Továrna na akce

Továrna na akce
Sdílej
 
Kaskadéři si slávu neužijí. Procházejí ohněm, prolétávají sklem, nebojí se skoků ani výšek, padají z koní a nechávají se na laně zachraňovat z helikoptér, které vzápětí explodují. Zastupují Anthonyho Hopkinse nebo herce v bondovkách, ale jména kaskadérů nikdo nezná.

Stojím na barrandovském filmovém placu a zírám. Tady a v Hostivaři se totiž zrovna točí historická fantasy Solomon Kane s Jamesen Purefoyem v hlavní roli, z českých herců v ní hraje třeba Marek Vašut. Film vzniká podle komiksu Roberta E. Howarda, tvůrce Barbara Conana. Obdivuji detailní propracování kulis, které prý vyrostou pod rukou šikovných řemeslníků třeba za týden do podoby westernového či historického městečka nebo čehokoliv, co si budete přát.


Fascinuje mě, jak rychle se může proměnit scéna, i to, jak polystyren věrně napodobuje kámen nebo dřevo. Několikrát mě Ladislav Lahoda, můj průvodce a vedoucí filmové skupiny kaskadérů, musí zastavit: "Tudy ne, nesmějí tu být vidět žádné stopy!" Ukazuje mi místa, kde herci a kaskadéři natáčejí scény a jak to probíhá.

Úspěch napoprvé


"Kaskadérská scéna musí být dokonale připravená. Protagonista se musí pekelně soustředit, aby se vše povedlo ideálně napoprvé. Zkuste si opakovat třicetimetrový skok do airbagů! Týden se pak nepohnete! Samozřejmě, že něco se naopak musí hodně trénovat - zkoušejí se třeba rvačky, souboje nebo proskočení oknem - ovšem sklo je tam až pak naostro. Před velkorozpočtovým filmem se trénuje třeba měsíc, před malým českým se věc dvakrát zkusí a jde se!" říká Lahoda, který v současné době kaskadéry už jen koordinuje. Jak říká, válení ze schodů ho už nebaví.


Ostře střežení herci


Povely režiséra se rozléhají po pláni. Kaskadéři i tady jsou spíše v pozadí. Zajímá mě, zda členům týmu Ladislava Lahody nevadí, že je sláva trochu opomíjí. Říká, že ne, koneckonců mají i vlastní mezinárodní cenu Taurus, obdobu hereckého Oscara, a naši kaskadéři byli několikrát nominováni v kategorii bojových a ohňových scén. Tvrdí, že herci skutečně vděčí kaskadérům za mnohé: nemusí se učit jezdit na koni, stačí, když se na něj vydrápou.

Filmová produkce vždy najde někoho, kdo je jim postavou a obličejem trochu podobný (na internetu najdete všechny možné i nemožné míry a detailní fotografie kaskadérů, aby si zadavatelé mohli dobře vybrat). Ten za ně pak cválá i padá, a dokonce i běhá do schodů - hvězda je jako v bavlnce, nesmí si ani vyvrtnout kotník, natáčecí den vyjde draho.


Ohnivzdorná kůže?


Co se týče specializací, umějí prý všichni všechno, ale každý je v něčem nejlepší - třeba právě v jízdě na koni nebo v ohňových scénách. O ty se zajímám nejvíce, a tak se přesouváme do hostivařského ateliéru. Ladislav Lahoda mi cestou vypráví, jak se takové scény točí. "Máme nehořlavé prádlo, kombinézy, gely na obličej a další pomůcky, které jsou schopné zhruba minutu odolávat největšímu žáru.


V blízkosti stojí lékaři a sanita. V počítači se může přidat trochu plamenů, ale to je drahé, navíc skutečný kaskadér je počítačem nenahraditelný." "A co zranění?" ptám se. "Popáleniny se stávají, ale je to lepší než dřív, kdy jsme měli azbestový oblek z Vítkovic, kolega vám vylil na hlavu kýbl vody a klapka! Já sám byl popálený mockrát, a ne málo," přiznává bývalý kaskadér. Celotělové chrániče mají na sobě kdykoliv, kdy to dovolí kostým. Docela často se musí převlékat i za ženu - kaskadérek je málo.

Chodba v plamenech

Všude vládne zdánlivý chaos, připravuje se další záběr. Je tma, chladno (točí se ve velké hale), stroje pouštějí mlhu, která změkčuje světlo. Objevuje se hlavní hrdina a vchází na velkolepou scénu - do interiéru starého, hrůzostrašného hradu. Přicházím k nejlepšímu - ke kaskadérské scéně, při které se šermuje v hořící chodbě. Hoří vlastně jen konce hadic, do kterých technici pouštějí plyn.

Jak se dělá jizva


Dávám se do řeči s hloučkem sympatických kluků, kteří mají zrovna pauzu. Jsou namaskovaní do podoby zle vyhlížejících démonů, obývajících hrad. Obracím se na kaskadéra Davida a chci vědět, jak dlouho mu tvořili ošklivě vypadající popáleninu na tváři. "To je hned, vezme se silikonová jizva, nalepí se a nabarví. Půl hodinky. To na skřeta mě maskovali a cákali barvou přes čtyři hodiny," popisuje David, který dubloval třeba Johnnyho Deppa. Maskéři tu jsou profíci - koneckonců je to stejný tým, který spolupracoval na natáčení oscarového filmu Edith Piaf.
Foto


Démoni neradi zimu


Co ke kaskadérské práci neodmyslitelně patří? "Odřeniny a přiměřený risk," shodují se Honza, Pavel i Radek. I oni však potvrzují, že bezpečnost scén se stále zlepšuje. Používají se promyšlené soustavy lan, gumové dláždění, nenápadné chrániče nebo se alespoň zkypří zem, kam má někdo dopadnout. Úkolem kaskadérů je nezranit sebe, ale ani herce. Někdy však zraní herci je, jeden z kaskadérů takhle málem přišel o oko. Ptám se na nejhorší chvíle posledních dní na placu. Shodně popisují scénu, kdy je venku v mrazu kropili ledovým a prudkým umělým deštěm a k tomu je nutili šermovat.
Foto


Tma, bláto a šerm


A jak by charakterizovali natáčení Solomona Kanea? "Tma, bláto, zima a šerm," říkají sborem. A kdo je z kaskadérů nejdůležitější? Koordinátor, jako třeba právě Ladislav Lahoda. Běhá od kaskadérů k režisérovi, případně k dalším osobám - obvykle jsou ve stanu zvaném video village poblíž hlavní scény, a zajišťuje veškerou komunikaci. Chaos na placu zdánlivě vrcholí, připravuje se další velká scéna. Loučím se s upovídanou a milou partou. Sami o sobě říkají, že jsou úplně obyčejní kluci. Lehce mluví o zlomeninách a podobných úrazech jako o zanedbatelných prkotinách. A ještě něčím jsou výjimeční. Arogance a namyšlenost, které znám od lidí z filmové branže, se jim vyhnuly obloukem, třebaže jsem mluvila, alespoň podle pana Lahody, s mezinárodní kaskadérskou špičkou.
Foto





Profese kaskadéra:


Adrenalinové povolání. Nejlepší kvalifikací je studium FTVS nebo závodní sportovní kariéra. Vítáni jsou horolezci, zápasníci, boxeři... Nutná je angličtina, čeští kaskadéři jsou v zahraničí žádaní.


Ladislav Lahoda

narozen 1949
koordinátor kaskadérů české skupiny Filmka
bývalý reprezentant a trenér v zápasu ve volném stylu

Video: