Rekordy, olympiáda výkonů

Rekordy, olympiáda výkonů
Sdílej
 
Není rekord jako rekord. To, co je v lidském světě výsledkem mnohaletého tréninku, je ve světě zvířat nezbytnou nutností k přežití...

Dvacáté deváté letní olympijské hry pojala vládnoucí komunistická strana Číny jako demonstraci pokroku. Lepší chvíli si snad partaj ani nemohla vybrat - ekonomiky tradičních světových obrů stagnují nebo klesají, zatímco ta čínská se dere nahoru. Pozadí tohoto boomu je sice vratké, ale hlavní jsou čísla. Ty Peking ovládá dobře.


Jenže i přes megalomanské stavby a stovky miliard prostavěných jüanů zůstává hodně věcí nedořešeno. Od hustého smogu, kvůli němuž nejsou jednotlivá sportoviště rozeznatelná, po absolutistické postavení vlády vůči Tibetu.

Oheň zhasl

Určitě si pamatujete na dennodenně stejné televizní reportáže. Běh s olympijskou pochodní, který má symbolizovat i celosvětovou pospolitost a společný cíl, se ve velkých západních městech potýkal s masovými protesty a oheň byl několikrát uhašen. Dokonce i slavnostní zažehnutí ve starořecké Olympii narušili demonstranti žádající osvobození Tibetu. V minulosti něco nevídaného.

Ale olympijské zapálení Číňanů nepolevilo, spíše naopak. V útocích na oheň viděli snahu narušit hladký průběh příprav a útoky na svůj stát.
Čínské komunisty nezastavilo ani obrovské povstání Tibeťanů, jejichž území Peking získal dodnes neobjasněným a neobhájeným vojenským vpádem.
A tak vše spělo k 8. srpnu, slavnostnímu zahájení her. Mnoho státníků, a dokonce i aktivních účastníků předem avizovalo svou neúčast, postupně se však začala jejich stanoviska měnit. Na místo nakonec dorazí i český premiér, prý aby podpořil naše sportovce.

Na závěry je samozřejmě ještě brzy. Až 24. srpna olympijský oheň oficiálně uhasne a pekingská sportoviště osiří, bude možné bilancovat, jak Čína svou demonstraci pokroku zvládla. Zatím je zřejmé, že přichází 16 kritických dnů. Komunistický režim své odpůrce pravděpodobně utiší a uklidí do vězení, ale od západních sportovců se dá čekat hlasitá kritika. Především s žádostmi na osvobození Tibetu a zastavení potlačování lidských práv.
Klasické olympijské heslo Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se letos zdá se nebude tím nejdůležitějším sloganem.



Problémy v historii

Bojkot olympiády není ničím novým. Nejdřív proběhl v roce 1980 v Moskvě, kdy se her nezúčastnili západní sportovci, a dali tak najevo nesouhlas se sovětskou politikou. A v roce 1984 v Los Angeles, které na oplátku bojkotoval východní blok. Letošní hry bývají srovnávány se situací v roce 1936 v Berlíně. Jejich případný bojkot by jen stěží zastavil stoupající hvězdu Adolfa Hitlera, a tak nemá cenu bojkotovat ani letošní olympiádu.

Vybrané mužské rekordy


sprint na 100 m: Usain Bolt, 2008 (Jamajka) 9,72 s
plavání 100 m volný styl: Alain Bernard (FRA) 47,5 s
skok do výšky: Javier Sotomayor, 1993 (Kuba) 2,45 m
skok do dálky: Mike Powell, 1991 (USA) 8,95 m



LOH v číslech

4104 čínských novorozenců nese jméno Olympiáda (k 11. červnu)

13,04 kg zlata, 1340 kg stříbra a 830 kg mědi bylo použito k výrobě medailí
6000 kusů medailí bude předáno vítězům olympiády a paralympiády
10 500 sportovců z 207 národů
5 maskotů: Fuwa, Bëibei, Jïngjing, Huanhuan, Yingying, Nïni – první slabiky jejich jmen dávají dohromady větu Vítejte v Pekingu



Čínský smog mi nevadí

Do Pekingu míří i Ostravák Roman Bílek (41). Česko bude reprezentovat v chůzi. Bílek se na olympijské hry nominoval poprvé už před dvaceti lety do Soulu, soutěžit ale vyjede až letos. Pětkrát se stal mistrem ČR v chůzi na 20 kilometrů.

