Odpovědna

Odpovědna
Sdílej
 

Chci se zeptat, jaké lepidlo je vhodné pro lepení papírových modelů z ábíčka a jaké se hodí na podlepování velkých dílů silnějším papírem.
Petr Červenka


Na lepení používám tradiční dispersní lepidlo Herkules. Je sice možné použití jakéhokoliv dispersního lepidla, ale já jsem si oblíbil tuto značku. Dobře se s ním pracuje, protože nezasychá rychle a je po zaschnutí pružné (spoje se nelámou jako při použití acetonových lepidel). Na podlepování používám tuhé lepidlo v tyčince Kores. Na internetu jsem četl, že se s ním pracuje obtížně, že se prý odlepuje a při podlepování tvoří vzduchové bubliny. Já osobně jsem s ním spokojen. Chce to opravdu nanést silnější vrstvičku a namazaný díl pak pokládat na podlepovací papír postupně a uhlazovat. Tento díl je pak nutno nechat zaschnout pod zátěží (nejlépe pod knížkami) několik dní.
Zde se dá použít také herkules. Podle mě však u něj zasychání trvá déle a díly se častěji kroutí. Na malé doplňky (kovové antény, čepy, zkrátka malé papírové části hlavě tam, kde se lepí natupo) se hodí jakékoliv vteřinové lepidlo. Závěrem je nutno říci, že záleží na modeláři, jaké lepidlo mu nejvíce vyhovuje. Sám jsem vyzkoušel mnoho druhů dalších druhů, například bílou lepicí pastu, kanagon a klovatinu, výsledky u nich však nebyly tak dobré jako u výše zmíněných lepidel.
František Sochor, lepič vystřihovánek pro ABC



Mohli pterosauři létat i za deště?
Foto
Tomáš Tichý


To lze samozřejmě jen odhadovat, ale dá se předpokládat, že podobně jako všechna současná létající zvířata za normálního deštivého počasí létat mohli. Ale před prudkými přívalovými lijáky se pravděpodobně, stejně jako současní ptáci či netopýři, ukrývali a pohybu ve vzduchu se vyhýbali, protože je přívaly vody srážely nebo jim alespoň stěžovaly orientaci v prostoru.



Je baron Prášil skutečná historická osoba?
Jitka Obrazová


Ano, baron Prášil skutečně žil v letech 1720-1797. Jmenoval se Karl Fridrich Hieronymus, baron z Münchhausenu. Po návratu z bojů proti Turkům
Foto
vyprávěl o svých dobrodružstvích a posluchači se nestačili divit. Dozvídali se, že baron letěl na dělové kouli, vytáhl se z bažiny za vlastní vlasy a cestoval až na Měsíc. Příběhy publikoval v roce 1785 Rudolf Erich Raspe, následovaly dalších adaptace. V češtině slovo prášit znamená (chlubivě) si vymýšlet - proto baron „Prášil“.