Sport pro opravdové chlapy

Sdílej
 
Americký fotbal nemá s evropským nic společného Sport hýbe světem, a tak se musíme smířit s tím, že vedle hokeje a kopané provozují lidé na celém světě sporty, o jejichž existenci máme jen tušení, a někdy i takové, které vůbec neznáme. Například v bývalých anglických koloniích (Indie, Srí Lanka) vládnou kriket a pozemní hokej, na Novém Zélandě, v Austrálii či v Jižní Africe zase ragby. Ameriku ovládly dva sporty, které si jinde na světě získávají oblibu jen pozvolna - baseball a football.

Foto archivHned na začátku upozorňujeme, že football, či jak říkáme fotbal, nemá s tím naším fotbalem lautr nic společného, a kdybychom hledali přece jen nějakou podobnost, tak nanejvýš s již zmíněným ragby. Ovšem právě to pojmenování fotbal působí značné potíže. Američané naší kopané neřeknou jinak než soccer (sokr), a když se s nimi budete bavit o fotbalu, budou jen nechápavě zírat na vaše vyprávění a jakémsi sportu, který neznají. I když - abychom národům za velkou louží neškodili - i tam si pomaloučku ten náš soccer získává stále více příznivců. Americký fotbal je sport opravdových chlapů. Je nesmírně tvrdý, možná nejtvrdší z kolektivních sportů vůbec, ale přitom méně záludný. Hráči jsou na nekompromisní způsob boje připraveni a vybaveni - jejich výstroj připomíná středověké brnění od helmy přes obří nárameníky po chrániče citlivých částí těla. Hráč amerického fotbalu ovšem nemůže být žádný neohrabanec, naopak, vedle síly je jeho nejcennější vlastností rychlost. I proto se k tomuto sportu na čas uchylují třeba vrcholoví atleti, hlavně sprinteři.

Něco z pravidel

Pokud máte doma v televizi přístup k některým zahraničním sportovním kanálům, pak jste části zápasů ve fotbale jistě viděli. Na stadionech nacpaných až po střechu desetitisíci diváků se odehrává nelítostný boj dvou početných týmů, jásot střídá zklamání, mezi tím tancují skupiny dívek... Divák bez základních znalostí se vůbec neorientuje. Foto a kresby archivHraje se na 4 x 12 min. Soupeří spolu vždy dva týmy, z nichž každý má na hřišti 11 hráčů. Tým, který má míč, útočí (ofense), druhá jedenáctka hráčů brání (defense). Každý tým má útočnou i obrannou jedenáctku plus náhradníky, dohromady 30 - 50 hráčů. Útočící tým má čtyři pokusy na překonání desetiyardového pásu. Podařit se mu to může buď hodem (pass), nebo během (running). Útok je věcí kolektivu, útočníci blokují obránce a dělají cestu spoluhráči s míčem. Cílem obránců je složit útočníka s míčem na zem. Když se jim to podaří, útočící tým pokračuje z místa zastavení akce k dalšímu pokusu (down). Takto se postupuje až do touchdownu, když se podaří útočníkům donést míč až sem, získávají 6 bodů. Po dosažení touchdownu má útočící tým možnost zisk bodů potvrdit následným kopem do "háčka" ze 4 yardů před koncovou zónou (1 bod) nebo opět touchdownem (2 body). Body je možné získat i přímo ze hry kopnutím "šišky" do "háčka" (mužstvo získá 3 body - tzv. fieldgoal). Kop se obyčejně používá zejména při čtvrtém (posledním) pokusu na překonání desetiyardového pásma, pokud na předchozí pokusy mužstvo nepostoupilo a je-li blízko touchdownu. Body ovšem může získat i obrana, a to dva, složí-li útočníka v jeho vlastním touchdownu. Jestliže se útočící straně nepodaří ani na čtvrtý pokus překonat 10 yardů, ztrácí míč a hra se obrací. Obě mužstva vystřídají své jedenáctky (za útočníky nastoupí obránci a naopak) a do útoku se vrhá tým, který dosud bránil. Mužstvo může ztratit míč i v jiném případě - když obránce zalehne útočícímu mužstvu vypadlý míč (fumble) nebo chytí-li dlouhou přihrávku (pass) na útočníka rovnou ze vzduchu (interception). Již jsme se zmínili, že útočníci pomáhají hráči s míčem v postupu. Přitom mohou blokovat obránce pouze zepředu a z boku, nesmí je držet (holding). Proti tomu obráncům je dovoleno zastavovat útočníky s míčem téměř jakkoliv. Výjimkami jsou držení za helmu (facemask), podkopávání nohou, a pokud míč letí vzduchem, protihráči bojující o míč do sebe nemohou vrážet vůbec. AMERICKÝ FOTBALZápas píská nejméně pět rozhodčích, fauly se signalizují vyhozením žlutého šátku. Základním trestem za faul je posun místa rozehrání o daný počet yardů. Za držení je 5 - 10 yardů, za clipping (útočný faul, hráč blokuje obránce zezadu nebo od pasu dolů) obvykle 10 yardů, za bránění při letu míče (pass interference) 15 yardů, za útočný offside (ofsajd) 5 yardů, za facemask (držení protihráče za mřížku) 15 - 20 yardů, za personalfaul (osobní faul, např. atakování protihráče mimo hřiště, urážení rozhodčího apod.) 15 - 20 yardů.

