Netušené možnosti FMD

Sdílej
 
Sotva se datová média DVD trochu rozšířila, už mají svého přemožitele, který je svou kapacitou hravě předčí - fluorescenční disk FMD.

Zápis informací je u CD i DVD v podstatě stejný. Na disku jsou místa se změněným povrchem (těm se říká pity) a místa nezměněná. Laserový paprsek při pohybu po médiu čte hranice mezi změněnými a nezměněnými místy jako jedničky a zbývající části média jako nuly. Do těchto jedniček a nul jsou v binárním kódu uloženy informace. Aby se na disk vešlo co nejvíce dat, jsou pity u DVD zahuštěny a ještě zapsány v několika vrstvách nad sebou. Množství vrstev je ale omezeno (u běžného DVD mohou být čtyři), protože musí-li paprsek pronikat příliš velkým množstvím vrstev, dochází k jeho deformaci, a tudíž i znečitelnění informace.

Revoluční záznam dat

Proč o tom všem mluvíme? Protože nová technologie záznamu dat pojmenovaná FMD (Fluorescent Multilayer Disc), vyvinutá firmou Constellation 3D, umožňuje zapsat nad sebe deset vrstev a v blízké době se počítá s padesáti vrstvami (teoreticky je dokonce možné zapsat až sto vrstev). Tak lze na jedno desetivrstvé FMD stejného průměru, jako má CD i DVD (12 cm), zapsat neuvěřitelných 140 GB informací. A aby toho nebylo málo, jsou FMD disky pekelně rychlé. Umožňují totiž přenos informací rychlostí 1GB za sekundu. Jediným problémem je, že běžné počítače nejsou schopny data takovou rychlostí přijímat - to se ale v budoucnu určitě vyřeší.

Duhové informace

Foto archivJak ten zázrak vlastně funguje? Data (jedničky a nuly) nejsou na FMD zapisována pomocí pitů, ale jsou zaznamenávána fluorescenční barvou. Ta při nasvícení laserovým paprskem vrací zpět modifikované světlo, které zachycují speciální filtry a dekódují z něj informaci o jedničkách a nulách. Kupodivu FMD nevypadá jako strakaté kolečko, ale je v podstatě čiré. Díky tomu může paprsek procházet několika vrstvami současně a všechny je přitom číst. FMD média se vyrábějí jako FMD ROM - tedy jako již nahrané disky, bez možnosti vlastního záznamu, a jako zapisovatelné FMD WORM (Write Once Read Many - zapisuj jednou, čti mnohokrát), na která jsou informace zapisovány podobně jako u nepřepisovatelných CD typu CD-R (data jdou nahrát jen jednou a již je nelze přepsat). Kdyby bylo možné na FMD ukládat data vícenásobně, stala by se fluorescenční technologie tvrdým konkurentem magnetického záznamu.

FMD možná ohrozí i pevné disky

S využitím FMD se počítá i na různé paměťové flash-karty, které se používají třeba u přenosných MP3 přehrávačů. Kapacita této kartičky by měla být 1GB (největší kapacita flash-karet je v současné době 64MB). Jak se bude tato velice slibná technologie vyvíjet v budoucnu uvidíme. Třeba budeme za pár let používat supervýkonné fluorescenční harddisky.