Letem světem

Letem světem
Sdílej
 

Reailty show Odhalení vyhrál podle očekávání Richard. Získal 2218 hlasů, což představuje 28,3 % celkového množství. Další pořadí bylo velmi vyrovnané: Kijivu 25,4 %, Kamba 23,2 %, Shinda 23,1 %. Poslední místo Shindy nás mrzí, drželi jsme jí palce.

* Raketoplán Discovery by měl ke svému druhému letu po katastrofě Columbie vzlétnout letos v květnu. Potvrdil to šéf NASA Mike Griffin. Pokud se však do té doby nepodaří vyřešit problémy s odpadávajícími kusy izolační pěny, může se start odložit až na červenec. Raketoplány jsou nezbytné pro zdárné dokončení Mezinárodní vesmírné stanice.

* Trh s fotoaparáty zažívá další z řady zemětřesení, která s sebou přináší nástup digitální éry. Nikon v lednu oznámil, že končí s výrobou filmových přístrojů s výjimkou prestižního modelu F6 (na obr.) a zcela se zaměří na digitály. Konec jedné legendy. Ale zatímco rozhodnutí Nikonu se dalo čekat, KonicaMinolta šokovala: v březnu končí s výrobou všech fotoaparátů a své rozpracované projekty předává firmě Sony, která je bude dále rozvíjet.

* Sedmnáct metrů dlouhou a dvacet tun těžkou velrybu položili členové hnutí Greenpeace před japonským velvyslanectvím v Berlíně na protest proti japonské snaze o zrušení mezinárodního zákazu lovu velryb. Greenpeace velrybu samozřejmě neulovilo - mrtvé tělo plejtváka myšoka vyplavilo moře na pobřeží Baltu.

* Firma Levi Strauss oznámila, že koncem roku 2006 začne prodávat džíny vybavené kapsou speciálně určenou pro iPod. Kapsa bude vybavena

Foto
sluchátky a joystickem usnadňujícím ovládání přehrávače bez nutnosti jej z kapsy vyjímat. Kalhoty pojmenované RedWire DLX budou k dostání v pánském i dámském provedení a v přepočtu přijdou na 4800 Kč. Uživatelé iPodů mohou začít šetřit. * Odborníci hned z několika amerických univerzit a výzkumných ústavů začínají pracovat na vývoji miniaturní baterie, kterou by bylo možno vsadit do lidského oka. K čemu baterie v oku? Mohla by dodávat energii umělé sítnici vyvinuté už v roce 2002, která pomáhá při některých typech zrakového postižení.