Svět 2006

Sdílej
 


Malá velká čísla

0,000 000 000 000 000 000 01 Nejnovější údaje získané sondou WMAP, která zkoumá vlastnosti kosmického mikrovlnného záření, podpořily teorii, podle níž se vesmír na samém počátku své existence prudce "nafoukl" z mikroskopických rozměrů na velikost stovek milionů světelných let. Vesmír to stihl za méně než miliardtinu miliardtiny sekundy, potom se už rozpínal výrazně pomaleji.

3,5 Čím méně toho dítě naspí, tím pravděpodobněji bude mít problémy s nadbytečnými kilogramy. Kanadští vědci studovali 422 spáčů ve věku pět až deset let. Zjistili, že mezi dětmi, které spí méně než deset hodin denně, je 3,5krát více tlouštíků než mezi těmi, které spí více než dvanáct hodin. Kdyby to platilo i pro dospělé, neprošel bych dveřmi do redakce.

60 Odborníci z německého Fraunhoferova ústavu pro telekomunikace vytvořili nový rekord v rychlosti přenosu dat. Optickými vlákny přenesli na vzdálenost 160 km 2,56 terabitů za sekundu, což přibližně odpovídá obsahu 60 DVD. Nejrychlejší běžně používané vysokorychlostní linky jsou padesátkrát pomalejší.

250 V kalkatské zoo zemřelo zřejmě nejstarší zvíře světa. Addwaitě, želvě obrovské, dovezené do Indie britskými námořníky v 18. století, bylo kolem 250 let.

-von


Orli volají o pomoc


Když jsme před měsícem odevzdávali do tisku článek o orlech mořských (orel mořský byl zvolen Ptákem roku 2006), uvedli jsme v něm i smutnou skutečnost, že v posledních dvou letech bylo nalezeno šest mrtvých orlů zahubených otrávenou návnadou, přestože je jejich kladení u nás již přes čtyřicet let zakázáno. Od té doby - za pouhý jediný měsíc - bylo takto otráveno dalších šest orlů! Pokud by toto tempo jejich zabíjení pokračovalo, do roka by u nás byli orli vyhubeni. Situace je natolik kritická, že Česká společnost ornitologická vypsala peněžitou odměnu pro každého, kdo přinese informace vedoucí k dopadení a potrestání pachatelů. Více informací se dozvíte na www.birdlife.cz/volnakridla.

-zde


Dozor nad počasím


Koncem dubna 2006 bude vypuštěna dvojice družic CALIPSO a CloudSat. Zařadí se k již fungujícím satelitům AQUA, PARASOL a AURA, které mají za úkol studovat procesy na zemském povrchu, v oceánech i v atmosféře. Všech pět družic bude v krátkých časových intervalech prolétávat nad určitou oblastí Země a detailně studovat, co se pod nimi děje. Tyto informace umožní nejen zpřesnit předpovědi počasí, ale také předpovídat případné krátkodobé i dlouhodobé změny klimatu, například globální oteplování. V roce 2008 k nim přibude ještě družice OCO určená ke zjišťování koncentrací oxidu uhličitého v atmosféře. CALIPSO bude především studovat strukturu a vlastnosti oblačnosti, a také měřit obsah aerosolů v zemském ovzduší. Hlavním úkolem družice CloudSat bude zjišťování trojrozměrné struktury oblaků.

František Martinek


Slova odjinud


"Kamarád mě utěšoval, že pouze pět z prvních devíti raket Pegasus, tři z pěti Ariane, devět z dvaceti Atlasů, devět z jednadvaceti Sojuzů a devět z osmnácti Protonů úspěšně odstartovalo."

Elon Musk, internetový byznysmen a zakladatel společnosti SpaceX, jejímž cílem je vývoj levných nosných raket pro satelity a kosmické sondy, komentoval na firemním webu www.spacex.com neúspěch prvního startu "své" rakety Falcon 1. Pouhých 25 sekund po startu došlo k úniku paliva a vypnutí motoru. Další pokus by měl následovat do šesti měsíců.

* "Zelené věci nejsou vždy zelené. Občas mohou být růžové."

Zelená je symbolem šetrnosti k životnímu prostředí. Server www.mobilemag. com si s tímto významem pohrál, když své čtenáře informoval o novém telefonu vyvinutém ve spolupráci firem NEC a Unitika. Mobil N701iECO je totiž vyroben z biologicky rozložitelného plastu, jehož základem jsou vlákna afrického ibišku.

-von


Rychlejší tání


Doby, kdy se vědci přeli, zda globální oteplování vůbec probíhá a zda na něm má nějakou vinu člověk, zřejmě definitivně patří minulosti. Neuplyne týden, v němž by se neobjevila nějaká zpráva potvrzující, že světové klima čekají velké změny. Koncem března otiskl časopis Science dvě studie naznačující, že led v Arktidě i Antarktidě by mohl tát dokonce ještě rychleji, než se dosud soudilo. Pokud budou emise oxidu uhličitého růst podle předpokladů, dosáhnou kolem roku 2100 letní teploty v polárních oblastech stejných hodnot jako v době meziledové před 130 000 lety. Mohutné tání ledu způsobí vzestup mořské hladiny až o šest metrů, což bude mít katastrofální důsledky pro pobřežní oblasti na celém světě.

-von


Letem světem


Když začátkem března NASA oznámila, že kvůli úsporám ruší projekt sondy Dawn (Úsvit), vzedmula se vlna kritiky. Agentura proto po několika týdnech zařadila zpátečku a znepokojené vědce uklidnila: Dawn do vesmíru poletí. Vydá se zkoumat dva velké asteroidy - Vestu navštíví v roce 2011, Ceres o čtyři roky později.

