okraji, k níž stojíte čelem.
Při pohledu směrem na sever tedy musíte mapku otočit vzhůru nohama.
Pokud jste si mapku správně zorientovali, měli byste na ní vidět souhvězdí tak, jak je uvidíte i při pohledu na skutečnou oblohu. V mapce není nakreslen Měsíc, jelikož ten mění polohu každou noc. Měsíc a planety vždy najdete poblíž čárkované čáry, která se odborně nazývá ekliptika.

Více o Titanu


ESA: http://www.esa.int/SPECIALS/ Cassini-Huygens NASA: http://saturn.jpl.nasa.gov
Astronomie na internetu

Stránky sdružení Amatérská prohlídka oblohy (novinky, pozorování, rady): http://www.astronomie.cz Obloha on-line: http://denik.astronomy.cz/obloha_lite.php3 Prázdniny 2006 pod hvězdnou oblohou: http://expedice.astronomie.cz