Sací efekt

Sdílej
 
ZÁBAVNÁ FYZIKA Jak dostat vejce natvrdo do láhve, jejíž hrdlo je užší? Samozřejmě se tam dá natlačit nebo se dá nasekat nadrobno a do láhve je můžete jednoduše nasypat. Co ale z toho? Vždyť to není žádná zábava. My pro vás máme lepší metodu.

Pokus

Zapalte papír a opatrně ho strčte do láhve. Vejce položte na její hrdlo a tím ji hermeticky uzavřete. Plamen zhasne, protože přerušíte přívod kyslíku. Začne klesat tlak a vytvoří se sací efekt. Vejce bude protaženo hrdlem a spadne do láhve.

Vysvětlení

Když plamen v láhvi zhasne, začne přehřátý vzduch uvnitř chladnout. Obecně platí, že s teplotou klesá i tlak. A právě klesající tlak v uzavřené láhvi je příčinou sání měkkého vejce. Z odborného hlediska je to takto: Molekuly v plynech se pohybují určitou rychlostí. Jejich rychlost je tím větší, čím vyšší je teplota plynu. Zvýšená rychlost molekul je příčinou i sílícího tlaku. Jestliže je plyn uzavřen v nádobě, tlak se projevuje velkým množstvím drobných nárazů na stěny. Každý náraz odpovídá skoku jedné molekuly a je tím prudší, čím více stoupá rychlost částic. Tlak tedy působí na stěny nádoby a snaží se je roztáhnout. Když ale v uzavřené nádobě teplota klesá, vzniká podtlak a ten na stěny nádoby působí naopak. Zapálený papír vhoďte do láhve Oloupaným vajíčkem láhev hermeticky uzavřete Vejce je v láhvi.  Těžší ovšem bude dostat ho ven

Autor

Eva Volfová Repro archiv