Únor

Únor
Sdílej
 

V průběhu února se můžete těšit hned z několika jasných planet. Během první poloviny noci na obloze naleznete Mars se Saturnem. O několik hodin později, kolem půlnoci, se k nim přidá i majestátní Jupiter. Ranní obloze bude vévodit planeta Venuše, která se jako „jitřenka“ objeví nad jihovýchodním obzorem.
V blízkosti planety Saturn můžete nalézt ještě jeden velmi zajímavý objekt: velkou otevřenou hvězdokupu Jesličky. Na tmavé obloze vypadá jako mlhavý obláček o průměru kolem jednoho až dvou měsíčních úplňků. Pohled malým dalekohledem (stačí lovecký triedr nebo divadelní kukátko) odhalí několik desítek různě jasných hvězd. Jméno hvězdokupy pochází ze starověku a v anglicky mluvících zemích se můžeme setkat i s označením Včelí úl.
Většinu noci oblohu ještě stále okupují zimní souhvězdí, jako je Orion, Blíženci nebo Býk. Nad východem však můžete spatřit i Pastýře, který je předzvěstí blížícího se jara. Nad jihozápadem naleznete rozsáhlé souhvězdí Velryby.
To v sobě ukrývá jednu vpravdě podivuhodnou hvězdu. Astronomové si jí všimli až koncem šestnáctého století, kdy je upoutala postupná a pravidelná změna jasnosti této stálice. Hvězda je v období maxima pozorovatelná pouhýma očima, v minimu ji obtížně naleznete menším dalekohledem. Díky tomu dostala i své latinské jméno Mira (podivná). Dnes už víme, že Mira je proměnná hvězda, která se mění v pravidelných intervalech (332 dnů). V průběhu tohoto období roste a klesá její průměr i povrchová teplota, což se odráží především ve změnách její jasnosti.

***

JAK MAPU POUŽÍVAT


Mapka ukazuje vzhled oblohy tak, jak bychom ji viděli 15. února ve 21 hodin středoevropského času (koncem ledna platí mapka pro 22.00, na konci února pro 20.00). Při pozorování držte mapku šikmo nad hlavou tak, aby k zemi směřovala ta světová strana uvedená na okraji, k níž stojíte čelem. Při pohledu směrem na sever ji tedy musíte otočit vzhůru nohama. Pokud jste si mapku správně zorientovali, měli byste na ní vidět souhvězdí tak, jak je uvidíte i při pohledu na skutečnou oblohu.
V mapce není nakreslen Měsíc, jelikož ten mění polohu každou noc. Měsíc a planety vždy najdete poblíž čárkované čáry, která se odborně nazývá ekliptika.

Noční setkání


V noci z 5. na 6. února se Měsíc přiblíží k planetě Mars, 11. února se na své cestě oblohou potká i s planetou Saturn.

Astronomie na internetu

Instantní astronomické noviny: www.ian.cz Prohlídka Měsíce: www.moon.astronomy.cz Největší anglicky psaný portál o astronomii a kosmonautice: www.space.com

Oprava: V lednové obloze (ABC č. 1) bylo souhvězdí Malý pes omylem označeno jako Honicí psi. Za chybu se omlouvají autor i redakce.