Pozor, turbulence!

Pozor, turbulence!
Sdílej
 
ZÁSAH ABC



Mnozí to tají, jiní radši vůbec do letadla nesednou. Taky se bojíte létat? Především pro vás pořádají České aerolinie speciální kurzy nazvané Létání beze strachu, a to na profesionálních trenažérech, na nichž trénují piloti (www.ct24.cz/doprava/index_view.php?id=244451).
A ještě kvízová otázka: Jaká řada sedadel chybí v letadlech společností Air France, KLM nebo Continental Airlines? Ano, je to řada číslo 13. V japonských letadlech zase chybějí řady čtyři a devět, protože tyto číslovky připomínají slova smrt a mučení.



A jestli se létat nebojíte, podívejte se na www.metacafe.com/ watch/582558/ plane_crashes. Na internetu také najdete kompletní databázi všech leteckých neštěstí včetně fotografií, často i záznamů hovorů mezi piloty a řídicí věží (www.planecrashinfo.com). Většina webů je v angličtině, ale velmi podrobné najdete také v češtině (www.letadla.info/disaster/nehody.php).


Odhaduje se, že každý den jsou na světě "ve vzduchu" zhruba tři miliony lidí. V drtivé většině případů absolvují všichni cestu bez jakéhokoliv problému. I proto platí, že létání je statisticky nejbezpečnější způsob dopravy. Nehody však přicházejí. Ne všechny jsou tragické, vysoké procento pasažérů nehodu přežije. Například v letech 1983 až 2000 došlo v USA podle statistik k 568 leteckým neštěstím. Celkem bylo na palubách těchto letadel 53 400 lidí. A 51 200 z nich tyto nehody přežilo.
Byť je pravděpodobnost nehody nízká, vyplatí se být na tuto skutečnost připraven (www.wikihow.com/Survivea-Plane-Crash). Ale jestli se ptáte, zda v letadle jsou nějaká sedadla, kde je pravděpodobnost přežití vyšší než jinde, odpověď zní nikoliv. Každá nehoda je jiná a statisticky bezpečné sedadlo v žádném letadle neexistuje. Obecně však platí, že místa v zadní části letadla jsou o něco málo bezpečnější než ta vpředu.