Skejťácké prstoklady – Fingerboarding

Sdílej
 

Fingerboard je typicky školní hračka. Ať už jsme oslovili kohokoliv, začátečníky či špičkové jezdce, všichni se s tímto malým prkénkem poprvé setkali právě ve škole.

Kopie skejtů

Fingerboard je zmenšenou kopií skateboardu. Prkénko bývá nejčastěji 96 mm dlouhé a 25 mm široké vyrobené z plastu. V posledních letech se na trhu objevily i fingerboardy dřevěné, které mohou mít mírně odlišné rozměry. Dřevěný deck je vyroben z vrstvené dýhy buď třívrstvé, nebo častěji pětivrstvé. Tvar přesně odpovídá skutečnému prknu. Řada riderů si decky vyrábí sama, ale jednodušší samozřejmě je, si je koupit. Umělohmotný značkový fingerboard koupíte za necelé dvě stovky, cena dřevěného složeného z dílů se může vyšplhat i na osm set.
Fingerboardy nekopírují velké skejty jen konstrukcí. Také grafické motivy decků mají své předlohy ve velkých a mnohdy známých prknech. Vyrábějí se například celé edice slavných skejtových jezdců, jako je Tony Hawk. Ale můžete vybírat i z modelů různých skateboardových výrobců. Není proto divu, že fingerboardy jsou také sběratelským artiklem. Ovšem ne zrovna nejlevnějším.

Historie

I když je fingerboarding v současné době právě na svém vrcholu oblíbenosti, jeho historie je poměrně dlouhá. Asi vás překvapí, že první fingerboard se objevil už v roce 1986 v USA. Jeho výrobce jej ani nezamýšlel jako funkční hračku, ale jen jako přívěsek na klíče, který dostávali zákazníci při koupi nového skateboardu. To, že se jedná o geniální hračku, ovšem objevili už o rok dříve v americké skejtovém magazínu Transworld Skateboard Magazine, kde uveřejnili návod na výrobu miniaturního skateboardu. Deck byl slepen ze sedmi vrstev basketbalových kartiček, trucky byly vyrobeny z tužky a kolečka byla odňata modelu autíčka.
Počátkem 90. let vstoupila na trh první fingerboardová firma Tech Deck, která je dodnes jedničkou na trhu. Tato firma má také největší zásluhu o rozšíření fingrů po celém světě, protože už v tehdejším bramborovém věku internetu založila on-line komunitu příznivců fingerboardingu. V následujícím desetiletí se objevila spousta firem vyrábějících jak celé fingerboardy, tak tuningové části, které se mnohdy značně liší od původních výrobků Tech Deck. Jen málo firem se ale začalo věnovat výrobě překážek. Ty zůstaly poněkud v zapomnění. Přesto dnes můžete ve skateshopech či na internetu koupit profesionální překážky a to především překližkové výrobky jednoznačné jedničky na trhu - firmy Blackriver Ramps.

Jízda

S fingerboardem se jezdí podobně jako se skateboardem, ovšem s tím rozdílem, že místo nohama na fingru stojíte prsty (nejčastěji je to ukazováček a prostředník). Většina triků vychází se skateboardingu. Základním trikem je ollie. Dokud se jej nenaučíte, nebudete fingerboard správně ovládat.
Jezdit můžete prakticky všude, to je největší výhoda této hračky. Fingerboard se pohodlně vejde do kapsy a je vždy po ruce. Můžete jezdit o přestávkách na školní lavici a jako překážky můžete používat penál, učebnice či tužky. Můžete jezdit venku a zkusit gridnout např. hranu schodu a konečně můžete jezdit doma a zapojit do hry např. klávesnici počítače nebo přeskočit mobilní telefon. Fantazii se zkrátka meze nekladou. Dříve či později budete ale chtít vyzkoušet skutečný skatepark. Fingrový park si můžete postavit sami třeba z lepenkových krabic a nebo si jej pořídit ve skateshopu. To je ovšem dost finančně náročné.
Pravidla jízdy

- při fingrování můžete používat dva nebo tři prsty
- zapomeňte na palec, pokud v konkrétním triku nehraje roli (uchopení prkna)
- v žádném případě si při ollie nepřidržujte prkno palcem
- prsty po dopadu prkna na zem musí zůstat na decku


