Co určuje výkon počítače

Co určuje výkon počítače
Sdílej
 

Stejně jako procesor je důležitá i operační paměť. Do ní si právě spuštěný program (operační systém, textový prohlížeč, hru atd.), který je v ní zároveň také uložen, uschovává data, jež potřebuje k činnosti. Čím více paměti v počítači máme, tím lépe. Ovšem dost podstatným faktorem je i její rychlost. Vyšší rychlost a velikost paměti se pozitivně projeví například v loadování (načítání do paměti) her a programů. Když je paměti nedostatek, musí operační systém rázně zakročit: protože programy si někam data ukládat musejí, když se do operační paměti už nevejdou, operační systém je začne ukládat na pevný disk (tzv. swapovat) - to je však výrazně pomalejší.

RYCHLOSTI PAMĚTÍ


Operační paměť je soubor čipů usazených na tzv. paměťovém modulu, se kterým se dnes můžeme setkat v provedeních SDR (Single Data Rate), DDR (Double Data Rate) či DDR2. Vzájemně se (kromě jiného) liší rozmístěním a tvarem pinů (v tomto případě kontaktních plošek), ale hlavně technologicky nejvyšší možnou rychlostí (SDR má nejnižší, DDR2 nejvyšší). U pamětí dnes začíná být minimem 1 GB, nejlépe v režimu dualchannel.

O GRAFICE


Za co zodpovídá grafická karta, je patrné již z jejího názvu. Mezi její nejdůležitější parametry patří podporovaná verze rozhraní DirectX, rychlost jádra a velikost a rychlost grafické paměti. Kartám jsme se věnovali na sklonku roku v této rubrice v článku Vybíráme grafickou kartu.