Fotíme digitálně 3/3 – Objektivy

Sdílej
 

Vývoj elektroniky postupuje i v digitálních fotoaparátech překotně kupředu. V čem se ale podobně strmý vývoj očekávat nedá, jsou objektivy.
Kvalitní objektiv s malými optickými vadami vyžaduje nesmírně pečlivou výrobní technologii. Profesionální fotografové mají ke svému přístroji vždy několik výměnných objektivů a některé jsou i dražší než fotoaparát samotný. Liší se od sebe například světelností, rozsahem ohniskových vzdáleností (zoom) či velikostí a charakterem optických vad. Obecně lze říct, že všechny objektivy (stejně jako všechny zobrazovací soustavy využívající lomů paprsků světla na kulových plochách) jsou zatíženy určitými vadami či odchylkami od ideálního zobrazení.

Vady objektivů

Nejčastěji se setkáte se dvěma vadami objektivů. První je tzv. sférická vada, která je způsobena tím, že lom na kulové ploše čočky objektivu je ideální pouze pro paraxiální paprsky, tj. pro paprsky blízké ose objektivu. V praxi to znamená, že vyfocený snímek je u krajů mírně deformovaný. Další vada objektivů, tzv. barevná vada či chromatická aberace, je dána závislostí indexu lomu paprsků světla na vlnové délce. Modrá složka viditelného spektra světla má nejkratší vlnovou délku a červená nejdelší. Modré paprsky se tudíž na čočce lomí více než červené, takže tyto dva paprsky protnou optickou osu na různých místech. Proto je na fotografii např. v místech, kde tmavá ostře přechází ve světlou, viditelný barevný okraj.
Světelnost

Jedním z klíčových parametrů objektivu je jeho světelnost čili minimální clonové číslo. To udává množství světla, které je objektiv schopen dopravit na senzor. Objektiv s vysokou světelností umožní pořizovat snímky za špatných světelných podmínek, aniž bychom zbytečně zvyšovali expoziční čas nebo citlivost ISO. Světelný objektiv zlepšuje automatické ostření i snižuje hloubku ostrosti bez vlivu na kompozici. Snížení hloubky ostrosti, kdy je pozadí rozmazané, lze totiž docílit kromě nastavení clony i změnou ohniskové vzdálenosti.
Zoom

Čím větší je ohnisková vzdálenost, tím menší je hloubka ostrosti. Ideální využití tohoto jevu je u fotografování portrétů, kdy chcete zvýraznit fotografovaný objekt proti rozmazanému pozadí. Ovšem při velké ohniskové vzdálenosti je při slabším světle obtížnější pořídit bez stativu ostrý obraz. Je proto nutné volit kompromis. Většinou se optický zoom kompaktů pohybuje od třínásobného, u ultrazoomů až po dvanáctinásobné přiblížení. Ideální objektiv zkrátka neexistuje – buď máte skvělou světelnost za cenu malé ohniskové vzdálenosti, či naopak.
Stabilizátor

Řada současných fotoaparátů obsahuje tzv. stabilizátor obrazu. To je nástroj k potlačení chvění fotoaparátu, nejčastěji způsobeného třesem ruky fotografa, a to zejména u delších expozičních časů. U focení z ruky platí pravidlo, že kvalitní nerozmazanou fotografii lze pořídit po dobu rovnou převrácené hodnotě ohniskové vzdálenosti. Například u dvousetmilimetrového objektivu to je přibližně 1/200 sekundy. Se stabilizátorem tuto hodnotu navýšíme dvoj- až třínásobně. Stabilizátor je většinou umístěn přímo v objektivu a chvění zabraňuje protipohybem některých optických členů. Některé modely ale přišly s řešením aktivně hýbat se samotným čipem.


Přednastavené programy

Většina fotoaparátů nabízí několik přednastavených programů. Jsou to např. režim makro, portrét, krajina, sport, noční focení, nebo speciální přednastavení pro ohňostroj, sníh a podobně. Tyto kreativní programy používají přednastavené závislosti času závěrky a clony pro dosažení optimálního výsledku. Vedle těchto programů najdete často také programy pro prioritu clony či prioritu času. Při nich ručně nastavujete hodnotu clony, respektive času a fotoaparát sám nastaví hodnotu druhého parametru tak, aby byla dosažena co nejlepší expozice.


Názory

Honza, 14 let
Rodiče mají malý digitální foťák, se kterým fotím někdy i já. Moc ale všem těm funkcím nerozumím, tak většinou fotím na automat, takže vlastně jen mačkám spoušť.
Denisa, 14 let

Mám svůj vlastní foťák značky Olympus. Je to malý kompakt a fotit s ním je docela jednoduché. Také si umím fotky i trošku upravit v počítači, například je dokážu oříznout nebo zrušit červené oči.
Veronika, 14 let

Táta má takový větší digitální foťák, ale nevím, co je to za značku. Občas s ním fotím a používám i přednastavené programy, jako je krajina nebo portrét. Nic jiného na něm ale nastavit neumím.
Ondra, 14 let

Já před časem dostal digitální kompakt Olympus a myslím, že už s ním umím docela dobře fotit. Umím si nastavit blesk i clonu. Snímky si pak upravuji v programu Olympus Camera Master, který je k tomu dostatečný.