Slovník

fingerboarding – jízda s fingerboardem
finger - fingerboard
fingrovat – jezdit s fingrem
funbox – překážka pro fingerboard, většinou krabice s nájezdy
rail – zábradlí
grab – chycení fingru bve vzduchu
grind – jízda po railu na tracku
slide – jízda po railu na decku
koping – hrana radiusu tvořená kovovou trubkou
radius – nájezd (U-rampa má dva proti sobě postavené radiusy)
bank – nakloněná rovina
ollie – skok, zvednutí prkna od země
flip – otočení prkna během triku
air – let s prknem následující po skoku
frontside - otočení o 180 stupňů po směru hodinových ručiček
backside – otočení o 180 stupňů proti směru hodinových ručiček
switch – jízda prostředníčkem dopředu


Weby

Oficiální stránky Tech Deck - http://www.techdeck.com
Oficiální stránky Blackriver Ramps - www.blackriver-ramps.com
Oficiální stránky Berlin Wood - http://www.berlinwood.com


Rider: Jirka Bohunský

Věk: 22 let
Bydliště: Slaný
Fingruje: od 18 let
Jak ses dostal k fingrování?

Fingerboard se mi líbil už na základce, ale jezdit jsem začal až později, když mi pár skvělých triků ukázal kamarád. Teprve tehdy mě to fakt chytlo.
Jezdil jsi předtím na skateboardu?

Ne. Párkrát jsem to zkoušel, ale opravdové ježdění to nikdy nebylo. Asi na to nemám geny. Nemyslím si, že člověk, který ovládá finger, musí být zákonitě i skvělý skejťák. Naopak to také neplatí a nikdo se nad tím nepozastavuje.
Jezdíš na fingerboardové závody?

Většina závodů je pro mě daleko. U nás se pořádají hlavně na jižní Moravě, kde je velká a aktivní komunita fingerboardistů. Nejsou to ale oficiální závody, jako se jezdí např. v Německu.
Myslíš, že u nás je na oficiální závody málo riderů?

To asi ne. Fingristů je v Česku dost, ale v Německu je fingrování skoro na úrovni samostatného sportu. Takhle to u nás nikdo asi nechápe.
Jak tedy u nás vypadá komunita fingerboardistů?

Tady si spíš většina riderů jede po své vlastní linii. Každý si sám doma jezdí, sleduje internet, upravuje svoje fingry a staví překážky.
Existuje u nás nějaký oficiální finger park?

Kromě tohohle v Chebu, který navíc není pro veřejnost, o žádném nevím. Rozhodně o takhle profesionálním.


Rider: Standa Hokr

Věk: 20 let
Bydliště: Kladno
Fingruje: od 17 let
Fingruješ teprve dva a půl roku. To už jsi byl skoro dospělý, když jsi začínal.

Dva a půl roku se tomu věnuji víc, ale poprvé jsem zkoušel finger už v základní škole. Fingerboarding mě chytil vlastně až, když jsem poznal nové lidi, hlavně Vláďu Karáska, kterému jsem záviděl, co všechno s fingrem dokáže. Díky němu se do toho znovu pustil.
Ti noví kamarádi byli skejťáci?

Vůbec ne. Do komunity skejťáků jsem nikdy nepatřil. I když se podle mého názoru skateboarding a fingerboardingem prolíná, není podmínkou být skejťákem, aby člověk dobře fingroval.
Sbíráš fingerboardy?

Ano, mám jich asi dvacet. Jak začneš s fingy jezdit, za nějaký čas ti to nedá a začneš je i sbírat. Spousta lidí sbírá jen decky.
Kupuješ si překážky, nebo si je raději stavíš sám?

Většinu překážek si stavím sám, ale některé je lepší si koupit, protože je tak dobře doma nikdy nepostavíš. Jsou sice dražší, ale rozhodně stojí za to.
Sleduješ na internetu nové triky s fingerboardy?

Samozřejmě. Ale existujou desítky i starých triků, který jsem ještě nezvládl. Takže to rozhodně není tak, že bych se každý nový trik na internetu hned naučil. To bech nemohl dělat nic jiného.


Rider: Vladimír Karásek

Věk: 23 let
Bydliště: Kladno
Fingruje: od 16 let
Vláďo, o tobě se říká, že jsi nejlepší rider u nás. Je to pravda?

