Čas zázraků

Sdílej
 
Age of Wonders Age of Wonders ocení zejména milovníci herní trilogie Heroes of Might and Magic. Tyto hry jsou si totiž velmi podobné, a to nejen prostředím, ale i fantasy stylem a kolovým způsobem hry.

Podobnost s Heroes (recenze v ABC č. 15, ročník 44) je zjevná už při cvičné hře, ve které si můžete vyzkoušet, jaké budete mít šance ve skutečných misích. Age of WondersHra spočívá v tom, že s hrdinou, ke kterému můžete do družiny najmout až osm bojovníků, objevujete krajinu na zakryté mapě. Kromě hradů a tvrzí, jež musíte samozřejmě obsadit, budete nacházet i doly a farmy, což, jak brzy poznáte, budou zdroje vašeho příjmu peněz a drahokamů. O to všechno se budete bít s ostatními spoluhráči, kterých může být v některých misích až dvanáct. Hraje se na kola, přičemž každá vaše postava smí popojít o určitý počet kroků, stejným způsobem hrají vaši protivníci (na rozdíl od HOMM všichni najednou). Můžete chodit po souši, plout v lodích po moři, některé figury, třeba žáby, mohou chodit i po vodě a draci či džinové mohou dokonce létat. Stejně jako v HOMM 3 můžete sestoupit i do podzemí. Zde objevíte další svět, ve kterém potkáte nové nepřátele.

Důležitý je hrdina

Age of WondersNa začátku hry máte pouze jeden hrad a jednoho hrdinu. Každá postava má u sebe cedulku ve tvaru erbu, na níž je napsán počet bojovníků v družině. Hlavní hrdina má erb s korunkou a musíte si na něj dávat největší pozor. Je nejsilnější, ale také nejvíc ohrožený. Když vám jej zabijí, hra končí. Váš hrad, s vlajkou stejné barvy, jako mají erby postav, má několik funkcí. Kromě toho, že vám vydělává peníze, si zde můžete najímat bojovníky. Ti se vytvoří za jedno až čtyři kola, podle bojových schopností. Dobudete-li hrad jiné barvy, můžete najímat i jiné postavy. V každém hradě je 12 různých bojovníků, hradů je také 12, takže celkově máte možnost si vybrat ze 144 válečníků. Kromě lidských, elfích a hobitích ras jsou zde zvířata (tučňák, slon, štír, žába..) i nereálné příšery (draci, víly nebo třeba obrovští masožraví červi).

Jen dobrý hospodář vyhraje

Age of WondersPři najímání je třeba sledovat nejen cenu bojovníka, ale také to, za jak dlouho se vytvoří, sílu jeho útoku a obrany a kolik kroků může za jedno kolo udělat. Některé postavy jsou více magicky nadané, jiné zas dobře střílejí z luku či praku. K vytváření postav ale nejdříve musíte přizpůsobit hrad, což bude trvat několik kol. Každý dobytý hrad můžete přestavovat, ale chcete-li, můžete jej jen vyplenit a spálit. Jestliže ale hrad neudržujete, můžete o něj po několika kolech přijít. Jednoho krásného dne zkrátka zjistíte, že vlajka na hradu se změnila na neutrální šedou a jeho obyvatelé, které jste dokonce mohli v minulých kolech sami vytvořit, se k vám chovají nepřátelsky. Boje probíhají ve speciálním módu, ovšem také na kola. U každého bojovníka jsou zobrazeny body jeho života. Jestliže se vám nechce zdlouhavě bojovat, zvolte hned na začátku automatický souboj. Tak se po chvíli dozvíte výsledek boje a průběh útoků v jednotlivých kolech. Výsledek však nemusí být optimální. Lepší je, když budete na bojové mapě sami taktizovat a tím nejlépe ovlivníte výsledek. Po ukončení hry se zobrazí graf, který hodnotí všechny hráče podle počtu hrdinů, zlata, kouzelnické many a armády. I když to na první pohled vypadá, že Age of Wonders je jen okopírovaný Heroes, po chvilce hraní zjistíte, že má mnoho originálních prvků a v určitých fázích je dokonce lepší.