Ferrari pro všechny kluky

Ferrari pro všechny kluky
Sdílej
 

Vůně z USB
USB VYCHYTÁVKA


Je dokázáno, že vůně na člověka působí. Jistě jste již zaregistrovali existenci aromaterapií a aromalampy, které ve vás mají vyvolat dobré pocity a odbourat nahromaděný stres. Lampa se svíčkou už patří skoro do pravěku, a proto každý milovník techniky a hračiček raději sáhne po aromaterapii do USB.

Za pouhých šest dolarů si pořídíte Scent 2.0, tedy USB aromalampičku, připojíte ji do USB portu a na bílý symbol X kápnete vonný olejíček. Za pár okamžiků váš pokoj voní jako čerstvě rozkvetlá horská louka s malým potůčkem. Díky rozměrům je Scent 2.0 vhodný i na cesty k notebooku, kdy krásně provoní auto, autobus nebo kupé ve vlaku.

VRATISLAV HARABIŠ





Tip na dárek? Vznášedlo

TECHNIKA

Taky jezdí starší kluci u vás na vesnici na malých motorkách - pionýrech? A nezdá se vám to trapné? Pokud jim chcete vytřít zrak, poproste někoho ve svém o okolí (nejlépe babičku s dědečkem) o 858 tisíc korun a kupte si v USA létající vznášedlo. Společnost Performance Aviation Manufacturing Group nyní zkouší teprve testovací model stroje PAM 100B, ale všechno vypadá velmi nadějně. Vynález se vznáší ve výšce sedm a půl metru a dokáže vyvinout maximální rychlost 15,5 kilometru v hodině. Pokud dopadnou testy dobře, bude se PAM 100B používat při střežení hranic nebo při záchranných akcích.


OST




Mobil jako obří cihla


Čím větší mobil, tím větší loser, říkalo se kdysi a říká se pořád. Musíte mít zkrátka co nejmenší a nejtenčí přenosný telefon, abyste byli in. Sami výrobci Sony Ericsson si však udělali z téhle pózy legraci a vytvořili největší funkční mobil na světě. Zvětšenina modelu W810i má rozměry 2,50 x 1,14 x 0,49 metru. Díky velikosti tlačítek by s jeho ovládáním neměli mít problém ani naši dědečkové a babičky.

OST





Ferrari pro všechny kluky

HRAČKA

Většina příslušníků mužského pohlaví má společný sen: sednout si aspoň na chvíli za volant ferrari a projet se. Jen na pár minut si užít ten pocit, kdy vám pod kapotou bublá stroj šlapající jako švýcarské hodinky a zvenku na vás všichni koukají s otevřenou pusou a závidí. Nyní máte konečně možnost. Společnost BERG Toys totiž ten sen splnila. Vytvořila šlapací model Ferrari go-cart, který je inspirován továrním speciálem Ferrari FXX. "Hračka", pokud to takhle můžeme ještě nazývat, má palubní počítač a sedmirychlostní převodovku. Ten správný šmrnc však vozítku dodávají stylové 12palcové závodní pneumatiky s kotoučovými brzdami a hluboké sedadlo s bezpečnostními pásy. Přáli jste si někdy něco víc?

OST






Jako v drahé peřince


Jako v peřince budou hlavy a mozky hráčů amerického fotbalu a dalších sportů, v nichž jsou srážky, pády a nárazy na denním pořádku. Aspoň něco takového slibují výrobci nové helmy. Její výplň totiž tvoří několik tmavých disků s jedinečnými vlastnostmi. Při slabším nárazu se chovají jako pěna a měkce náraz ztlumí. Při silném úderu zůstanou disky naopak tuhé, působí proti nárazu a účinně tak chrání hlavu před náhlým otřesem. Pokud se ukáže, že helma opravdu funguje, budou se místo hlav fotbalistů mírně třást milionové rozpočty klubů. S cenou 350 dolarů je helma mnohem dražší než ostatní modely.

PAVEL LINHART






Vodní gejzíry na měsíci Enceladus

HVĚZDÁRNA

Kosmická sonda Cassini k překvapení astronomů zjistila, že z povrchu Saturnova ledového měsíce Enceladus (průměr 513 kilometrů) tryskají obrovské gejzíry vodní páry a krystalků ledu do vzdáleností třikrát větší, než je jeho průměr. Po vyhodnocení dosavadních pozorování dospěli vědci k názoru, že pod ledovým povrchem měsíce jsou ukryta jezera kapalné vody. Prasklinami v krustě uniká vodní pára, z níž se při nízké teplotě kondenzují drobné ledové krystalky. Většina z nich padá na povrch měsíce, část se podílí na vytváření Saturnova prstence E.