 

Americký fotbal U NÁS

AMERICKÝ FOTBALPrvní signály o existenci amerického fotbalu pronikly do naší televize až po roce 1989. Již o rok později měli zájemci možnost vidět utkání na vlastní oči - v Praze se utkaly dva německé týmy. Líbivá a vzrušující exhibice byla pro skupinu mladých nadšenců natolik inspirativní, že záhy vznikly i první české týmy - Prague Panthers a Prague Lions. O dva roky později Prahu následovaly Brno a Ostrava. Tyto čtyři týmy byly rovněž zakládajícími členy České asociace amerického fotbalu, ČAAF), která se stala zastřešující organizací celého hnutí amerického fotbalu u nás. Od začátku bylo složité získat drahou nezbytnou výstroj a výzbroj, sháněly se kontakty v zahraničí, zpracovávala se pravidla a metodika, školili se rozhodčí. Významným přínosem pro kvalitu hry byl příchod amerických trenérů do většiny týmů. Na podzim roku 1994 se uskutečnil první ročník České ligy amerického fotbalu, jehož vítězem se stal historicky nejúspěšnější domácí tým - Prague Panthers. ČAAF byla přijata do ČSTV a stala se i členem Evropské federace amerického fotbalu (EFAF). Výsledky tvrdé práce se projevily vznikem dalších týmů, jejichž počet se průběžně rozrostl až na dnešních devět, včetně dvou zástupců ze Slovenska. S lepší hrou přišly i překvapivé úspěchy při měření sil s kluby ze zahraničí, zejména z Německa a Rakouska, kde má americký fotbal podstatně větší základnu a bohatší tradici. Za vrchol zahraničních úspěchů lze považovat nedávnou účast Prague Panthers v nejvyšší evropské klubové soutěži amerického fotbalu - Champions League (obdoba Ligy mistrů v kopané), kde se jim podařilo probojovat se do čtvrtfinále. Účastníci České ligy amerického fotbalu jsou v roce 2000 rozděleni do dvou divizí podle výkonnosti (divize A: Prague Panthers, Prague Lions, Brno Alligators, Bratislava Monarchs, Ostrava Steelers, divize B: Příbram Rams, Pilsen Tornadoes, Nitra Knights).

 

HŘIŠTĚ

HŘIŠTĚHřiště na americký fotbal má přibližně stejné rozměry jako na kopanou, je ovšem asi o deset metrů užší. Po světě i u nás se hraje na trávě, v Americe běžně i v halách či venku na umělém povrchu. Hřiště je podélně rozdělené na 12 stejných částí (mají šířku 10 yardů, tedy asi 9 metrů). Na užších stranách hřiště stojí branky ve tvaru písmene H (podobné ragbyovým), dole obandážované. Poslední devítimetrový pás na obou stranách (10 yardů) před brankami je koncová zóna (touchdown).