Malá velká čísla

Malá velká čísla
Sdílej
 

0,05 Pouhá dvacetina sekundy stačí podle výzkumu kanadských vědců člověku na to, aby zhodnotil, zda se mu líbí grafika internetových stránek. První dojem je nesmírně důležitý - vaše stránka může obsahovat spoustu zajímavých informací, ale pokud se návštěvníkům nebude líbit, odejdou z ní dřív, než si toho stačí všimnout.

50 Dívejte se na grotesky a komedie, prospějete svému zdraví! Výzkum na univerzitě v americkém Marylandu ukázal, že sledování těchto filmů zvyšuje průtok krve cévami až o 50 %, což svědčí vašemu srdci. Smích cévy rozšiřuje, zatímco stres při sledování krváků a hororů má přesně opačný účinek. Zhoršení však netrvá dlouho, takže filmovou dietu omezenou pouze na legrační filmy rozhodně držet nemusíte.

Foto
41 978 Steve Fossett, jenž loni jako první sólový pilot obletěl v letounu GlobalFlyer Zemi, se v únoru pokusí zapsat do historie dalším dobrodružstvím. Se svým letounem se chystá na nejdelší let historie: během osmdesáti hodin plánuje uletět 41 978 kilometrů.

3 000 000 Irský král Niall z 5. století má dnes na světě kolem tří milionů mužských potomků. Vědci z univerzity v Dublinu to zjistili studiem mužského chromozomu Y, o němž se více dozvíte na str. 38. Niall se sice činil, ale proti Čingischánovi byl učiněný břídil. Mužských potomků mongolského krutovládce je dnes na světě asi šestnáct milionů.