Sám bych to o sobě neřekl. Ale spokojený sám se sebou docela jsem. Preferuji čistotu provedení triků nad složitými a často špatně dotaženými komby.
Jak dlouho jezdíš?

Asi sedm let. Fingerboard mi ukázal jeden spolužák ve škole. Jeho to ale brzy pustilo a já u fingerboardu zůstal.
Jezdíš na závody?

Vzhledem k tomu, že jsem zaměstnaný, tak se fingerboardu nevěnuji tolik, jak bych chtěl. Takže i na závody jedu málokdy. Pro mě je ale fingerboarding pořád jen zábava, které se chci věnovat jen ve volných chvílích, tudíž si ani nedělám nějaké ambice na vítězství na soutěžích. Je mi to celkem jedno. Kdyby se ale jezdil oficiální pohár, určitě bych se zúčastnil. Jen pro ten pocit.
Tvoji kámoši tvrdí, že umění ovládat fingerboard nesouvisí s uměním jízdy na skejtu.
To si myslím také. Já na skejtu nejezdím, i když jsem to zkoušel. Měl jsem problémy s koleny, tak jsem toho musel nechat. Na malé skejtu ti úraz nehrozí. Snad jen nějaké záděra Je možné, že skejťáci mají k fingrům blíž, ale naopak to moc neplatí.
Vidíš nějaký pokrok ve finerboardingu od doby, kdy jsi začínal ve srovnání se současností?

Určitě je to veliký pokrok. Když jsem začínal, byly u nás jen plastové fingry. Nic jiného, ani překážky. Ty si stavěl každý sám. Dneska si můžeš koupit dřevěné fingry, můžeš je tunit podle libosti a z překážek koupíš snad všechno, na co si jen vzpomeneš. Také okruh lidí, kteří se tímhle koníčkem zabývají, je rok od roku větší.
Ty si překážky kupuješ, nebo stavíš?

Kupuji jen malou část. Překážky od Blackriver jsou super, ale když si je člověk staví sám, může si je maximálně uzpůsobit svým požadavkům, ať už jsou to rozměry, úhly, nebo i vzhled.
A jak to máš se samotnými fingerboardy?

Stejně jako většina jezdců preferuji dřevěné desky. Většinou si je vyrábím sám. Existují na to návody na internetu, ale já si na to přišel sám.


Rider: Karel Valenta

Věk: 18 let
Bydliště: Aš
Fingruje: od 13 let
Jezdil jsi dřív na skejtu, nebo fingroval?

První byl skateboard a jezdím na něm dodnes. Myslím, že si pak člověk mnohem líp uvědomuje, jak který trik na fingerboardu udělat.
Jak jsi se k fingrování dostal?

Nejdřív jsem to někde viděl, vyzkoušel jsem si to a docela mi to šlo. Pak jsem v roce 2002 přijel na skejtový závody sem do Chebu, kde byl jako doprovodný program stůl pro fingerboarding. Já jsem si v tomhle fingerparku vyzkoušel pár triků a tehdy se mě všiml šéf místního skateshopu, který závody pořádal a pozval mě na závody fingerboardingu do Německa.
Takže se dá říct, že jsi firemním jezdcem tohoto skateshopu?

S jistou nadsázkou ano.Je pravda, že bez nich bych na fingerboardové závody do Německa nikdy nevyrazil. První závod, který jsem tam absolvoval, byl ve Scharzenbachu, což je kousíček za hranicemi. Od té doby jse byl na německých závodech v různých městech už pětkrát.
Německo má spoustu skvělých riderů. Jak jsi s nimi držel krok?

Pravdou je, že Němci jsou v Evropě asi nejlepší. Mají profesionálně pořádané závody a natáčejí se tam nejlepší videa. Takže konkurence je vysoká. Na závodech bývá obvykle kolem padesáti jezdců. Když jsem tam byl poprvé, umístil jsem se na devátém místě. Největší úspěch pro mě bylo čtvrté místo.
Jak staří rideři na závodech soupeří?

Věkový průměr je od sedmnácti do dvaadvaceti let. Ale jsou tu vidět i mladší. Já tam byl poprvé ve čtrnácti.
Jak často fingruješ?

Denně. Finger mám pořád v kapse a kdykoliv je čas, zkouším si nějaké triky. Triky nejčastěji okoukávám ze skejtových videí. To je nejlepší škola jízdy.