Vesmírný kompas

Vesmírný kompas
Sdílej
 

Tři magická písmena GPS znamenají zkratku systému, s jehož pomocí se dnes může každý člověk okamžitě dozvědět svou přesnou polohu na Zemi. V jakýchkoliv povětrnostních podmínkách a bez ohledu na to, v jaké části světa se právě nachází.
Globální polohový systém byl vyvíjen ministerstvem obrany USA již od roku 1973. Zpočátku byl určen výhradně k vojenským účelům a až v osmdesátých letech schválil Kongres Spojených států uvolnění GPS i pro civilní účely. Kvůli obavě ze zneužití do něj však byla zanášena chyba, která neumožňovala přesné zaměření polohy. To se změnilo 1. května 2000, kdy byla tato umělá korekce odstraněna, a tak dnes lze okamžitě zjistit přesnou polohu jen s nepatrnou odchylkou.

Do vesmíru

Systém GPS tvoří tři části. První z nich je soustava satelitů, která se skládá z 24 družic (plus tří záložních) obíhajících po oběžné dráze Země. Jejich úkolem je měření své přesné polohy a času. Tyto informace poté neustále posílají na zemský povrch. Druhou, stejně důležitou částí systému jsou pozemní řídící stanoviště. Těchto pět center, rozmístěných rovnoměrně na rovníku zeměkoule, se stará o správný chod všech satelitů a koriguje jejich oběžné dráhy. Dříve také tato centra zanášela do signálu z bezpečnostních důvodů již zmíněnou chybu. Poslední částí jsou přístroje GPS, které přijímají informace o pozicích satelitů a na jejich základě vypočítávají okamžitou polohu uživatele.

PŘÍSTROJE


Ceny přístrojů GPS se pohybují v řádech tisíců až desetitisíců korun. Každý obsahuje jednoduchý počítač, satelitní anténu a displej nebo jiný výstup.
Nejlevnější bývají takzvané nemapové přístroje, které zobrazují jen body některých míst, kolem nichž se pohybujete, nebo vykazují polohu uživatele jen v zeměpisných souřadnicích. Většinou se však už dnes vyrábějí přístroje mapové a u nich je podkladem skutečná mapa. Na ní se pohybuje kurzor označující přesnou pozici uživatele.
GPS přístroje mohou mít různou podobu. Kromě přenosných jednoúčelových zařízení, jako jsou turistické GPS, a pevně umístěných navigací v autech nebo lodích můžete jako GPS navigátor používat také některé mobilní telefony. Dalším řešením je dokoupení satelitní antény ke kapesnímu počítači (pokud ji nemá vestavěnou).

VYUŽITÍ GPS


Využití systému GPS se neomezuje jen na turistické a vojenské účely.
Nedocenitelnou roli dnes hraje například v pozemní a letecké dopravě, která je díky němu mnohem bezpečnější než dříve. Své místo si však GPS našlo i v takových oborech lidské činnosti, jako jsou meteorologie, zemědělství, kartografie, ve vesmírných projektech nebo při likvidování následků živelních pohrom. V jistém smyslu je na něm závislá i světová ekonomika, protože podle přesného času atomových hodin v každém satelitu se synchronizuje většina bankovních převodů.

KONKURENCE


Americké GPS je sice nejpoužívanější a nejspolehlivější satelitní navigační systém, ale není jediný. V provozu je i ruský systém GLONASS, který má v současné době na oběžné dráze Země umístěno jen dvanáct satelitů, v budoucnu by mělo přibýt dalších dvanáct.
Obdobný systém jménem Beidou chce do roku 2010 spustit i Čína a pozadu nechce zůstat ani Evropská unie, která ve stejném roce spustí svůj navigační satelitní systém Galileo, na němž se podílí i Česká republika.