FRANTIŠEK MARTINEK





VŠEHOCHUŤ

Čokoláda za uchem

Německá umělkyně Jeanette Jansenová se zamyslela nad pomíjivostí peněz a drahých kovů a vytvořila šperky z čokolády. Jejich kvalita se stylově měří v kaloriích. Ale nebojte se, že by se vám náhrdelník rozpustil na sněhobílých šatech. Speciální fólie udržuje čokoládu v chladu.

Čínský minidrak


Paleontologové na severu Číny objevili neznámý druh ptakoještěra. Bezzubý živočich byl srovnatelný s dnešními ptáky - podobal se vrabci. Jeho křídla měla rozpětí 25 centimetrů. V oblasti žil před 120 miliony lety.

Nejtěžší peníz


Podívejte se do peněženky. Jakou největší minci tam máte? Ať hledáte jakkoliv, je to nic proti novému výlisku Kanadské královské mincovny. Ta představila stokilogramový zlatý peníz, jehož hodnota je milion amerických dolarů. Tak si aspoň konečně dokážeme představit, jak ten milion ve skutečnosti vypadá.

OST





Květák jako duha


Zelenina se nemění. Tedy aspoň co se barvy týče. Víme přece, že rajče je červené, mrkev oranžová, kopr zelený a třeba květák bílý. Jenže to už není pravda.
Evropské společnosti Syngenta se podařilo vypěstovat květák, který spíše připomíná fosforeskující barevné lampy. Určitě jde o chvályhodný experiment, jenže využití v praxi mi zůstává utajeno. Samozřejmě je jedlý, ale ty barvy jsou odpuzující. Že by pomůcka na vybíjenou ve tmě? Nebo jako patníky u zasněžených silnic?

OST





Boxer do každého domu


Myslíte si, že umíte opravdu rychle psát na klávesnici? Zkuste změřit síly s boxerem. Divné? Jde o figurku, kterou můžete připojit ke svému počítači pomocí USB portu. Boxer pak máchá rukama ve stejném tempu, v jakém se vám daří psát na klávesnici. Při pomalém klování jedním prstem se boxer ani nezapotí, ale pokud máte za sebou nějaký kurz psaní všemi deseti, předvede smršť zdrcujících úderů.

Figurka se hodí i jako antistresová pomůcka, kdy se snažíte mlácením do klávesnice oživit zamrzlý počítač. Tím zábava nekončí, s boxerem lze hrát i několik her, při nichž se snažíte v určitém časovém limitu nasázet co nejvíce přesně načasovaných ran. Boxer není žádná měkota, takže jeho údery mají pořádnou páru a jsou doprovázeny realistickými zvukovými efekty.

VRATISLAV HARABIŠ





Kosmická turistika

TECHNIKA

Společnost Virgin Galactic se sídlem v Novém Mexiku představila dopravní prostředek pro lety na hranici vesmíru - do výšky přes sto kilometrů. Raketoplán SpaceShipTwo se dvěma piloty a šesti cestujícími bude nejprve dopraven pomocí letounu WhiteKnightTwo (Bílý rytíř 2) do výšky 15 kilometrů.

Po odpoutání se raketoplán dostane vlastními motory za hranici atmosféry. Během letu, trvajícího dvě a půl hodiny, se cestující téměř na pět minut ocitnou v beztížném stavu jako kosmonauti. První komerční let by se mohl uskutečnit již za dva roky.
Letenku v ceně 200 tisíc dolarů si zakoupilo již 200 lidí.

FRANTIŠEK MARTINEK





Energ(et)ická procházka


Vypadá to trochu jako ortéza, kterou si můžete nasadit při bolestech kloubů. Ve skutečnosti je to aparát přeměňující energii pohybu v kolenní oblasti na elektrickou energii.
Největším problémem při výrobě podobných zařízení je vymyslet, aby takový aparát příliš neztížil pohyb. V tomto případě se elektřina vyrábí pouze v okamžiku, kdy osoba došlápne. Stroj proto tlumí i náraz. Ihned po došlápnutí čidlo aparát vypne, přístroj tak neklade v dalším průběhu kroku odpor, a zapne ho opět před dalším došlápnutím.
Zařízení dokáže vyrobit energii pět wattů. Tedy dost velkou na to, aby poháněla pět mobilních telefonů najednou.
Energická procházka se možná brzy stane také procházkou energetickou.

PAVEL LINHART