Internetový průvodce XIII

Sdílej
 
NOVINY NA INTERNETU

Internetový průvodce Noviny jako zdroj informací jsou asi první věcí, kterou většina lidí na internetu hledá. První skupinu on-line novin tvoří takové stránky, kde si můžete přečíst klasický deník, týdeník nebo měsíčník, který běžně vychází tiskem. Na internetu je jeho úplné vydání k dispozici v elektronické podobě. Například MF Dnes - www.mfdnes.cz, Lidové noviny - www.lidovenoviny.cz nebo také www.lidovky.cz, Slovo - www.slovo.cz a další. U všech těchto deníků najdete vždy obsah aktuálního čísla, upoutávky na zajímavé články nebo rovnou text úvodního článku z titulní strany. Máte možnost nahlédnout do obsahu celého vydání, ale také do archivu starších čísel, obvykle i několik let zpátky. V případě MF Dnes si můžete také vybírat v regionálních přílohách nebo si stáhnout celé číslo ve formátu PDF. Elektronická podoba novin umožňuje snadné a rychlé vyhledávání zadáním klíčových slov, což vám může pomoci například při vyhledávání článků na jedno téma.

Elektronické deníky

Hlavní stránka MF Dnes na internetu s odkazy na aktuální články a ukázkou hlavní strany posledního čísla tak, jak vyšlo tiskem Druhou skupinou jsou elektronické deníky, které jejich autoři vytvářejí rovnou pro internet, neexistuje tedy jejich tištěná verze. Mezi nejznámější patří Neviditelný pes novináře a publicisty Ondřeje Neffa - pes.eunet.cz, dále počítačově zaměřený Svět namodro - svet.namodro.cz a Gentlemanův deníček Ivana Straky - www.gentleman.cz. Kromě těchto konkrétních deníků existují větší informační servery, které nabízejí nejen aktuální zpravodajství, ale také odkazy na další elektronické noviny, předpovědi počasí, programy televize a další informace. Velkou návštěvnost má díky snadno zapamatovatelné adrese server Trafika - www.trafika.cz, kde si mimo jiné můžete sami zvolit, jaký druh zpráv si přejete zobrazovat. Dalším informačním serverem jsou Novinky - www.novinky.cz. Na vstupní stránce jsou úryvky z nových článků a komentářů, krátký komiks, anketa a názory čtenářů. Aktuální zpravodajství snad ze všech oborů naleznete také na iDNES - www.idnes.cz. Tento server je rozdělen do jednotlivých částí, věnovaných zpravodajství, sportu, kultuře, ekonomice, tipům a zajímavostem i technice.

Ze světa

Vstupní stránka serveru New York Times obsahující články z titulní strany. Hlavička internetové stránky je shodná s tištěným vydáním Samozřejmě nemusíte zůstat pouze na českém internetu, také ve světě existují periodika v elektronické podobě. Světoznámý je např. deník Times, jehož newyorské vydání najdete na adrese www.nytimes.com, londýnské nedělní vydání na adrese www.sunday-times.co.uk. Pro finančníky jsou nezbytné informace z Financial Times, které jsou na adrese news.ft.com. Další britské noviny jsou např. The Mirror - www.mirror.co.uk. A abyste nezůstali jen u angličtiny, pařížské Le Figaro je na této adrese: www.lefigaro.fr.

Tiskové agentury

Internetový průvodce Zdrojem informací pro novináře jsou nejčastěji světové tiskové agentury, které mají také vlastní velmi rozsáhlé a přehledné stránky. Největší českou tiskovou agenturu najdete na www.ceskenoviny.cz, zde jsou i samostatné stránky věnované sportu. Německou tiskovou agenturu DPA lze navštívit na www.dpa.de, britskou Reuters na www.reuters.com, francouzskou AFP na www.afp.com a třeba ruskou ITAR-TASS na adrese www.itar-tass.com. Každá agentura samozřejmě nejdříve umístí čerstvé zprávy na své stránky a teprve poté je poskytne ostatním médiím, proto na těchto serverech probíhají změny doslova každou minutu. Tato aktuálnost je další nespornou výhodou elektronických novin - nemusíte čekat, až se příslušné vydání deníku dostane do tiskárny a do trafik, ale máte zprávy k dispozici ihned. Noviny na internetu jsou nesporně velmi užitečnou službou, která nám pomáhá při práci i studiu a může nám usnadnit nejen hledání v knihovnách, ale také ušetřit peníze za nákup tiskovin.

SOUTĚŽ PRO TŘÍDNÍ KOLEKTIVY

Najděte na ruském internetu stránky moskevského deníku Komsomolská pravda on-line, napište jejich internetovou adresu a počet měst, ve kterých je tento deník vydáván. Odpovídejte prostřednictvím internetu na adresu http://edu.iol.cz, kde naleznete i další informace o projektu, správné odpovědi a vítěze předchozích kol. Cena: Tři výuková multimediální CD - TS Angličtina I., II., III.