Září

Sdílej
 

S koncem prázdnin dostává obloha výrazně tmavší nádech. Jasné noci letních měsíců jsou definitivně pryč.
Bohužel i s příjemnými nočními teplotami.
Zvečera můžete nad západním obzorem spatřit malé, ale výrazné souhvězdí Honicích psů. Jde o poměrně mladé souhvězdí, které na sklonku sedmnáctého století zavedl Jan Hevelius.
Dvojice honicích psů patří k Pastýřovi, který ve své ruce třímá jejich vodítka.
Zajímavá je nejjasnější z dvojice hvězd. Svůj název Cor Caroli dostala v roce 1660, kdy byla pojmenována na počest anglického krále Karla I. Pokud se na tuto hvězdu podíváte třeba i menším dalekohledem, snadno zjistíte, že jde o pěknou dvojhvězdu.
Když přesunete svůj zrak nad jižní obzor, zcela jistě vás upoutá jasná hvězda Fomalhaut v poměrně nevýrazném souhvězdí Jižní ryby. V těchto místech se již vydáváte do oblastí jižní oblohy.
Jižní ryba je na figurálních mapách zobrazována vždy poblíž Vodnáře. Tlamu má v proudu vody, který vytéká z Vodnářova džbánu.
Fomalhaut je nízko nad obzorem, proto vychází pouze na pár hodin. Zároveň si s jeho světlem pohrává i zemská atmosféra, takže stálice nepřetržitě poblikává a sem tam změní i svůj namodralý odstín do jiných barev.
Kolem Fomalhauta, vzdáleného dvacet pět světelných let, se nachází rozsáhlý oblak plynu a prachu, který by snad mohl obsahovat i zárodky planet.
Fomalhaut je velice mladá hvězda, její věk se pohybuje kolem dvou set milionů let, a tak stojí teprve na začátku svého hvězdného života.
Z planet zastihnete nad jihozápadním obzorem Jupiter, který však zapadne s nástupem noci. Na východ Saturnu si budete muset počkat do brzkých ranních hodin a teprve nad ránem se objeví i jasná Venuše v podobě jitřenky.

***

Jak mapu používat

Mapka ukazuje oblohu tak, jak bychom ji viděli 10. září ve 22 hodin středoevropského letního času (koncem srpna platí mapka pro 23.00, na konci září pro 21.00). Při pozorování držte mapku šikmo nad hlavou tak, aby k zemi směřovala ta světová strana uvedená na okraji, ke které stojíte čelem.
Při pohledu směrem na sever ji tedy musíte otočit vzhůru nohama.
Pokud jste si mapku správně zorientovali, měli byste na ní vidět souhvězdí tak, jak je uvidíte i při pohledu na skutečnou oblohu.
V mapce není nakreslen Měsíc, jelikož z noci na noc neustále mění polohu. Měsíc a planety vždy najdete poblíž čárkované čáry, která se odborně nazývá ekliptika.

Užitečné stránky

www.chmi.cz/meteo/ov/aladin/results/

Zajímá vás, jaké bude počasí? Zkuste se podívat na předpověď počítačového modelu ALADIN na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu.

www.lpi.usra.edu/ resources/cla/ Consolidated lunar atlas.

Výborný fotografický atlas Měsíce na internetu.

www.planetarium. cz/kalendar/ index.htm

Vesmírný kalendář na stránkách pražského planetária.