Psát se naučil sám

Psát se naučil sám
Sdílej
 
Koníčkem jedenáctiletého Radka je literatura. Nepatří však k vášnivým čtenářům, kteří si do noci při baterce pod peřinou dočítají detektivku - Radka baví příběhy vymýšlet a psát.

Za svá literární díla už získal řadu ocenění, asi nevzácnější je Zlatý oříšek za rok 2004 a první cena v celonárodní literární soutěži Felix v roce 2005. Mimo to získal i první cenu v literární soutěži k 750. výročí města Zábřeh a „Super cenu“ v regionálním kole mezinárodní soutěže Zelený kříž.

Radek o sobě


Jsem docela obyčejný kluk a chodím do páté třídy v Zábřehu. Škola mě docela baví. Dobře mi jde český jazyk, matematika už je pro mne o něco horší. Rád píšu příběhy a rád hraju na klávesy (na keyboard). Prv ní knihu jsem napsal, kd yž mi byly čtyři a půl roku (pozn. maminky - psal ji úplně sám hůlkovým písmem, které se naučil ). Jmenovala se Kniha Radečkova a byly to jen krátké Knih už jsem napsal několik , ale žádná mi zatím nevyšla, což mě mrzí. Nevím, co mě vede příběhy složené z mála vět. První opravdovější knihu jsem napsal, když mi b ylo osm a půl roku. ke knížce Láďa ze 4. patra nebo Policajti na útěku. Píšu tak, jak chci a jak se to líbí mně. Kde k tomu, ab ych psal. Prostě mě to baví. K několika knihám mě inspirovali moji kamarádi, třeba se píšou čár ky v souvětí, jsme se ještě neučili, tak je píšu tam, kde si myslím, že mají být.

Radkova povídka


O JEDNOM ZLODĚJI


Byl jednou jeden zloděj, který kradl všechno možné. Začalo to korunami, potom začal vykrádat banky, krást zlaté řetízky, hodinky, mobily. Pak ale ukradl kladivo s celou sadou hřebíků a kleště. Kradl zámky na dveřích, koberce, kohoutky od umyvadla i rohože a dveře od bytu. Nakonec kradl počítače, kamery, domy, paneláky, zahrady, mouchy v povětří a pokusil se ukrást i kus oblohy.
Jednou to už jeden člověk nevydržel a povídá mu: „Už jsi ukradl skoro všechno. Pokud nevíš, co ještě ukrást, ukradni sám sebe.“ „A jak?“ „To já nevím! Ty jsi zloděj! Ty bys to měl vědět!“ A tak zloděj přestal krást, protože každý den jen přemýšlel, jak ukrást sám sebe.

RADKOVY KNÍŽKY


Přes hlas slavíka ke štěstí (2003)
O Ráďovi (2003)
Láďa ze 4. patra (2004)
Energetický čaj (2005)
Policajti na útěku (2005)
Energetický čaj 2 (2005)
V neznámých krajích (2005)