Složte puzzle a staňte se milionářem!

Složte puzzle a staňte se milionářem!
Sdílej
 

Nejúspěšnější a nejprodávanější puzzle světa, Eternity, chystají letos v létě velký comeback. Po první verzi, kterou složili matematik Alex Selby a programátor Oliver Riordan za odměnu 1 000 000 liber, což v té době představovalo skoro 50 milionů korun, přijde na světový trh 28. června 2007 hlavolam Eternity II, jehož první úspěšný řešitel obdrží od jeho výrobců pohádkové 2 miliony dolarů.
Puzzle Eternity I se skládaly z 209 zelených dílků složených do tvaru dvanáctistěnu a jejich řešení se hledalo od roku 1999 celý další rok. Tentokrát se puzzle skládají z 256 čtvercových dílků lemovaných barevným vzorem, a právě podle něj se musí složit do mřížky 16x 16 dílků. Na českém trhu bude pravděpodobně k dostání i tato verze, ale spíše u soukromých prodejců, větší firmy mívají potíže s placením daní za prodej hlavolamu. Není totiž jisté, jaká daň a clo se na něj vztahují, když za jeho složení můžete obdržet přes 42 milionů korun.

Ježek v kleci

“Když natočíme nejdelší osten ježka tak, aby vyčníval z klece nejširším jejím otvorem, posuneme ježka do poloviny výšky klece…” Těmito známými slovy začíná návod na vyndání proslulého ježka z klece v knize Jaroslava Foglara Záhada hlavolamu. Ježek v oné knize je šroubovací a má ukrývat plán převratného vynálezu, létajícího kola. Věděli jste však například, že hlavolam je sice mnohem starší, ale jeho šroubování je skutečně Foglarovým vynálezem? Nebo že na jeden z hlavolamů české výroby doslova a do písmene funguje spisovatelův návod? Prapředky ježka v kleci bychom našli v Japonsku v hlavolamu Had a hvězda, jehož první dochovaný náčrtek je z roku 1658, ten náš je však originální svou klecí, která se od nás rozšířila do světa, a v případě několika výrobků i již zmíněnou rozšroubovatelností vnitřku. Ježků v kleci, nebo spíš hlavolamů na podobném principu, existuje ve světě řada. Jen ten český se však nesmazatelně zapsal do povědomí několika generací Foglarových čtenářů.
Podívejte se na http://www.jezekvkleci.ic.cz/
Rubikova kostka

Když mladý profesor budapešťské fakulty architektury Erno Rubik hledal vhodný model na němž by mohl ukázat rotační vlastnosti, zjistil, že žádný zatím neexistuje. Proto v roce 1974 vynalezl svůj vlastní – nevzhlednou kostku, kterou tvořila 2 x 3 x 3 políčka v bíločerné barvě se spoustou teček. Model byl však příliš těžkopádný. Mezitím se vynálezci v hlavě zrodil nápad udělat z modelu hru. Zvětšil tedy kostku na 3 x 3 x 3, rozdal ji svým známým a v Maďarsku byla zahájena výroba. Rubikovu kostku může vyřešit každý, nejjednodušší metoda spočívá ve skládání jedné vrstvy po druhé, ale tento způsob je pro rychlostní skládání nevhodný, používají se proto způsoby „napřed rohy“ a podobné. Běžné časy ve speedcubingu, neboli rychlostním skládání kostky, klesají pod 30 s, světový rekord je 12,54 s. Více o tom, jak kostku složit, najdete na www.cubemania.profitux.xz. Rubikova kostka má řadu mutací, například českou Cube 21.
Prstýnky

A které hlavolamy jsou ty nejdražší? Zeptali jsme se českého sběratele Jaroslava Flejberka a dozvěděli se, že i hlavolamy se vyrábějí z drahých kovů. V jeho sbírce jsme si například prohlédli drobné spojené prstýnky ze stříbra (ovšem vyrábějí se i ve zlaté variantě), které musíte rozplést od sebe, což vypadá na první pohled neřešitelně. Pokud byste si to však chtěli zkusit také, trochu se vám to prodraží. Hlavolam totiž nemá jen hodnotu drahého kovu, ale i tu sběratelskou.


Již třináctý ročník úspěšné výstavy HRY A HLAVOLAMY proběhne v KD Vltavská od čtvrtka do neděle 13.-16. 9. 2007. Přijďte si potrápit mozkové závity!