O olympijské hry jste usiloval už několikrát, letos konečně vyrážíte. Jaký je to pocit?


Do nominace jsem se vešel až napotřetí. Pocit je to úžasný, když si uvědomíme, kolik mi je vlastně let. O to víc to prožívám a užívám si to.

Přípravu máte za sebou. Jak probíhala?


Jsem plně zaměstnaný člověk, doma mám sedmiletou dceru, která vyžaduje taky určitou pozornost. O půl šesté ráno mám první tréninkovou fázi, druhou mám po práci od půl páté a večer třetí - bazén, posilování či regenerační cvičení. Pokud mám možnost odjet na soustředění, denně nachodím až 35 kilometrů denně. A to je už maso.

Jak se po soustředění cítíte?


Upřímně - mám toho plné zuby. Sotva lezu. Tak po třech až pěti dnech to přejde a forma by pak logicky měla jít nahoru.

Jak vůbec vypadá trénink na chůzi?


Chůze je pomalejší než běh, takže i trénink trvá déle než u běžců. Na prvním kilometru se rozklušu, rozcvičím a vyrazím na silnici polykat kilometry.

Kdy a s jakými pocity a cíli odlétáte do Pekingu?


Letím až 10. srpna, takže zahajovací ceremoniál bude beze mne. Pro mne bude prvořadé odejít celých 50 kilometrů ve zdraví a s pocitem dobře odvedené práce se dostat do cíle.

Mnoho sportovců kritizovalo politiku Číny a někteří se olympijských her odmítli zúčastnit.

Foto

Bojkot považuju za nesmysl. Jde o to, aby zvítězil sport. A pokud s tím má někdo problém, tak to měl řešit už dávno a ne se takhle najednou zviditelňovat. Už funkcionáři olympijského výboru, když zvažovali myšlenku OH v Číně, měli vzít tenhle problém v potaz.

Peking má prý pořád problémy se špatným ovzduším a smogem. Nemohlo by třeba tohle ovlivnit váš výkon?


Logicky si myslím a mnoho odborníků se mnou souhlasí, že výkon na vytrvalostních tratích to ovlivní. Horko, vlhkost a smog nepřidá ani super připravenému jedinci. Mně může hrát do karet, že jako Ostravák jsem na určité množství smogu v ovzduší už dávno zvyklý.

Mnoho lidí považuje chůzi za velmi zvláštní disciplínu. V čem je její kouzlo?


Jakožto vytrvalec na 50 kilometrů v ní spatřuji kombinaci myšlení plus soustředění na techniku a styl. Je to jedna z mála vytrvaleckých tratí, kde se fenomén afrických vytrvalců minul účinkem. Nejsou na takové psychické úrovni, aby se vydrželi po celé čtyři hodiny soustředit.


Má česká chůze dost silnou základnu a potenciál na to, aby konkurovala světu?


Jsme malý stát. Navíc teď je období, kdy na stadionu potkávám méně dětí. V mnoha sportech probíhá velká generační výměna a potkalo to i "moji" chůzi. V Česku jsou tři holky na velmi dobré evropské úrovni, mezi muži je skupina výborných juniorů a dorostenců s vysokým potenciálem do budoucna.


Další rekordmani...


vlk - sprint, rychlost 70 km/hod
pštros dvouprstý - sprint, rychlost 72 km/hod

kukačka kohoutí - sprint, rychlost 42 km/hod
morčák, kajka (kachny) - let, rychlost 100 km/hod
vážka - let, rychlost 50 km/hod
žralok modravý - plavání, rychlost 69 km/hod
kosatka, vorvaň - plavání, rychlost 55 km/hod
vorvaň - potápění na nádech, hloubka 2000 m
vidloroh americký - maratón, průměrná rychlost 56 km/hod
nosorožík (brouk) - vzpírání, uzvedne 850x víc, než sám váží
mravenec lesní - vzpírání, uzvedne 20x víc, než sám váží


Absolutně nejrychlejší


Pokud bychom srovnali rychlost s velikostí živočicha, utkal by se o prvenství svižník se severoamerickým leguánem obojkovým - kdyby byli velcí jako člověk, uběhli by stovku na neuvěřitelných 0,33 sekundy.

Další medaile by si odnesli šváb americký a krab rodu Ocypode - oba uběhnou za vteřinu více než padesátinásobek své délky, stovku by tedy zvládli za méně než jednu a půl sekundy.



Autor

Ondřej Stratilík a Zdena Martinová