Pokus
Zapalte papír a opatrně ho strčte do láhve. Vejce položte na její hrdlo a tím ji hermeticky uzavřete. Plamen zhasne, protože přerušíte přívod kyslíku. Začne klesat tlak a vytvoří se sací efekt. Vejce bude protaženo hrdlem a spadne do láhve.
Vysvětlení
Když plamen v láhvi zhasne, začne přehřátý vzduch uvnitř chladnout. Obecně platí, že s teplotou klesá i tlak. A právě klesající tlak v uzavřené láhvi je příčinou sání měkkého vejce. Z odborného hlediska je to takto: Molekuly v plynech se pohybují určitou rychlostí. Jejich rychlost je tím větší, čím vyšší je teplota plynu. Zvýšená rychlost molekul je příčinou i sílícího tlaku. Jestliže je plyn uzavřen v nádobě, tlak se projevuje velkým množstvím drobných nárazů na stěny. Každý náraz odpovídá skoku jedné molekuly a je tím prudší, čím více stoupá rychlost částic. Tlak tedy působí na stěny nádoby a snaží se je roztáhnout. Když ale v uzavřené nádobě teplota klesá, vzniká podtlak a ten na stěny nádoby působí naopak.