Dětem je vlastní "vědecké" myšlení. Nedávný výzkum ukázal, že setkají-li se malé děti s něčím podivným, nesvádějí to na nadpřirozené síly a hledají logické vysvětlení. A to i v (experimentálně navozených) situacích, v nichž je řada dospělých ochotna připustit existenci telepatie, duchů nebo mužíčků z Marsu.

Magnetickou rezonanci používají lékaři k zobrazení orgánů v lidském těle (viz loňské ABC č. 11). Nyní mezi cívky silných elektromagnetů poputují i nejrůznější druhy ryb. Na webu www.digitalř shlibrary.org vznikne veřejně přístupný anatomický atlas určený odborníkům i studentům.

Necpěte se vepřovým, raději si dejte rybu. Tak zní jedna z mnoha rad, jimiž nás zásobují lékaři. Vědci, kteří si nedovedou představit život bez ovaru, jitrnic a řízků, se s tím však odmítli smířit a vytvořili geneticky upravená prasata, jejichž maso má vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, které chrání před nemocemi srdce a cév a jejichž zdrojem obvykle bývá rybí maso.

Paul McCartney a Ringo Star z bývalé skupiny Beatles se spolu s dědici Johna Lennona a George Harrisona soudí s ř rmou Apple Computer. Beatles totiž kdysi založili hudební vydavatelství Apple a výrobci iPodu a provozovateli internetového obchodu iTunes chtějí zabránit, aby název Apple a jablíčkové logo používal ve spojitosti s hudbou. Soud jim dal za pravdu už v roce 1991, nyní se rozpoutalo další kolo sporu.

-von


Pláčou paviáni?


Sylvia, paviání samice, přišla při útoku lvů o svou dceru a společnici Sierru. Strávila týden o samotě civěním do prázdna. Poté "hledala útěchu" u samic, které jí do té doby nestály za pohled.
Snad každého napadne, že Sylvia za Sierru truchlila. Jen většina vědců ne a ne to přiznat. Emoce u zvířat jsou zkrátka nevědecké. Nemůžeme vědět, co cítí, protože nám o tom nemohou vyprávět, a v jejich chování vidíme to, co sami vidět chceme. Vodítko k Sylviině zármutku však přece jen věda našla. Tam, kde by emoce hledal málokdo.
Trus obsahuje stresové hormony - kortikosteroidy, které si tělo bohatě "navaří" v nepříjemných situacích. Po smrti Sierry se u Sylvie hladina těchto hormonů ztrojnásobila a zpět se vrátila až po dvou měsících. "Pláčou" a "smějí se" tedy zvířata jako lidé? Na odpověď vědy si musíme ještě počkat, ale zeptejte se třeba pejskařů...

Pavel Linhart


Miniaturizované družice


V rámci projektu Space Technology 5 byly 22. března vypuštěny na oběžnou dráhu kolem Země tři mikrodružice. Jejich hlavním úkolem je prověřit desítku technologií vyvinutých pro další generaci vědeckých observatoří. Jedná se například o nový komunikační systém, o nové panely slunečních baterií nebo o nový typ miniaturních raketových motorků pro změny polohy družice. Každá z vypuštěných družic má tvar válce o průměru 53 cm, výšce 48 cm a hmotnosti přibližně 25 kg. Do vesmíru je společně dopravila nosná raketa Pegasus XL, startující z letounu L-1011. Kromě testování nových technologií budou studovat magnetické pole Země a monitorovat tzv. kosmické počasí - vliv Slunce a okolního kosmického prostředí na procesy na naší planetě.

František Martinek


Bakterie na Titanu?


Když se před 65 miliony lety srazila Země s asteroidem, nepřežila to slušná řádka pozemských tvorů včetně dinosaurů. Zároveň však mohla katastrofa zasít život na další tělesa ve sluneční soustavě. Američtí vědci zjistili, že kolize vyrazila ze Země obrovské množství horniny, která se dostala do meziplanetárního prostoru. Většinu z ní zachytilo svou přitažlivostí Slunce, ale malá část cestovala od Země pryč. Na "palubě" těchto kamenů zřejmě byly i pozemské bakterie. A laboratorní pokusy prokázaly, že peklo podobné kosmické havárie jeden z deseti tisíc mikrobů přežije. Asi třicet pozemských kamenů mohlo dopadnout na zaledněný povrch Saturnova měsíce Titan. Pokud pozemští mikrobi přistání přežili a vypořádali se s mrazem -170 °C, žijí možná na Titanu dodnes.

Jaroslav Petr


Digitální pero


Policisté v britském Dorsetu začali využívat technologii umožňující převádět do elektronické podoby vše, co ručně napíšou zdánlivě obyčejným perem. Pomocí bluetooth pak mohou text odeslat do počítače či mobilu. Pero firmy Magicom je totiž obyčejné jen na první pohled. Kromě klasické inkoustové náplně v sobě ukrývá i zdroj infračerveného záření, jehož odraz od papíru snímá rychlostí 100 snímků za sekundu miniaturní digitální kamera. Procesor ze záznamu rekonstruuje dráhu pera a vytváří elektronickou verzi napsaného textu. Je však třeba používat speciální papír s hustou sítí mikroskopických teček, které peru pomáhají s "navigací".

1 Infračervený paprsek
2 Objektiv kamery
3 Paměť
4 Procesor
5 Bluetooth vysílač
6 Baterie

-von